Η Σταχτοπούτα δεν μένει πια εδώ - Ένα άρθρο της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Στο κατώφλι της παιδικής μας ηλικίας εκεί που τα όνειρα μπερδεύονται γλυκά,  από πρίγκιπες – σωτήρες , κολοκύθες – μαγικές , από μηχανής νεράιδες, και κακούς λύκους που εξουδετερώνουν Κοκκινοσκουφίτσες, έρχεται  η ωμή πραγματικότητα να αντικρούσει  σχεδόν εφιαλτικά  τα ρομαντικά σχέδια της σύγχρονης γυναίκας .

Στο κατώφλι της παιδικής μας ηλικίας εκεί που τα όνειρα μπερδεύονται γλυκά,  από πρίγκιπες – σωτήρες , κολοκύθες – μαγικές , από μηχανής νεράιδες, και κακούς λύκους που εξουδετερώνουν Κοκκινοσκουφίτσες, έρχεται  η ωμή πραγματικότητα να αντικρούσει  σχεδόν εφιαλτικά  τα ρομαντικά σχέδια της σύγχρονης γυναίκας.



 Τα ροζ συννεφάκια , έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα , που την θέλει  να διχάζεται , μεταξύ των ρόλων που της έχουν κληροδοτήσει , και των ρόλων που αυτή επιλέγει να ζήσει.

Ο ρόλος της γυναίκας μέσα από τους αιώνες , μεταλλάσσεται . Άλλοτε δοξάζεται , σαν πηγή ζωής , δώρο ανεκτίμητο  , μάνα γη ,  κι άλλοτε στριμώχνεται σε αποφθέγματα όπως  «πυρ γυνή και θάλασσα»

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους , σε αυτό της συζύγου , της μητέρας , της εργαζόμενης γυναίκας , της  , καλής νοικοκυράς . Στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά , πολλές φορές χάνει τον στόχο της, αφού καλείται να αποκωδικοποιήσει διπλά μηνύματα .

Ψάχνοντας για την ταυτότητα της , πέρασε από διάφορες φάσεις προσανατολισμού . Από γλυκιά Μπάρμπι , νιώθει την ανάγκη να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στην ζωή της , και να παίρνει αποφάσεις , στα θέματα που την αφορούν . Αυτό φέρνει βέβαια αλλαγές και στον τρόπο που σχετίζεται με τον άντρα και προπάντων τον σύντροφο . Η καινούρια αυτή  πραγματικότητα οδηγεί σε σύγχυση  ρόλων , και  προβλήματα συνεννόησης , αφού η καινούργια πραγματικότητα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που κυριαρχούσε στο παρελθόν . Οι ισορροπίες γίνονται λεπτές και τα προβλήματα βαπτίζονται με ασυνεννοησία , καθώς οι ρόλοι είναι πια δυσνόητοι .

Καθώς λοιπόν αφήνουμε πίσω τους ατρόμητους πρίγκιπες , τους σούπερ ήρωες , κι ότι κινείται   στην σφαίρα των παραμυθιών , συναντάμε την διαφορετικότητα μας, με συναίσθημα , σθένος , τόλμη και αισιοδοξία , , προσαρμόζουμε τα όνειρα μας , και ψηλαφούμε τα μυστικά μας πάθη , με οδηγό την καρδιά και τις εσωτερικές μας ανάγκες . 

Εξάλλου όπως έγραψε κι ο Κωστής Παλαμάς «Όσοι φοβούνται πως άμα χειραφετηθούν οι γυναίκες κι έμπουνε κι αυτές με τα όλα τους στον αγώνα της ζωής, θα χάσει η γυναίκα τη χάρη της και την ποίησή της, μου θυμίζουν τα επιχειρήματα του Ruskin και άλλων πως τάχα με τους σιδηροδρόμους και με τον πολιτισμό θα χάσει την ομορφιά η φύση.  Όπως κι αν αποκατασταθούν οι γυναίκες, σε όλα ισότιμες με τον άντρα, η γυναίκα- το αιώνιο “θηλυκό” του ποιητή- δε χάνεται. Πάντα θα ζει, θα ζώνεται και θα ξεζώνεται.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ