Πόσο ακόμη αντέχει η αγελάδα; - υπογράφει o Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το άρθρο του Αλέξανδρου Κασιμάτη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα



Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο προυπολογισμός το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου, έναντι στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 1,4 δισ. ευρώ. Το ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, ακόμη και μια τόσο θετική εξέλιξη δεν έπεισε την Τρόικα, η οποία εξακολουθεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση.

Φυσικά η τρόικα δεν πείθεται επειδή βλέπει ότι η μαγική εικόνα του προϋπολογισμού προκύπτει από την υπερσυγκράτηση των δαπανών, ενώ υπάρχει υστέρηση των εσόδων το πρώτο δίμηνο κατά 230 εκατ. Πώς έπεσαν έξω τα έσοδα; Από τον ΦΠΑ όπου υπάρχει υστέρηση κατά 213 εκατ. (-8%) από τους λοιπούς έμμεσους φόρους που υστερούν έναντι του στόχου κατά 192 εκατ. (-33%) από τα τέλη κυκλοφορίας που έπεσαν έξω 58% ή 134 εκατ. έναντι του στόχου και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων που η υστέρηση είναι 8 εκατ. (-3,9%).

Την ίδια στιγμή όμως το Δημόσιο πήρε 206 εκατ. (+18,7%) περισσότερα από τον στόχο στους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, 122 εκατ. (+33%) περισσότερα από φόρους περιουσίας, ενώ μειώθηκαν κατά 96 εκατ. οι επιστροφές φόρων. Οι παραπάνω αριθμοί του προϋπολογισμού αποδεικνύουν ότι καταναλώνουμε λιγότερο και ταυτόχρονα, ενώ μειώνονται οι μισθοί, πληρώνουμε συνεχώς και περισσότερους φόρους για εισόδημα και ακίνητα.

Προφανώς ούτε η Τρόικα καταλαβαίνει πως θα περάσουμε στην ανάπτυξη με αυτήν τη συνταγή και πιέζει τώρα την Κυβέρνηση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Πόσο μάλλον όταν η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται με μοναδική κόκκινη γραμμή τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη κι όταν πρόκειται για επίορκους, ή υπαλλήλους που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα. Το θέμα όμως είναι πόσο ακόμη αντέχει η αγελάδα να «τρέφει» τα έσοδα του προϋπολογισμού;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ