90 βραδινά τσαντάκια μιας μοναδικής συλλογής εκτίθενται στο Μουσείο Λαλαούνη!‏

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρουσιάζει μία έκθεση με 90 βραδινά τσαντάκια και πορτοφόλια από την προσωπική συλλογή της Λίζας Γραμματικοπούλου Μούσση

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρουσιάζει μία έκθεση με 90 βραδινά τσαντάκια και πορτοφόλια από την προσωπική συλλογή της Λίζας Γραμματικοπούλου Μούσση.


Η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, «Από τη Ντουλάπα στη Δεξίωση: Καθημερινά και Βραδινά Τσαντάκια 1800-1980 από τη Συλλογή της Λίζας Γραμματικοπούλου Μούσση», απηχεί αξίες διαχρονικές, όπως αυτές αποκρυσταλλώνονται μέσα από συλλεκτικά έργα μικροτεχνίας: επίσημα τσαντάκια που παραπέμπουν στη γυναικεία κομψότητα.

Μετά από 19 χρόνια το ΜΚΗΛ, με γνώμονα τις δυσκολίες της εποχής, είναι αδύνατο να φέρνει πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, συλλογές Μουσείων, ή «block buster» περιοδεύουσες εκθέσεις. Εχει όμως τη συμπαράσταση ιδιωτών συλλεκτών που εμπιστεύονται στο Μουσείο την προσωπική τους συλλογή και μοιράζονται με τους επισκέπτες τις ιστορίες της ζωής τους.


Η συλλογή από 90 βραδινά τσαντάκια και πορτοφόλια συλλέχτηκε στα παζάρια των Βρυξελλών και του Λονδίνου. «Όλα τα κομμάτια αγοράστηκαν από μεράκι και θαυμασμό για την κατασκευή και την ομορφιά τους», εξηγεί η κυρία Μούσση. «Ελάχιστα από τα τσαντάκια χρησιμοποιήθηκαν. Τα αγόρασα για τη λεπτότητα της εργασίας τους, άλλωστε είχαν φορεθεί από τις κυρίες τους παλαιότερα».

Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν περίτεχνα τσαντάκια από ασήμι πλεγμένα αριστοτεχνικά, τα παλαιά πορτοφόλια για κέρματα, κεντημένα βραδινά τσαντάκια του 1920, τσαντάκια οίκων όπως των  Escada, Emanuel Ungaro, Yves Saint Laurent, Fendi, Bottega Veneta, μέχρι και ελληνικές παραδοσιακές παλάσκες. 


Τα μοναδικά αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί με αγάπη στο πέρασμα του χρόνου, απηχούν αφενός τη γοητεία της συλλεκτικής δραστηριότητας και αφετέρου το πάθος που αυτή εξ’ ορισμού προϋποθέτει. Η έκθεση καταδεικνύει με τον πλέον άμεσο τρόπο τη δέσμευση του Μουσείου να λειτουργεί ως δυναμικός φορέας προβολής στο ευρύ κοινό άγνωστων έργων τέχνης, από τον ανεξερεύνητο και ανεξάντλητο πλούτο των πολυάριθμων ελληνικών ιδιωτικών συλλογών.

*«Από τη Ντουλάπα στη Δεξίωση: Καθημερινά και Βραδινά Τσαντάκια 1800-1980 από τη Συλλογή της Λίζας Γραμματικοπούλου Μούσση» - 1 Φεβρουαρίου -9 Μαΐου 2013 - Αίθουσα Διαλέξεων ΜΚΗΛ

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη -Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη 117 42


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ