Πώς ο successful Γ. Κορρές αποφάσισε να προχωρήσει σε funds της Ασίας για τα καλλυντικά του
Το συγκεκριμένο deal σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη για την αγορά.
Μια συμφωνία που σε πρώτη φάση αλλάζει το επενδυτικό σχήμα που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της εισηγμένης Κορρές, και σε βάθος χρόνου αναμένεται να αποτελέσει το όχημα για την είσοδο της φίρμας φυσικών ελληνικών καλλυντικών στην Ασία, συνήψαν οι βασικοί μέτοχοι της ελληνικής εταιρείας με ένα από τα private equity της Morgan Stanley και την Profex, που ανήκει στον κ. Παύλο Κοντομίχαλο, επιχειρηματία με πολυετή δραστηριότητα στην κινεζική αγορά.
Tα τελευταία χρόνια η εταιρεία Κορρές ήταν πολύφερνη νύφη αρκετών funds αλλά και διεθνών ομίλων καλλυντικών. Μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια ο αριθμός των προτάσεων που έχει δεχθεί ο όμιλος, είτε για εξαγορά είτε για παραχώρηση ποσοστού, ήταν διψήφιος, όπως είχαν αποκαλύψει στελέχη της Κορρές πριν από λίγους μήνες όταν υπήρχε κινητικότητα για τη μετοχή στο Χ.Α.
Η κίνηση στην Κύπρο
Την ίδια περίοδο, πάντως, που το ταμπλό του Χρηματιστηρίου προεξοφλούσε μια σημαντική είδηση για την εταιρεία και στελέχη της απέκλειαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο για στρατηγικό εταίρο, ιδρυόταν στην Κύπρο η Nissos Holdings, το όχημα μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί εντέλει το deal που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο Γιώργος Κορρές, μέσω του οποίου το σχήμα Morgan Stanley και Profex θα αποκτήσουν το 52,3% της εταιρείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, υο ερώτημα είναι γιατί ο κ. Γιώργος Κορρές, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, επέλεξε αυτή την πρόταση. Το προφανές είναι το τίμημα που προσφέρουν οι νέοι επενδυτές και το ενδιαφέρον των υπαρχόντων στρατηγικών επενδυτών να αποεπενδύσουν.
Το deal πραγματοποιείται με premium 25% επί της τρέχουσας τιμής της μετοχής και ανοίγει τον δρόμο για την "έξοδο" των σημερινών στρατηγικών επενδυτών της Κoρρές, δηλαδή της Arneta Ltd, συμφερόντων Αλεξίας Δαυίδ που κατέχει το 13,2%, της Damma Holdings, συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου, που ελέγχει το 5,1% και της οικογένειας Σταματιάδη, κατόχου του 13% της Κορρές. Ο βασικός μέτοχος και ιδρυτής της Κορρές, κ. Γιώργος Κορρές, και η οικογένειά του, θα "εισφέρουν" στους νέους στρατηγικούς μετόχους ποσοστό 6,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας παραμένοντας στο νέο σχήμα με ποσοστό 30%, ενώ ο ιδρυτής διατηρεί και το μάνατζμεντ.
Δημόσια προσφορά
Στην εταιρεία Nissos Holdings Ltd (σήμερα ανήκει εξολοκλήρου στον Γιώργο Κορρέ), ο Γιώργος Κορρές και μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος θα εισφέρουν μετοχές που αντιστοιχούν στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΟΡΡΕΣ (ο Γ. Κορρές 24% και τα ως άνω μέλη περίπου 6%). Η North Haven Private Equity Asia IV, L.P., υπό διαχείριση επενδυτικό κεφάλαιο της Morgan Stanley, μέσω της NHPEA Maiden Holding B.V. και η Profex έχουν συμφωνήσει να αποκτήσουν μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 56% και 14% αντίστοιχα της Nissos, καταβάλλοντας συνολικά 48,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά, προσφέροντας 5,08 ευρώ ανά μετοχή.
Δηλαδή η Μorgan Stanley και η Profex θα αποκτήσουν το 52,3% της εταιρείας, και μαζί με τον βασικό μέτοχο της Κορρές, κ. Γιώργο Κορρέ (24%) και μέλη της οικογένειάς του (6%) θα ελέγχουν μέσω της εταιρείας "Nissos" το 82,3% της Κορρές. Η Nissos θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο 17,7% της εταιρείας, ώστε να αποκτήσει το 100% της εισηγμένης. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, οι εταίροι θα προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ στην Κορρές.
Βέβαια, πέρα από το προσύμφωνο που έχουν υπογράψει τα εμπλεκόμενα μέρη, απαιτείται και η έγκριση των Τραπεζών, οι οποίες έχουν εκχωρήσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Άνοιγμα στην Κίνα
Εξίσου, αν όχι ο σημαντικότερος λόγος που προχώρησε αυτή η συμφωνία, είναι ότι ο Γιώργος Κορρές και η οικογένειά του διατηρεί υψηλό ποσοστό στην εταιρεία και, μαζί με την ομάδα του, το management της Κορρές.
Άρα έχουν λόγο στην επόμενη ημέρα, η οποία περιλαμβάνει την επέκταση στην Ασία. Κάτι που θα υλοποιηθεί μέσω της συνεργασίας με την Profex. Όπως έγινε γνωστό η Profex και η εταιρεία Κορρές θα συνάψουν σύμβαση αποκλειστικής διανομής και χρήσης σημάτων σύμφωνα με την οποία η Profex θα αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της ΚΟΡΡΕΣ στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο. Αυτό μεταφράζεται, σε διπλασιασμό της παραγωγής από το εργοστάσιο των Οινοφύτων.
Όπως, είπε ο κ. Γιώργος Κορρές, στα μέσα της εβδομάδας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του deal, "η πρόταση της Morgan Stanley ήρθε την ιδανική στιγμή και υπό τις πλέον κατάλληλες συνθήκες. Πρόκειται να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των πλάνων διεθνούς ανάπτυξης, όχι μόνο στις αγορές προτεραιότητας σε Ευρώπη και Αμερική που αναφέρουμε έως σήμερα, αλλά σε νέα πολλά υποσχόμενα διεθνή εδάφη, στα οποία μέχρι τώρα δεν είχαμε τα μέσα να επιχειρήσουμε επέκταση". Και συμπλήρωσε: "η Κίνα είναι η νέα αγορά που θα προστεθεί στο διεθνές δίκτυο του ομίλου Κορρές στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης. Οι προοπτικές για τον όμιλο Κορρές είναι εξαιρετικές και ουσιαστικά υλοποιήσιμες μέσα από το σχήμα που ανακοινώνουμε".
Ένας ανήσυχος φαρμακοποιός
Το συγκεκριμένο deal, το οποίο αλλάζει σημαντικά τη μετοχική δομή της εταιρείας, δεν είναι το μοναδικό στο οποίο έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η ελληνική εταιρεία καλλυντικών. Ένα από τα πρώτα επιχειρηματικά ανοίγματα της εταιρείας ήταν το 2009 όταν σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την Johnson & Johnson για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων Κορρές στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μπορεί η συνεργασία με την Johnson & Johnson, να μην ευοδώθηκε (τίτλοι τέλους έπεσαν στα τέλη του 2013), ωστόσο στα μέσα στο 2014 η Κορρές ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την επίσης πολυεθνική Avon με στόχο τη Λατινική Αμερική, μια αγορά 600 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr