Έλληνες πρόσκοποι: Οι αφανείς ήρωες του προσφυγικού στη γραμμή του πυρός σε Λέσβο, Χίο & Σάμο

Είναι από τους αφανείς ήρωες, ήρωες της διπλανής πόρτας.
 

Αυτή την στιγμή που το προσφυγικό κύμα βρίσκεται σε έξαρση είναι εκεί παρόντες να δίνουν μια κουβέρτα, ένα γάλα (και όχι μόνο) στα παιδιά και στους γονείς που ξεριζώθηκαν από την χώρα τους από την μια στιγμή στην άλλη.

Και όλα αυτά με ένα χαμόγελο, ένα χαμόγελο που λειτουργεί ως βάλσαμο στις ψυχές των προσφύγων.

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου από το pinakio.blogspot.gr σε συνεργασία με το eirinika.gr

Ο λόγος για τους Έλληνες προσκόπους οι οποίοι βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην «γραμμή του πυρρός» στην Λέσβο, στην Χίο, στην Σάμο και σε άλλα μέρη που οι πρόσφυγες καταφθάνουν…


Για την δράση των Ελλήνων Προσκόπων μιλά στο Πινάκιο η Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων των Προσκόπων κα. Μαριάννα Φράγκου.
Η κα. Φράγκου αναφέρεται στις ενέργειες που ανακουφίζουν τους πρόσφυγες, ενώ υπογραμμίζει πως μπορεί κανείς να βοηθήσει στο έργο τους.

Θεωρεί το αφιέρωμα του BBC ιδιαίτερα τιμητικό ενώ στο μήνυμα που στέλνει μέσω του Πινακίου εύχεται «οι πολίτες του κόσμου να στηρίξουν ενεργά την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Με το που ξέσπασε η κρίση των προσφύγων οι Πρόσκοποι ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν με αυταπάρνηση σε όλα τα σημεία που χρειαζόταν ανθρώπινη βοήθεια. Θεωρείτε ότι επρόκειτο για ηθικό καθήκον;


«Η υπόσχεση των Προσκόπων αναφέρει: «Υπόσχομαι στην τιμή μου να εκτελώ το καθήκον μου στο Θεό και την Πατρίδα, να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση
και να τηρώ το νόμο του Προσκόπου». Πάντοτε πιστοί στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλάι των ευάλωτων πληθυσμών των προσφύγων και να συνεισφέρουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή».

Θα μας περιγράψετε ποιες είναι ακριβώς οι ενέργειες των προσκόπων;

«Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει πραγματοποιήσει ήδη τέσσερεις ανθρωπιστικές αποστολές στα νησιά Λέσβος, Κως και Χίος. Άλλες δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει: στήσιμο σκηνών στην Ειδομένη, μαγείρεμα για τα παιδιά των προσφύγων στην Αττική και μία πανελλήνια δράση με τίτλο «Μια βάρκα φάρμακα για τους πρόσφυγες» κατά την οποία συγκεντρώσαμε πάνω από 8.000 φάρμακα, τα οποία παραδώσαμε στους Γιατρούς του Κόσμου.

Επίσης, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναλάβαμε για το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2015 το συντονισμό των εθελοντών στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και το Δεκέμβριο στον αντίστοιχο χώρο του Tae Kwon Do όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες. Από τις αρχές Ιανουαρίου έχουμε αναλάβει τη διαχείριση της αποθήκης με τα ρούχα και τα αναλώσιμα στο Ελληνικό».

 

Σε ποια μέρη δρουν…

«Οι Πρόσκοποι βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, ανιχνεύουν την κατάσταση στις γειτονιές που δραστηριοποιούνται, προκειμένου να αναγνωρίσουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και να προσαρμόσουν τις δράσεις προσφοράς τους ανάλογα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Πρόσκοποι της Ξάνθης, που λόγω της πρόσφατης επιδείνωσης του καιρού, αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες της Προσκοπικής τους εστίας και να προσφέρουν φιλοξενία στους άστεγους της πόλης τους.

Πρωτοβουλίες συγκεκριμένα με το προσφυγικό έχουν αναλάβει οι Πρόσκοποι από Λέσβο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Κομοτηνή, Χίο, Κάλυμνο, Ρόδο αλλά και από όλη την Αττική. Έχουμε υπολογίσει μάλιστα ότι από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 1.000 Πρόσκοποι, όλοι ενήλικοι, έχουν προσφέρει περίπου 12.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς – στήριξης προς τους πρόσφυγες».

Οι κάτοικοι πως τους αντιμετωπίζουν;

«Οι κάτοικοι βρίσκονται πάντα στο πλευρό μας και υποστηρίζουν το έργο μας. Με την ευκαιρία της συνέντευξης, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε ακόμα περισσότερους νέους και νέες, να αναζητήσουν τους Προσκόπους που δρουν στη γειτονιά τους και εάν κρίνουν πως είναι ωφέλιμο για εκείνους, να συμβάλλουν εθελοντικά, στις προσπάθειές τους σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς, που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με διαφορετικά θέματα και αφορμές...»

Συνοδοιπόροι και υποστηρικτές υπάρχουν  στο έργο το οποίο επιτελείτε;

«Οι πολίτες στις περιοχές που δοκιμάζονται είναι οι πρώτοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Η συνεργασία με άλλες ΜΚΟ αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά επιδιώκεται στρατηγικά από το Σ.Ε.Π., διότι η σύμπραξη βοηθά στη μεγιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος».

 

Πως μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει στο έργο σας;

«Αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να δηλώσει ότι έχει το χρόνο και τη διάθεση να προσφέρει. Εμείς θα συζητήσουμε μαζί του και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το χρόνο που έχει θα αποφασίσουμε από κοινού ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρει».

 

Το γεγονός ότι BBC έχει αναρτήσει φωτογραφία όπου πρόσκοποι βουτούν για να σώσουν μετανάστες, αποτελεί ένα άτυπο εύσημο των προσπαθειών σας;
 

«Είναι σίγουρα ιδιαίτερα τιμητικό όταν ένα κανάλι όπως το BBC αποφασίζει να ξεχωρίσει και να προβάλει τη δράση μας. Οι Πρόσκοποι στη Λέσβο αλλά και αλλού, βοηθούν αθόρυβα στην υποδοχή και υποστήριξη των αλλοδαπών που φθάνουν στα σημεία εισόδου, με διανομή φαγητού, ρούχων, παπουτσιών και παιχνιδιών, στήσιμο σκηνών και δημιουργική απασχόληση των παιδιών εδώ και πολλούς μήνες ενώ παράλληλα στηρίζουν την τοπική κοινωνία με δράσεις καθαρισμού των ακτών και των χώρων καταυλισμού».

 

Αν η φωνή σας έφθανε στους Ευρωπαίους αρμοδίους για το μεταναστευτικό ποιο θα ήταν το δικό σας μήνυμα;

«Εμείς οι Πρόσκοποι δε χαράζουμε τις εθνικές ή διεθνείς πολιτικές του ανθρωπισμού ούτε αποτελούμε νομική υπηρεσία απόδοσης ιδιοτήτων. Μπορούμε όμως ως ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών να συμβάλλουμε, σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, στην άμβλυνση του πόνου και τις ταλαιπωρίας χιλιάδων ανθρώπων. Μπορούμε να μείνουμε συνεπείς στην ιδέα της δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου όπου τα μικρά παιδιά βιωματικά θα αντιληφθούν την βαρβαρότητα του πολέμου και ως πολίτες θα στηρίξουν ενεργά την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Μπορούμε ως παγκόσμια κίνηση να εργαστούμε ώστε οι κοινωνίες μας να είναι ανεκτικές στη διαφορετικότητα, πολυπολιτισμικές και δίκαιες».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr