Χαρούπι: Η υγιεινή «σοκολάτα» - Η διατροφική & θεραπευτική αξία του!
Εξαιρετική πηγή καλίου…
Γνωρίστε το ιδανικό υποκατάστατο της σοκολάτας, της ζάχαρης και του κακάο.
Το χαρούπι είναι ο καρπός της χαρουπιάς (επιστημονική ονομασία Ceratonia Siliqua) που μοιάζει με φασόλι, είναι μακρύς και σκληρός, χρώματος πράσινο όταν είναι άγουρος και καστανό όταν ωριμάσει.
Η ιστορία του χαρουπιού ξεκινάει από πολύ παλιά καθώς ήταν αυτό που έθρεψε τους ανθρώπους σε περιόδους κατοχής και πλήρης ένδειας. Αναφέρετε επίσης σε θρησκευτικά κείμενα όπου λέγεται πως το χαρούπι τάισε τον στρατό του Μωάμεθ, τον άσωτο υιό της Π. Διαθήκης καθώς και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο. Ακριβώς επειδή έθρεψε φτωχούς και πεινασμένους και επειδή χρησιμοποιούνταν ως ζωοτροφή, το χαρούπι είναι παρεξηγημένη τροφή. Γνωρίζοντας όμως τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες που παρουσιάζονται μέσα από το παρόν ρεπορτάζ θέλω να πιστεύω πως θα αναθεωρήσετε.
Πάμε λοιπόν να γνωρίζουμε τον απίστευτα θρεπτικό και γευστικό καρπό της ελληνικής γης.
Διατροφική αξία
Το χαρούπι είναι πλούσιο σε ασβέστιο με αναλογία 350mg ανά 100gr. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνες Α κ’ Β καθώς και διάφορα μέταλλα. Δεν περιέχει γλουτένη, καφεΐνη και ζάχαρη.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΛΙΟΥ: 800mg ανά 100gr
Το κάλιο συμβάλει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη σωστή κυκλοφορία των υγρών σε όλο το σώμα, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ρίχνει την αρτηριακή πίεση συνεισφέροντας έτσι στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Βοηθά επίσης στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει την απώλειά του από τα ούρα.
Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το περισσότερο κάλιο στο σώμα μας βρίσκεται στους μύες και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλει στην μείωση των μυϊκών συσπάσεων, στην ανάπτυξη των κυττάρων των μυών ενώ προσφέρει ανακούφιση από τις κράμπες. Μια τροφή πλούσια σε κάλιο είναι ιδανική για κατανάλωση μετά από προπόνηση ή οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα.
Ιδανικό υποκατάστατο της σοκολάτας, της ζάχαρης και του κακάο
Το χαρούπι είναι αλλιώς γνωστό και ως «υγιεινή σοκολάτα» που ‘’βγαίνει’’ από τα δέντρα και χρησιμοποιούνταν ανά τον κόσμο ως γλυκαντικό πολλούς αιώνες πριν την εμφάνιση της λεύκης ζάχαρης. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πολύ γλυκό καθώς περιέχει 50% φυσικά σάκχαρα και έχει 60% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Δεν περιέχει οξαλικό οξύ, μια ουσία της σοκολάτας που επιβραδύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως αναφέρει το logodiatrofis.gr.
Για τους παραπάνω λόγους μπορεί ναι θεωρηθεί ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης, της σοκολάτας και του κακάο σε όλα τα προϊόντα αρτοζαχαροπλαστικής.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr