Η Μαρίνα Μορφιάδου γράφει: Τι τρώμε στην καραντίνα - Πώς τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας & γιατί οι γιατροί «συνταγογραφούν» την άσκηση
Διατροφικές δυσκολίες σε καιρό πανδημίας
Διανύουμε μία πρωτόγνωρη περίοδο πανδημίας στην οποία κυριαρχούν η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Από τη μία οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τηρώντας τα μέτρα προστασίας που καθορίζουν οι ειδικοί. Από την άλλη πρέπει να φροντίσουμε για την οικονομία της χώρας .
Η ισορροπία μεταξύ της προστασίας από τον Covid-19 και της διατήρησης της οικονομίας των χωρών που πλήττονται από τον ιό είναι δύσκολο να υπάρξει, ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητη.
Διατροφή Vs Covid-19
Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός. Τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και για την πρόληψη της λοίμωξης από τον Covid-19.
Συγκεκριμένα, μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να μας εφοδιάσει με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιογενείς λοιμώξεις.
Ο περιορισμός της ζάχαρης και του junk food στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στον Covid-19.
Παράλληλα, η σημασία της άσκησης στην τόνωση της άμυνας του οργανισμού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι γιατροί «συνταγογραφούν» την άσκηση σαν να είναι φάρμακο.
Συνεπώς, η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό και με τη συστηματική άσκηση είναι απαραίτητες συνιστώσες ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο θα μπορέσει να μας προφυλάξει από οποιαδήποτε λοίμωξη.
Το ερώτημα
Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο όμως είναι το εξής: Μπορούμε να ακολουθήσουμε τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής και να ασκηθούμε δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις; Και αν ναι, ποιές είναι οι δυσκολίες που ανακύπτουν στην προσπάθεια αυτή;
Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας έχω συναναστραφεί με πολλά άτομα διαφορετικών επαγγελματικών ιδιοτήτων.
Κάθε φορά προσπαθώ να αφουγκραστώ τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ανάλογα με το επάγγελμα και τα ωράριά τους προκειμένου να δώσω λύσεις στα εμπόδια που συναντούν στη διατροφική τους προσπάθεια.
Οι δυσκολίες που συναντά κανείς προσπαθώντας να τηρήσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης είναι ποικίλες. Αφορούν κυρίως:
- την έλλειψη χρόνου
- την αδυναμία κατανάλωσης φαγητού στη δουλειά
- τα άστατα ωράρια εργασίας
- τις συχνές μετακινήσεις από πόλη σε πόλη ή ακόμη και στο εξωτερικό
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έρχονται να προστεθούν στις προαναφερόμενες δυσκολίες και επιπρόσθετα εμπόδια. Εμπόδια που οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.
Μια νέα μορφή προβλημάτων
Πρόσφατα ένα περιστατικό μου, ανέφερε πως είναι αδύνατον να καταναλώσει τα σνακ που πρέπει στη δουλειά. Ο χρόνος που διαθέτει για διάλειμμα είναι ελάχιστος. Η διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού πλέον είναι πιό χρονοβόρα:
- Η μάσκα και τα γάντια που φοράει θα πρέπει να αποθηκευτούν σε αποστειρωμένο χώρο
- Θα πρέπει να προετοιμάσει το γεύμα του σε αποστειρωμένες συνθήκες
- Θα πρέπει να ξαναφορέσει τη μάσκα και τα γάντια
Μόνο και μόνο η σκέψη του τί πρέπει να κάνει για να φάει ένα σνακ, είναι αποτρεπτική. Το αποτέλεσμα είναι το συγκεκριμένο άτομο να μένει νηστικό για περισσότερες από 8 ώρες.
Επιπλέον, ένα ακόμη περιστατικό που έχω αναλάβει τους τελευταίους μήνες αδυνατεί να καταναλώσει φαγητό εν ώρα εργασίας καθώς η δουλειά του αφορά τη διανομή δεμάτων με μηχανάκι. Πώς αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να φάει έστω ένα φρούτο ή 1 κρακεράκι όντας πάνω σε μηχανάκι, φορώντας μάσκα και γάντια; Κάτι τέτοιο φαντάζει αν όχι αδύνατον τουλάχιστον κουραστικό έως δυσβάσταχτο.
Ακόμη, πολλά είναι τα άτομα που σταμάτησαν να αθλούνται λόγω της επιδημίας, είτε γιατί φοβούνται μήπως μολυνθούν, είτε γιατί τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τα γήπεδα άθλησης λειτουργούν υπό νέους όρους. Αυτοί οι νέοι όροι (πχ η επίσκεψη κατόπιν ραντεβού, ο περιορισμός των ατόμων στα ομαδικά προγράμματα κλπ) περιορίζουν το άτομο που θέλει να ασκηθεί μειώνοντας το αίσθημα ευεξίας που αντλεί από την άσκηση.
Συνεπώς, στις καινούριες συνθήκες που όλοι μας καλούμαστε να προσαρμοστούμε βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη δυσκολία φροντίδας της υγείας μας μέσω μία ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής άσκησης.
Η μή φροντίδα της υγείας μας ωστόσο, μας καθιστά ευάλωτους στον Covid-19 και γι’ αυτό θα πρέπει εγκαίρως να παρέμβουμε για τη λύση αυτού του προβλήματος.
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να αποκτήσουμε ή να καταφέρουμε χωρίς κόπο;
Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση απαιτούν μεγάλη προσπάθεια και αρκετές θυσίες από πλευράς του ατόμου.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις επιπρόσθετες δυσκολίες που συναντούν αρκετά άτομα όταν προσπαθούν να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και να ασκηθούν συστηματικά στις σύγχρονες πόλεις. Οι ρυθμοί της ζωής είναι χαοτικοί με τα περιοριστικά μέτρα που προαναφέρθηκαν.
Παρ’ όλ’ αυτά πιστεύω πως σε οποιεσδήποτε συνθήκες, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές, ο άνθρωπος μπορεί να βρει λύση αναφορικά με τη διατροφή και την άσκηση. Αρκεί να το θέλει και να το βάζει σε προτεραιότητα στη ζωή του.
Συγκεκριμένα, στην τωρινή περίοδο όπου η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε να θέτουμε ως προτεραιότητα τη φροντίδα της διατροφής μας και τη συστηματική άσκηση.
Tips που θα μπορούσαν να βοηθήσουν
- Πάρτε εύκολα στην κατανάλωση σνακ. Αποξηραμένα φρούτα, φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα, ατομικές συσκευασίες με κρακεράκια, παστέλι ή χαλβά μακεδονικό, ρυζογκοφρέτες ή καλαμποκοφρέτες. Με την αγορά ατομικών και όχι οικογενειακών συσκευασιών αποφεύγεται τυχόν επιμόλυνση του προϊόντος που δεν καταναλώνετε εκείνη τη στιγμή.
- Προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να κάνετε ένα επαρκές διάλειμμα στη δουλειά σας ώστε να προλάβετε να φάτε
- Ακόμη και αν δεν μπορέσετε να καταναλώσετε τα γεύματα που πρέπει στη δουλειά σας, φροντίστε να τα έχετε στην τσάντα σας. Όταν τελειώσετε τη δουλειά σας, αφιερώετε ένα πεντάλεπτο για την κατανάλωσή τους. Πολύ βοηθητικός είναι ο κανόνας “το γεύμα που δεν πρόλαβα να φάω στην ώρα του, πρέπει να το φάω με την πρώτη ευκαιρία”
- Μην αποφεύγετε τη γυμναστική εξαιτίας του φόβου της μετάδοσης του Covid-19. Εάν ο χώρος τηρεί τους κανόνες προστασίας δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Η θωράκιση του ανοσοποιητικού μέσω της άσκησης είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε αυτήν την περίοδο. Άλλωστε, η λύση δεν είναι να κλειστούμε στο σπίτι και να τελειώσει η ζωή μας εδώ. Αντιθέτως, με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης οφείλουμε να φροντίσουμε για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας
Φόβος, ο χειρότερος σύμμαχος
Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμμαχος της υγείας μας. Οδηγεί σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όσοι καταφέρουν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μη χάσουν την ελπίδα τους σε αυτήν την περίοδο θα βγουν νικητές!
Ελπίδα υπάρχει, καθώς η διατροφή και η άσκηση είναι παράγοντες που βρίσκονται υπό το δικό μας έλεγχο, υπό τη δική μας ευθύνη. Ο μόνος που μπορεί να μας εμποδίσει από το να τρεφόμαστε ισορροπημένα και να ασκούμαστε συστηματικά είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, αναφέρει το diatrofi.gr.
Είναι δική μας ευθύνη και υποχρέωση να φροντίσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω διατροφής και άσκησης.
Συνεπώς, η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματικής και ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό θα πρέπει να τίθενται πάντα σε προτεραιότητα από τον ίδιο μας τον εαυτό, από μας για εμάς!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr