140 αριστουργήματα και ένας El Greco σε βοήθεια του νοσοκομείου Κιρίρι στο ανατολικό Κονγκό

Εκατόν σαράντα ένα έργα αυτής της συλλογής _ μεταξύ των οποίων και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Saint Dominic in Prayer» βγαίνουν στο σφυρί από τον οργανισμό για να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμα προγράμματα βοήθειας παιδιών, και ιδιαίτερα για να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στο νοσοκομείο Κιρίρι στο ανατολικό Κονγκό.



Ο δρ. Γκούσταβ Ράου ήταν απόγονος εύπορης οικογένειας γερμανών βιομηχάνων. Έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του πούλησε την οικογενειακή επιχείρηση και άρχισε να χρησιμοποιεί τα έσοδα για να βοηθήσει στην εξάλειψη της φτώχειας στον τρίτο κόσμο.

Μετακόμισε στη Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έζησε για δύο δεκαετίες, χτίζοντας ένα νοσοκομείο στο Κιρίρι και δουλεύοντας ως γιατρός για τη γύρω κοινότητα. Για μία περίοδο 40 χρόνων, ικανοποίησε το πάθος του για την τέχνη, δημιουργώντας μία από τις σπουδαιότερες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο την οποία και κληροδότησε στη Unicef Γερμανίας.

Εκατόν σαράντα ένα έργα αυτής της συλλογής _ μεταξύ των οποίων και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Saint Dominic in Prayer» βγαίνουν στο σφυρί από τον οργανισμό για να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμα προγράμματα βοήθειας παιδιών, και ιδιαίτερα για να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στο νοσοκομείο Κιρίρι στο ανατολικό Κονγκό, αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα το Βήμα.

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s εντός του 2013 με τη συνολική τους αξία να υπερβαίνει τα 16 εκατομμύρια στερλίνες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, μεταξύ των οποίων αυτές της ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης, των αγγλικών έργων και έργων Old Master, των ευρωπαϊκών πινάκων του 19ου αιώνα και των ευρωπαϊκών γλυπτών και έργων τέχνης. Ανάμεσα στα σημαντικότερα lots συναντάμε την ελαιογραφία σε καμβά του Κλοντ Μονέ «Le Pont de Bois» (αρχική εκτίμηση 4-6 εκατομμύρια στερλίνες), το έργο του Θεοτοκόπουλου  «Saint Dominic in Prayer» (αρχική εκτίμηση 3-5 εκατομμύρια στερλίνες) και τη σειρά από έξι φρέσκο του  Τζιοβάνι Ντομένικο Τιέπολο που αναπαριστούν σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της οικογένειας Ντα Πόρτοo της πόλης Βισένζα (αρχική εκτίμηση 3-5 εκατομμύρια στερλίνες).

Ο δρ. Φίλιπ πρόεδρος του oίκου Sotheby's στην Ευρώπη και managing director του oίκου Sotheby's στην Γερμανία, ανέφερε για τον άνθρωπο που ταξίδευε από το απομακρυσμένο χωριό στην Αφρική όπου ζούσε μέχρι τις αίθουσες δημοπρασιών της Ευρώπης για να αγοράσει περιζήτητα έργα: «Ο δρ. Ράου ήταν ένας συλλέκτης με σπάνια ενέργεια και σοφία. Άνθρωπος λιτός, που δεν σπαταλούσε χρήματα για τον εαυτό του, ήταν όμως πάντα έτοιμος να ‘κυνηγήσει’ τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, ανεξαρτήτως σχολής και είδους, για να δημιουργήσει μία από τις πιο πολυσήμαντες και συναρπαστικές συλλογές του 20ου αιώνα».

Έργα από τη συλλογή θα προσφερθούν στο πλαίσιο των παρακάτω δημοπρασιών:

·        Sotheby’s London Impressionist and Modern Art Evening Sale, 19 Ιουνίου 2013

·        Sotheby’s London Impressionist and Modern Art Day Sale, 20 Ιουνίου 2013

·        Sotheby’s London 19th Century European Paintings, 23 Μαΐου 2013

·        Sotheby’s London European Sculpture and Works of Art, 2 Ιουλίου 2013

·        Sotheby’s London Old Master & British Paintings Sale, 3/ 4 Ιουλίου 2013

·        Sotheby’s London Collections Sale, 24 Σεπτεμβρίου 2013

·        Sotheby’s Zurich, Swiss Art Sale, 2013

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ