Μονο Eirinika: To Good News της ημέρας: Στην πανέμορφη Μήλο τον χειμώνα μία μεγάλη παρέα κατοίκων παίζει θέατρο & προσφέρει πολιτισμό αλλά & αγάπη για την ίδια τη ζωή! (φωτό)

Η θεατρική ομάδα Μήλου, είναι μία σχετικά νέα ομάδα ερασιτεχνών καλλιτεχνών από διάφορους τόπους και χώρους. Η παρουσίαση από αυτή - με μεγάλη επιτυχία -  θεατρικών έργων, δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού στη Μήλο. Ξεκίνησε δειλά δειλά να γράφει  την ιστορία της, με λίγα άτομα στην αρχή , που στην πορεία άρχισαν να πληθαίνουν, με αποτέλεσμα τώρα πλέον να απαριθμεί μερικές δεκάδες μέλη.  Έτσι πλέον, αντί για μία θεατρική παράσταση, φέτος έχει προγραμματιστεί το ανέβασμα δυο παραστάσεων.  Και αυτό γίνεται υπό την καθοδήγηση έμπειρου και ικανού σκηνοθέτη και φυσικά με την εθελοντική προσφορά, με το μεράκι και τη δημιουργικότητα των μελών της ομάδας. Αυτό που λέμε κατάθεση ψυχής…                      

Η θεατρική ομάδα Μήλου, είναι μία σχετικά νέα ομάδα ερασιτεχνών καλλιτεχνών από διάφορους τόπους και χώρους. Η παρουσίαση από αυτή - με μεγάλη επιτυχία -  θεατρικών έργων, δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού στη Μήλο. Ξεκίνησε δειλά δειλά να γράφει  την ιστορία της, με λίγα άτομα στην αρχή , που στην πορεία άρχισαν να πληθαίνουν, με αποτέλεσμα τώρα πλέον να απαριθμεί μερικές δεκάδες μέλη.  Έτσι πλέον, αντί για μία θεατρική παράσταση, φέτος έχει προγραμματιστεί το ανέβασμα δυο παραστάσεων.  Και αυτό γίνεται υπό την καθοδήγηση έμπειρου και ικανού σκηνοθέτη και φυσικά με την εθελοντική προσφορά, με το μεράκι και τη δημιουργικότητα των μελών της ομάδας. Αυτό που λέμε κατάθεση ψυχής…                      


Η προσπάθεια, παρά το περιορισμένο του χρόνου των μελών λόγω των εργασιών για τις βιοποριστικές ανάγκες και τις δυσκολίες της εποχής, ξεπερνά τα όρια του ενδιαφέροντος για το θέατρο και αγγίζει τα όρια του ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την ίδια την ζωή. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε τώρα πολύ  περισσότερο από ποτέ άλλοτε.



Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου

Πως ξεκίνησε αυτή η Θεατρική Ομάδα και ποιοι ήταν οι στόχοι της; 

Η Θεατρική Ομάδα Μήλου δημιουργήθηκε το 2010 από μια παρέα ανθρώπων, που κοινό τους στοιχείο ήταν η αγάπη τους για το θέατρο και πρωταρχικός στόχος τους  να εκφραστούν  πολιτιστικά και θεατρικά μέσα από αυτήν. Να προσθέσουν μια πινελιά πολιτισμού και ψυχαγωγίας συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. 

Η θεατρική ομάδα Μήλου  “φιλοδοξεί να αποδείξει  ότι το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά απέναντι στα προβλήματα αλλά και στην ίδια την κοινωνία”. Το καταφέρνετε αυτό;

Θεωρώ ότι το κοινό έχει υποψιαστεί ότι μιλάμε πολύ σοβαρά και με τον πλέον άμεσο τρόπο. Αυτό που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δεν είναι μόνο επειδή μας αρέσει. Είναι και η προσφορά πολιτιστικής τροφής για τους συντοπίτες μας. Η θεατρική Ομάδα Μήλου είναι εδώ  για να δείξει  ότι ο πιο γρήγορος τρόπος επικοινωνίας απέναντι σε κοινό και θεατή, είναι μια ευθεία γραμμή, που είναι και η συντομότερη διαδρομή. Κάθε παράσταση, την δουλεύουμε αρκετό καιρό και κάτω από συναισθηματική ειλικρίνεια. Θεωρώ λοιπόν ότι, κάνοντας ότι καλύτερο μπορούμε και δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό σε κάθε παράσταση, ο θεατής λούζεται από εικόνες που τον καθαρίζουν από τη βρωμιά της καθημερινότητας.


Μη κερδοσκοπική οργάνωση: Σας φαίνεται άσχημο το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να πρέπει να αναφέρεται ότι μια δημιουργική ομάδα, ανεξάρτητα με το τι ασχολείται, δεν αποσκοπεί στο ψυχρό και απρόσωπο κέρδος;

Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται λόγος για το ότι κάποιες ομάδες είναι όντως μη κερδοσκοπικές και αυτοδιαχειριζόμενες. Στην ομάδα μας όλοι όσοι συμμετέχουν δεν είναι επαγγελματίες και δεν είναι μαζί μας για το κέρδος. Δουλεύουμε άπειρες ώρες για πρόβες και κατασκευές σκηνικών. Τα οικονομικά μας είναι πολύ περιορισμένα και αναγκαζόμαστε σε πολύωρες ιδιόχειρες κατασκευές σκηνικών.  Πολλές φορές παραπάνω ώρες απ’ ότι χρειάζεται αλλά κάνουμε αυτό που δεν μπορούμε να το καταφέρουμε αλλοιώς. Αναφερόμαστε σε μια καλλιτεχνική εμβάθυνση γιατί μόνο έτσι μπορούμε  να καταλάβουμε  πραγματικά αυτό που κάνουμε! Μαθαίνεις να αγαπάς τον καναπέ ή το μπαρ που έφτιαξες με τα χέρια σου. Όλα τα σκηνικά είναι παιδιά σου. Ότι κι αν είναι αυτό. Όλοι μαθαίνουν απ’ όλους. Για εμάς το θέατρο είναι καθημερινό σχολείο εκμάθησης σωστού τρόπου ζωής ...

Τι είναι το θέατρο για τους κατοίκους της Μήλου?

Έχουμε  γνωρίσει  αρκετά καλά  το θεατρικό κοινό της Μήλου και μπορούμε  να εκφράσουμε τεκμηριωμένη άποψη. Η εμπειρία μας με τον Μηλιό ως θεατή είναι ότι τον ψυχαγωγεί, το σέβεται και το έχει ανάγκη. Ως ομάδα εισπράξαμε μεγάλο ενθουσιασμό, μεγάλη προσέλευση και υποστήριξη. Είναι από τους ενθαρρυντικούς παράγοντες σε αυτό που κάνουμε.


Τι μας επιφυλάσσει η Θεατρική Ομάδα Μήλου για το μέλλον;

Στις αρχές του 2014, θα παρουσιάσουμε 2 έργα.

Ένα παιδικό  θεατρικό για μικρούς και μεγάλους,  όπου με απλό τρόπο θα περνούν μηνύματα για πραγματικές ηθικές αξίες και γενικότερα για τη ζωή.  Θα είναι ένα ισχυρό διδακτικό έργο -  εργαλείο για τα παιδιά και τους γονείς τους.

Τελικά πόσο εύκολο είναι να επιλέξεις τι παράσταση θα ανεβάσεις για παιδιά;

Είναι φοβερά δύσκολο να επιλέγεις να παρουσιάσεις μια παράσταση για παιδιά. Είναι σημαντικό για μας να έχουμε ένα αξιόλογο κείμενο γι΄αυτό και πάντα επιλέγουμε έργα καταξιωμένων συγγραφέων με μηνύματα για τα παιδιά, χιούμορ και περιπέτεια.

Και το 2ο έργο?

Είναι μία κωμωδία κατάλληλη  για άτομα άνω των 15 ετών με πολύ  πολύ  γέλιο!! Γιατί το γέλιο έχει γίνει πολύ σπάνιο είδος στην εποχή μας, και εδώ υποσχόμεθα ότι  θα  γελάσουμε με την ψυχή μας.

Διαπιστώνετε πως το κοινό έχει ιδιαίτερα ανάγκη την κωμωδία;

Φυσικά. Έχει μεγάλη ανάγκη να ταξιδέψει, να ονειρευτεί, να φύγει, να ξεχαστεί να κάνει πράγματα που δεν είναι της καθημερινότητάς του. Ειδικά στην εποχή την τόσο μίζερη που ζούμε. Αυτό κάνουμε εμείς σαν ερασιτέχνες ηθοποιοί, προσπαθούμε κι εμείς μέσα από το θέατρο να ταξιδέψουμε τον κόσμο, στον κόσμο.



Πως θα θέλατε να κλείσουμε αυτή την κουβέντα μας;

Θέλουμε να κλείσουμε την κουβέντα μας με ευχαριστίες. Πρώτα πρώτα να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην εφετινή παράσταση, με όποιανδήποτε ιδιότητα. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την αγάπη που μας δείχνει. Φυσικά ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας, που μας στηρίζουν. Ευχαριστούμε την “ S&B βιομηχανικά ορυκτά”  και το “Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος” για την φιλοξενία και  για την  βοήθεια τους, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Τέλος να ευχαριστήσουμε και όλους όσους πήραν μέρος σε παλιότερες παραστάσεις από οποιαδήποτε θέση και συνεχίζουν να είναι κοντά μας και να μας βοηθάνε.

Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Μήλου:

Αλέξανδρος Κυζιριάδης

Φιορέττα Κοσκινά

Μαρία Καλαμάρη

Άντζελα Ζούλια

Βαγγέλης Μπέτσης

Γιάννης Κολιαράκης

Γιάννης Νίνος 

Δωροθέα Σαββιδάκη

Ειρήνη Τσιριγωτάκη

Ελένη Μαρουδίτση

Ελένη Τούρλου

Εμμανουέλα Ξυδάκη

Θεόδωρος Καλούδης

Θεόδωρος Μαρουδίτσης

Θωμάς Πάντος

 Κατερίνα Ανδρουλιδάκη

Κώστας Ξυδάκης

Μανώλης Μαρκαντώνης

Μαργαρίτα Τσιριγωτάκη

Μαρία Λιβανού

Νίκη Ραπανάκη

Χριστίνα Ρωσσολάτου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ