Γιάννης Mπίλλας: Παράγει ξυλάγγουρα από Kρητικούς σπόρους στα Τρίκαλα

O ίδιος εγκατέλειψε πριν από επτά χρόνια στην πόλη και εγκαταστάθηκε στον τόπο καταγωγής του στα Τρίκαλα δημιουργώντας ένα αυτάρκες βιολογικό κτήμα. Έτσι έγινε και βιοκαλλιεργητής. Ο λόγος για τον Γιάννη Μπίλλα που από το Μάρτη του 2012 έφτιαξαν μαζί με άλλους 29 Τρικαλινούς που πιστεύουν στην αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό «Ανταμικό».

O ίδιος εγκατέλειψε πριν από επτά χρόνια στην πόλη και εγκαταστάθηκε στον τόπο καταγωγής του στα Τρίκαλα δημιουργώντας ένα αυτάρκες βιολογικό κτήμα. Έτσι έγινε και βιοκαλλιεργητής. Ο λόγος για τον Γιάννη Μπίλλα που από το Μάρτη του 2012 έφτιαξαν μαζί με άλλους 29 Τρικαλινούς που πιστεύουν στην αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό «Ανταμικό».


Ένα μικρό μυστικό που μας είπε όταν πρόσφατα επισκέφθηκε το Ηράκλειο ως ομιλητής σε εκδήλωση για την αλληλέγγυα οικονομία ο κ.Μπίλλας ήταν μια ιστορία που αφορά στην Κρήτη. Όταν είχε έρθει στην Κρήτη πριν τρία χρόνια επισκέφθηκε συνοδευόμενος από Ηρακλειώτη δημοσιογράφο ένα περιβόλι.

Εκεί ο κ.Μπίλλας είδε ατζούρια (τα γνωστά μας ξυλάγγουρα) και πήρε σπόρο. Ο Κρητικός σπόρος κάρπισε στη γη των Τρικάλων και ως σήμερα τροφοδοτεί με πολλαπλασιαστικό υλικό τόσο το αγρόκτημα του κ.Μπίλλα όσο και τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό.
Εξηγώντας το επιτυχημένο πείραμα του αγρού ο κ.Μπίλλας στην εκδήλωση για την αλληλέγγυα οικονομία επεσήμανε ότι ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο 30 άτομα που οι 28 από αυτούς στη ζωή τους δεν είχαν … ξαναοργώσει χώμα! Οι πρώτες καλλιέργειες πήγαν καλά και το επιτυχημένο εγχείρημα συνεχίζεται ενώ αρκετοί είναι και οι νέοι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν.
Τον αγρό δημιούργησε η ομάδα Από κοινού που στην ιστοσελίδα τους apokoinou.com εξηγούν την πορεία του αυοδιαχειριζόμενου αγρού τους:
«Επιδίωξή μας είναι να μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, στο μέτρο του δυνατού, είδη πρώτης ανάγκης για την καθημερινή μας διατροφή, ενάντια σε οποιαδήποτε εμπορευματική σχέση και πάντα με γνώμονα τη βιολογική καλλιέργεια.
Το Μάρτη του 2012 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του αγρού. Αφού βρέθηκε το χωράφι, δώσαμε ραντεβού και το πρωινό μιας ηλιόλουστης ανοιξιάτικης Κυριακής συναντηθήκαμε άνθρωποι όλων των ηλικιών στο «Ανταμικό». Πρόκειται για ένα χωράφι εμβαδού 4 στρεμμάτων, το οποίο ένα μέρος του (2,5 στρ.) προορίστηκε για τις ατομικές καλλιέργειες (μεράδια), ενώ το υπόλοιπο (1,5 στρ.) αποτελεί τη συλλογική καλλιέργεια (ανταμικό κατά την τοπική παράδοση) που αποσκοπεί στη δημιουργία τράπεζας σπόρων. Η αρχή έγινε με 15 μεράδια, τα οποία σταδιακά αυξήθηκαν και σήμερα απαριθμούμε 20 μεράδια. Η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικά με ντόπιες ποικιλίες σπόρων και όχι υβρίδια ή μεταλλαγμένα.

Το κομμάτι της συνεργασίας και της ζύμωσης του κόσμου αποτελούσε έναν από τους κύριους πυλώνες. Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας αρχίσαμε να αναπτύσσουμε σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Λειτουργώντας πάντα με αντιιεραρχικές δομές το «Ανταμικό» έγινε συλλογικότητα με αυτόνομη συνέλευση, όπου όλοι μαζί αμεσοδημοκρατικά συναποφασίζουμε για τον τρόπο λειτουργίας του αγρού.
Για την καλύτερη διαχείριση των εργασιών του αγρού δημιουργήθηκαν 4 ομάδες, οι οποίες εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα. Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για το πότισμα, σκάλισμα και ξεχορτάριασμα του ανταμικού, αλλά και το κομμάτι όσων δε μπόρεσαν να παραβρεθούν στο καθιερωμένο πότισμα.
Μέχρι στιγμής η λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου αγρού είναι θετική, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι διαρκώς νέος κόσμος ενδιαφέρεται και εκφράζει την επιθυμία να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Συνεργαζόμαστε, συζητάμε μεταξύ μας, συναποφασίζουμε και διαρκώς μαθαίνουμε να λειτουργούμε ως συλλογικότητα. Η θέλησή μας αποδείχθηκε ισχυρότερη της αμφιβολίας. Ελπίζουμε στη συνέχιση και διόγκωση της δράσης μας και προτρέπουμε για αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές».
Πηγή: ekriktiko.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr