Γιατί κολλάει ο υπολογιστής σας; Δείτε τις πιο συχνές αιτίες και τι πρέπει να κάνετε, εδώ!

Τα Windows εκκινούν και τερματίζουν σε ρυθμούς χελώνας; Κάθε φορά που πάτε να ανοίξετε ένα παράθυρο για browsing το Σύμπαν διαστέλλεται και ο χρόνος περνά πιο αργά;

Τα Windows εκκινούν και τερματίζουν σε ρυθμούς χελώνας; Κάθε φορά που πάτε να ανοίξετε ένα παράθυρο για browsing το Σύμπαν διαστέλλεται και ο χρόνος περνά πιο αργά; Εν ολίγοις, θέλετε να σπάσετε την οθόνη του υπολογιστή και να τον κάνετε χίλια κομμάτια; Συνιστούμε ψυχραιμία. Οι λόγοι για τους οποίους το PC σας σέρνεται είναι δεκάδες. Παρακάτω θα αναλύσουμε, από τον Νικόλα Γεωργιακώδη και το In2life.gr, τους πιο δημοφιλείς και θα σας προτείνουμε λύσεις για το πώς θα τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.



Προβλήματα με το hardware

* Σε αρκετές περιπτώσεις το «κόλλημα» μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του υπολογιστή, σαν αποτέλεσμα κακού αερισμού. Τα περισσότερα «απλά» ανεμιστηράκια δεν είναι αποτελεσματικά, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αισθητά. Αρχικά προσπαθήστε να μην έχετε με τις ώρες αναμμένο τον υπολογιστή σας και αν αυτό είναι απαραίτητο, τότε προμηθευτείτε το κατάλληλο σύστημα ψύξης ή υδρόψυξης. Σημειώστε επίσης ότι η «βρωμιά» στους ανεμιστήρες μπορεί να εμποδίσει την καλή κυκλοφορία του αέρα και να προκαλέσει και αυτή υπερθέρμανση. Επομένως καλό θα ήταν να τους καθαρίζετε όταν παρατηρείτε ότι μαζεύουν χνούδια.
* Η προβληματική ή χαμηλή μνήμη RAM, μπορεί και αυτή να επιβραδύνει την ταχύτητα του υπολογιστή. Οι προβληματικές RAM έχουν πολλά random effects όπως ονομάζονται στην γλώσσα των υπολογιστών και ένα από αυτά είναι ότι αρκετές φορές «κολλάνε». Προτιμήστε τις επώνυμες μνήμες, οι οποίες έχουν εγγύηση και διαθέτουν και αξεσουάρ ψύξης (μια μεταλλική επίστρωση που «τραβάει» την θερμότητα). Επίσης, αν ο υπολογιστής σας υποστηρίζει την προσθήκη έξτρα RAM, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τον αναβαθμίσετε προσθέτοντας 1 με 2 GB επιπλέον.
 * O «xτυπημένος» σκληρός δίσκος. Αν ο σκληρός δίσκος είναι στα όρια από πλευράς χωρητικότητας ή έχει βγάλει bad cluster (θα το καταλάβετε κάνοντας ένα τσεκάρισμα για errors από τις Properties του σκληρού σας) τότε πιθανώς να χρειαστείτε αλλαγή δίσκου.

Προβλήματα με το software



* Σε αρκετές περιπτώσεις, εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας προγράμματα που δεν χρειαζόμαστε ή χρησιμοποιούμε σπάνια ή προγράμματα τα οποία «τρέχουν» στο background του υπολογιστή μας χωρίς εμείς να τα βλέπουμε. Εικονίδια αυτών των προγραμμάτων βρίσκονται συνήθως στην taskbar, κάτω δεξιά στην επιφάνεια εργασίας και ξεκινούν την λειτουργία τους με το που ανοίγουμε τον υπολογιστή. Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμα τα οποία δεν εμφανίζονται πουθενά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στον «καθαρισμό» δηλαδή των περιττών προγραμμάτων που τρέχουν, η εφαρμογή CCleaner κάνει θαύματα.

* Από τους συνηθέστερους... υπόπτους για της μείωση της ταχύτητας του υπολογιστή είναι και η ύπαρξη κακόβουλων λογισμικών ή ιών, οι οποίοι «τρέχουν» στο background χωρίς εμείς να μπορούμε να τους δούμε και είτε στέλνουν πληροφορίες για τις κινήσεις μας σε τρίτους, είτε καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό της διαθέσιμης μνήμης ή του bandwidth του υπολογιστή. Η επιλογή επομένως ενός αποτελεσματικού antivirus ενδείκνυται για την απομάκρυνση τους.

* Έχετε κάνει defragment (από-κατακερματισμό) στον υπολογιστή σας; Αν όχι, τότε πιθανώς να κολλάει λόγο fragment στον σκληρό δίσκο. Πατήστε διαδοχικά Start- All Programs- Accessories- System Tools- Disk Defragmenter. Επιλέξτε Defragment όταν το πρόγραμμα ανοίξει. Η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου μία ώρα- αν και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο υπολογιστής σας και τα πόσα «κενά» έχουν αφήσει στον σκληρό δίσκο τα προγράμματα που έχετε απεγκαταστήσει.

* Τσεκάρετε αν έχετε παλιές εφαρμογές σε νέα Windows. Τα περισσότερα σημερινά PC και laptop έχουν 64bit, ωστόσο πολλές παλιές εφαρμογές έχουν φτιαχτεί για Windows 32-bit. Αυτό λύνεται εύκολα: Δεξί κλικ στο αρχείο της εφαρμογής και επιλογή Ιδιότητες. Εκεί θα βρει το μενού για να επιλέξετε σε τι mode θέλετε να «τρέξει» η εφαρμογή.

* Αν έχετε πάνω από έξι μήνες να κάνετε format στον υπολογιστής σας, τότε πιθανώς αυτός να είναι ένας από τους λόγους που «κολλάει». Το format «καθαρίζει» την Registry του υπολογιστή, ένα μέρος όπου τα περισσότερα προγράμματα συνηθίζουν να αφήνουν τα... κατάλοιπα τους σε βάρος της απόδοσης του συστήματος. Tips και συμβουλές για το format θα βρείτε εδώ και την διαδικασία του format βήμα προς βήμα εδώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr