Εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία για τον Γ. Παπανικολάου
Εκδήλωση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον για τον Γεώργιο Παπανικολάου, υπό την αιγίδα της υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κάθλιν Σεμπέλιους. Με την ευκαιρία της 50ης επετείου από το θάνατο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου (1883-1962), και μέσα στα πλαίσια τον εορτασμών από την UNESCO, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Σεμπέλιους, παρουσιάζουν ειδική έκθεση, με θέμα: «Γεώργιος Παπανικολάου: Πρωτοπόρος στην ιατρική έρευνα».
Εκδήλωση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον για τον Γεώργιο Παπανικολάου, υπό την αιγίδα της υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κάθλιν Σεμπέλιους.
Με την ευκαιρία της 50ης επετείου από το θάνατο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου (1883-1962), και μέσα στα πλαίσια τον εορτασμών από την UNESCO, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Σεμπέλιους, παρουσιάζουν ειδική έκθεση, με θέμα: «Γεώργιος Παπανικολάου: Πρωτοπόρος στην ιατρική έρευνα».
Κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στο «σημαντικό ιατρικό έργο» του Έλληνα επιστήμονα και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.
Την κ. Σεμπέλιους εκπροσώπησε η δρ. Νάνσι Λι, βοηθός υφυπουργός Υγείας σε θέματα Υγείας των Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στα ιατρικά επιτεύγματα του Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η δρ. Λι υπογράμμισε την «τεράστια συμβολή» του Έλληνα γιατρού-ερευνητή στον τομέα της πρόληψης, με αποτέλεσμα να υπάρξει δραματική μείωση του αριθμού των θανάτων σε γυναίκες.
Επίσης, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι το 1990, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τεστ Παπανικολάου, το Κογκρέσο ενέκρινε νόμο για την ίδρυση του Εθνικού Προγράμματος πρόληψης και καταπολέμησης καρκίνων του μαστού και τραχήλου της μήτρας. Έτσι, εκατομμύρια φτωχές γυναίκες μπόρεσαν και έκαναν το «Παπ-τεστ», με αποτέλεσμα να διαγνωστούν έγκαιρα με καρκίνο και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες θεραπείες.
Για τον Γεώργιο Παπανικολάου μίλησαν επίσης οι διακεκριμένοι επιστήμονες δρ Γιώργος Παυλάκης (διευθυντής τμήματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου), ο δρ Μαρκ Σέρμαν (Ανώτερος Κλινικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου) και ο Γεώργιος Παπαγιάννης (στέλεχος της UNESCO στη Νέα Υόρκη).
Η ψηφιακή αυτή έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, επιστολές και άλλα έγγραφα σχετικά με τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου. Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, όπως: συζητήσεις και παρουσιάσεις που σχετίζονται με την έρευνα και τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης διαφόρων μορφών καρκίνου στις γυναίκες. Επίσης, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Γεώργιος Παπανικολάου:. Παπ-τεστ».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: 50 Χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Παπανικολάου που θεμελίωσε το Τεστ Παπ http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/itsnews1/test-pap-afieroma.asp
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr