Light μνημόνιο για τις ισπανικές τράπεζες!!
Του Θάνου Αθανασίου Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ-Ταρνίο παρέπεμψε σήμερα τον τύπο στις Βρυξέλλες στην ήδη υπάρχουσα οδηγία γύρω από τη λειτουργία του EFSF για τον δανεισμό κρατών που πρέπει να χρηματοδοτήσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε βέβαια ότι ο EFSF δανείζει στα κράτη και όχι στις ίδιες τις τράπεζες, όμως η λειτουργία είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που ακολουθήθηκε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Του Θάνου Αθανασίου
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ-Ταρνίο παρέπεμψε σήμερα τον τύπο στις Βρυξέλλες στην ήδη υπάρχουσα οδηγία γύρω από τη λειτουργία του EFSF για τον δανεισμό κρατών που πρέπει να χρηματοδοτήσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε βέβαια ότι ο EFSF δανείζει στα κράτη και όχι στις ίδιες τις τράπεζες, όμως η λειτουργία είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που ακολουθήθηκε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Ο EFSF έχει ήδη εγκεκριμένες πρόνοιες για δάνεια σε “χώρες εκτός προγράμματος” για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
“Είναι σημαντικό να μη κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των κρατών μελών, οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές” ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υπενθύμισε ότι μάλιστα ότι η συμφωνία μεταξύ Ιρλανδίας ήταν διαφορετική από τις άλλες δύο χώρες. Τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο επίτροπος Ρεν έχουν ήδη καταφέρει και πέρασαν αλλαγές στα διαθέσιμα μέσα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. “Στην Ιρλανδία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δεν βρίσκονταν μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα”.
Για την Κομισιόν είναι ξεκάθαρο ότι η Ισπανία δεν είναι Ιρλανδία, η Ισπανία έχει λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα με σωστό και πλήρη τρόπο.
Ο Α.Αλταφάζ δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σε σχέση με το πόσο διευρυμένη ή το αντίθετο θα μπορούσε να είναι το συνοδευτικό πακέτο μέτρων και δεσμεύσεων σε μια πιθανή προσφυγή της Ισπανίας. Επανέλαβε μάλιστα ότι η ίδια η Ισπανία δεν έχει καταθέσει κανένα επίσημο αίτημα για προσφυγή στον μηχανισμό.
Είναι πάντως προφανές και αυτό τονίζουν κοινοτικές πηγές ότι το Βερολίνο θα πρέπει να πεισθεί πολιτικά κατά τα επόμενα συμβούλια για τη χρήση του μηχανισμού και το πρόγραμμα που το συνοδεύει. Μεταξύ των ευρωπαϊστών, ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η Ισπανία ή αργότερα και η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.
Πηγή: www.real.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr