Που ξεκινά η αλήθεια και που η υπερβολή για το κλείσιμο ή όχι της ΕΡΤ

Ενα δημοσίευμα της «Real News», το οποίο υποστήριζε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έπεσε στο τραπέζι των τριών αρχηγών της κυβέρνησης, με δεδομένη και την πρόθεση της τρόικας να μειώσει το έμψυχο δυναμικό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο ένα τρίτο, πυροδότησε αντιδράσεις και συζητήσεις για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ ΑΕ.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελετάται πρόταση να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ και να ανοίξει ξανά με 2.000 λιγότερους υπαλλήλους (από τους 2.650 που έχει πλέον σήμερα), κάτι που στηρίζεται στην έκθεση της τρόικας για αποχώρηση 4.000 υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσα στο 2013 και 15.000 συνολικά έως το τέλος του 2014, έκθεση που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Κυβερνητικά στελέχη, στελέχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και συνδικαλιστές, από τους οποίους ζήτησαν διευκρινίσεις «ΤΑ ΝΕΑ», διέψευδαν τα περί «κλεισίματος της ΕΡΤ».
Κύκλοι της ΕΡΤ θεωρούσαν απίθανο το σενάριο να κλείσει και να επαναλειτουργήσει η κρατική ραδιοτηλεόραση. Εκτιμούσαν, όμως, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «κάτι θα γίνει σε επίπεδο νοικοκυρέματος διότι η ομάδα φινλανδών εντεταλμένων της τρόικας για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση». Δεν ήταν πάντως σε θέση να διευκρινίσουν αν αυτό το «νοικοκύρεμα» μεταφράζεται σε κλείσιμο καναλιού ή ραδιοσταθμών, ή ακόμη και σε συγχώνευση περιφερειακών ραδιοσταθμών.
Πολύ πρόσφατα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν ήρθε για να κλείσει την ΕΡΤ». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος του δήλωσε άγνοια σχετικά με αυτό και ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Πάντως, πρώην και νυν στελέχη του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με τα οποία επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», θεωρούσαν ότι η ΕΡΤ που το 2006 είχε φθάσει να αριθμεί προσωπικό 5.300 υπαλλήλων, με αθρόες μονιμοποιήσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχει περιορίσει σημαντικά τους υπαλλήλους της και τα έξοδά της (κυρίως για μισθοδοσία). Πρόσφατα μάλιστα είχε καταφέρει, αν και έως τότε ελλειμματικός οργανισμός, να εμφανίσει και πλεόνασμα.
Βέβαια, σύμφωνα και με συνδικαλιστές, η διοίκηση χρωστάει περίπου 30.000 ώρες σε ρεπό. Για τις ανάγκες της ΕΡΤ, εξάλλου, τις οποίες θεωρείται ότι δεν είναι αρκετοί οι υπάρχοντες υπάλληλοι για να τις καλύψουν, φέρεται να εγκρίθηκαν δύο κονδύλια μέσα στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το 2013 την περασμένη εβδομάδα. Εγκρίθηκε, δηλαδή, το μισθολογικό κόστος 7,5 εκατ. ευρώ για 280 εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για συμβάσεις έργου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Ποιοι είναι όμως οι συνολικά 2.650 πλέον εργαζόμενοι στην ΕΡΤ; Οι 630 είναι δημοσιογράφοι, στα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και Ert World), στα επτά κεντρικά ραδιόφωνα και στα 19 περιφερειακά. Οι 200 είναι μέλη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Οι 90 είναι διοικητικοί υπάλληλοι, οι 60 στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και οι 30 σε όλη την Ελλάδα.
Οι υπόλοιποι 1.730 είναι υπάλληλοι 140 ειδικοτήτων, οι οποίοι εργάζονται στη ραδιοτηλεόραση, στους περιφερειακούς σταθμούς, αλλά και στα 35 κέντρα εκπομπής και στα έξι στούντιο σε όλη την Ελλάδα: παραγωγοί, σκηνοθέτες, εικονολήπτες, ηχολήπτες, μηχανικοί, φωτιστές, τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, μοντέρ, μακενίστες, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, φύλακες, οδηγοί κ.ά. Το δυναμικό της ΕΡΤ είναι επιφορτισμένο και με τη λειτουργία του Καναλιού της Βουλής (και με προγράμματα), το οποίο έχει μόνον δικούς του δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr