Μοσχαράκι ταζίν με δαμάσκηνα από τον ταλαντούχο Άκη Πετρετζίκη!
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Ανακατεύουμε μαζί τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε στο κρέας ανακατεύοντας καλά.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε νερό ίσα ίσα για να καλύψουμε το κρέας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά με μία ώρα.
Φυσικά μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας στο ειδικό σκεύος «ταζίν» και εκεί θα μαγειρευτεί καλύτερα αλλά όποια κατσαρόλα βαριά με καπάκι έχουμε, κάνει τη δουλειά μας.
Μετά από 45 λεπτά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το τσίλι αν χρησιμοποιήσαμε, τα δαμάσκηνα, μέλι και λίγο επιπλέον αλάτι. Καλύπτουμε ξανά την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Ελέγχουμε το μείγμα κάθε 10 λεπτά, και προσθέτουμε περισσότερο νερό εάν το μείγμα έχει αρχίσει στεγνώνει.
Πολτοποιούμε απαλά το μείγμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού καθώς μαγειρεύουμε, με σκοπό να πάρουμε μία πηχτή σάλτσα.
Καθώς η σάλτσα πάει να δέσει προς το τέλος του μαγειρέματος, βεβαιωνόμαστε ότι δεν κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και μας καεί.
Στο τέλος των 2 ωρών, το κρέας θα πρέπει να είναι τρυφερό και μαλακό. Λίγα λεπτά πριν βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κόλιανδρο. Η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί. Βάζουμε το κρέας πάνω από κους κους. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
900 γρ. κρέας βοδινό για βραστό σε κύβους 1-2 εκ.
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ
2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. κουρκουμά
1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή 1 κ.γ. πάπρικα ή ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
340 γρ. δαμάσκηνα, κομμένα σε μικρούς κύβους 0,5 εκ.
2 κ.σ. μέλι
μερικά κλωναράκια κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
σουσάμι, λίγο κόλιανδρο φρέσκο ή μυρώνια και κουσκούς για το σερβίρισμα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr