5o Διεθνές Κινητήρας Choreography Lab - Σκοπός του να ανοίξει τις πόρτες στους επαγγελματίες χορευτές, ώστε να συνεχίσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη

Το Kinitiras Choreography Lab ξεκίνησε την Άνοιξη του 2011 με σκοπό να ανοίξει τις πόρτες στους επαγγελματίες χορευτές, ώστε να συνεχίσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

5o Διεθνές Κινητήρας Choreography Lab


Πλέον, είναι σχεδιασμένο ως μια αυτόνομη μονάδα (μεταπτυχιακού επιπέδου), παρέχοντας περαιτέρω ανάπτυξη κάτω από την ιδέα της δια βίου μάθησης. Η συνολική διάρκειά του είναι 100 ώρες που περιλαμβάνουν εργαστήρια με διεθνούς φήμης καλεσμένους καλλιτέχνες και ανεξάρτητο χρόνο έρευνας και παραγωγής για την τελική παρουσίαση στο στούντιο .


Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό μάθησης με το ECTS, το οποίο αναφέρει αναλυτικά τις ώρες διδασκαλίας και τα αποτελέσματα ενώ, ταυτόχρονα, εισάγονται στην έννοια της στοχαστικής συγγραφής μέσω της προσωπικής σελίδας που θα διατηρούν στο blog του Lab (http://www.kinitiraschoreolab.blogspot.com). Τα αποτελέσματα του Lab παρουσίαζονται στο ευρύ κοινό σε μία παρουσίαση που λαμβάνει χώρα στο Κινητήρας Studio.


Το Kinitiras Choreography Lab, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον , είναι μία σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα. Eνθαρρύνει τους καλλιτέχνες να συμβαδίσουν με τα τρία χαρακτηριστικά της δημιουργικής παραγωγής: ιδέες, πρακτική και ανάλυση, στοιχεία αλληλοεξαρτώμενα στον καλλιτεχνικό πειραματισμό. Κεντρικός στόχος του Lab είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα καλλιτεχνών που θα συνεχίσει το διάλογο πέρα από τη χρονική κλίμακά του με σκοπό να αναπτυχθούν τα αποτελέσματα του Lab σε άλλο επίπεδο. Φέτος, γιορτάζοντας την 5η εκδοσή του, το Lab είναι στην ευχάριστη θέση να υποδεχθεί καλλιτέχνες που έχουν συμβάλει με κάποιο τρόπο σε όλα τα προηγούμενα, επιβεβαιώνοντας, έτσι, ότι, από την ίδρυσή του, το Lab έχει επιτύχει τη σημαντική αυτή πτυχή της αποστολής του.


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Ana Sanchez-Colberg

Η Ana Sanchez-Colberg είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre enCorps, συντονίστρια του Τομέα Χορού του DEREE College και καθηγήτρια Χορογραφίας και Σύνθεσης του University Dance and Circus Stockholm. Η Ana θα είναι η βασική μέντορας και διευθύντρια του Lab. http://en.wikipedia.org/wiki/Ana_Sanchez-Colberg

http://theatreencorps.blogspot.com/p/about-company.html


Robert Clark (UK)

Ο Robert Clark είναι in residence καλλιτέχνης του Dance 4, του Εθνικού Οργανισμού Χορού στο Νοτινγκχαμ. Είναι ένας πολύ γνωστός ερμηνευτής σύγχρονου χορού, χορογράφος και δάσκαλος που εργάζεται σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία , συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Χορογραφίας Simone Michelle του Laban (2003). Έλαβε το Dance U.K Choreographic Observership για να συνεργαστεί με τον Siobhan Davies (2004).

Οι χορογραφίες του Robert έχουν εμφανιστεί σε φεστιβάλ και χώρους στο Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βενετία, το Μιλχάουζ, τη Ραβέννα, το Νότινγκχαμ, το Bouxwiller και το Bassano, συμπεριλαμβανομένων των Tanztage 08, 09 Nottdance, Bmotion 2010, Touch Wood 09 & 11, Springloaded 2012 και Pulse 2012. Πρόσφατες συνεργασίες του περιλαμβάνουν έργα στο London Contemporary Dance School, το Πανεπιστήμιο του Bedfordshire και το Πανεπιστήμιο του Northampton. Ως ελεύθερος ερμηνευτής ο Robert έχει συνεργαστεί με ομάδες όπως Sasha Waltz, Cie Felix Ruckert, Hans van den Broek/ Cie Soit, Le Grand Jeu / Louis Zeigler, Vincent Dance Theatre, Charles Linehan Dance Company, Lisa Torun Dance Company, Barebones (Rui Horta και Garry Stewart/Australian Dance Theatre), Ben Wright’s Bgroup, Aletta Collins, Laila Diallo, IGLOO, Ben Ash and Troika, μεταξύ άλλων.

http://www.robert-clark.org.uk


Andreas Dyrdal (NOR)

Ο Andreas Dyrdal απέκτησε την επαγγελματική κατάρτισή του στο Laban, του Λονδίνου, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Simone Michelle στη χορογραφία . Ως ελεύθερος δημιουργός/ ερμηνευτής έχει εργαστεί με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών αλλά και μορφών των παραστατικών τεχνών. Από το 2005 έχεις γίνει γνωστός ως ανεξάρτητος χορογράφος με το ψευδώνυμο “a works” κι έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Πορτογαλία, τη Νορβηγία και την Αγγλία.

http://contemporaryperformance.org/profile/AndreasDyrdal


Susana Otero (POR)

Η Susana Otero είναι μία ανερχόμενη καλλιτέχνης από την Πορτογαλία. Ζει κι εργάζεται στο Πόρτο. Γεννημένη το 1982, ξεκίνησε τις σπουδές της στο μπαλέτο νωρίς και επισημοποίησε την εκπαίδευσή της στο Εθνικό Ωδείο Funchal, στη Μαδέιρα. Σε ηλικία 19 ετών, εργαζόταν ως χορεύτρια στη Γερμανία και το 2000 αποκτά την πρώτη της θέση πλήρους απασχόλησης στην ομάδα Ballet Contemporáneo Do Norte (BCN) στην Estarreja, Πορτογαλία. Έχοντας περάσει 13 χρόνια με την BCN, η Susana εξελίχθηκε από χορεύτρια σε χορογράφο και τα τελευταία 2 χρόνια είναι συνυπεύθυνη σκηνοθεσίας  αλλά και χορεύει στην ομάδα που τώρα εδρεύει στην Santa Maria Da Feira. Έχει ασχοληθεί με σχεδόν κάθε performance που δημιουργήθηκε από την ένταξή της στην ομάδα , παίρνοντας μέρος στα έργα, μεταξύ άλλων, των Elisa Worm, Luís Carolino, Joclécio Azevedo και Andreas Dyrdal. Εκτός BCN, έχει αποκτήσει εμπειρία παίρνοντας μέρος σε παραγωγές Benvindo De Fonseca, Rui Lopes Graça, Teatro Plastico και Pedro Rosa, αλλά και σε μικρότερες δικές της παραγωγές. Εκτός από σκηνοθέτης/ χορεύτρια της BCN, διδάσκει μπαλέτο σε μεγάλο αριθμό σχολείων γύρω από το Πόρτο και είναι εγγεγραμμένη στο Universidade Católica Do Porto στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MA) Creative Businesses.


Ανδρονίκη Μαραθάκη (GR)

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και χορό. Έλαβε υποτροφία στο χορό από το I.K.Y. για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της “Performance Practices and Research”. Έχει παρουσιάσει δύο παραστάσεις στα πλαίσια της έρευνάς της “modulated choreographies”. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες όπως με τη Βανιώ Παπαδέλη, την Εύα Πυρνοκόκη , την ομάδα του Γιάννη Καρούνη και την ομάδα του Δημήτρη Καραλή. Η έρευνά της,  ως ερμηνεύτρια, δημιουργός και δασκάλα χορού, επικεντρώνεται στη σχέση του χορού, της κίνησης και της ερμηνείας. Η Ανδρονίκη επιστρέφει στο Kinitiras Choreography Lab αυτή τη φορά ως διδάσκων καλλιτέχνης.

http://www.kinitiraschoreolabprojects.blogspot.gr/p/androniki-marathaki…


John Paul Zaccarini (UK/ SWE)

Ανεξάρτητος χορογράφος και performer, σκηνοθέτης του F/Z Company στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην μέλος του DV8 Physical Theatre, ο John Paul απέκτησε PhD on Theatrical Studies του University of Stockholm. Η δουλειά του εστιάζει σε διεπιστημονικούς διαλόγους μεταξύ χορού, θεάτρου, φιλμ και τσίρκου. Ανήκει στο πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό του Circus Department του University of the Arts στη Στοκχόλμη και συνεχίζει να δημιουργεί ως ανεξάρτητος performer και σκηνοθέτης.

http://www.kinitiraschoreolabspring11.blogspot.gr/p/john-paul-zaccarini…

http://www.zaccarini.org/


Michael Klien (AU)

Ο Michael Klien αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή στη σύγχρονη χορογραφία. Η καλλιτεχνική πρακτική του περιλαμβάνει διεπιστημονική σκέψη, κριτική γραφή, επιμέλεια έργων και κυρίως χορογραφικά έργα τόσο στο χώρο του Performing όσο και στις Καλές Τέχνες. Οι χορογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των: Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, ZKM (Karlsruhe), Tanzquartier Wien και Volksoper της Βιέννης. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στο IMMA (Ιrish Museum of Modern Art) και Hayward Gallery του Λονδίνου. Στο Frankfurt Ballet ο Klien ήταν βοηθός χορογράφου με τη σκηνοθετική επίβλεψη του William Forsythe. Είναι κάτοχος PhD από το University of Edimburgh ενώ υπήρξε συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας του Λονδίνου Barriedale Operahouse (1994-2000) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής/ Διευθύνων Σύμβουλος της Daghdha Dance Company (2003-2011). Έδρα του είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία όπου σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης.

www.michaelklien.com


Σημείωση: Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του προγράμματος, οι συναντήσεις θα διεξάγονται στα αγγλικά


Διαδικασία αιτήσεων

• Υποβολή αίτησης και βιογραφικού σημειώματος. Αίτηση διαθέσιμη στο: http://kinitiraschoreolab.blogspot.gr/p/application-forms.html
• Υποβολή video (youtube/vimeo κ.α)/ηλεκτρονικού δείγματος παράστασης
• Προθεσμία συμμετοχής: Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014


Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου της Αθήνας.


Πληροφορίες

Τοποθεσία: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη


Ημερομηνία: 1 έως 25 Ιουλίου 204

πηγη culturenow.gr


Κόστος: Γιορτάζοντας το κλείσιμο των 5 χρόνων του Lab, η συμμετοχή μειώνεται φέτος για όλους στα 350 €


Πληροφορίες - πρόγραμμα: http://kinitiraschoreolab.blogspot.gr
Τηλ: 2109248328 - www.kinitirastudio.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr