Να η ευκαιρία! Επιδότηση 50.000 ευρώ σε νέους που θέλουν να γίνουν αγρότες ή κτηνοτρόφοι

Ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να δραστηριοποιηθούν στην πρωτογενή, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να δραστηριοποιηθούν στην πρωτογενή, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.



Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα «Έθνος» ο εθνικός φάκελος με τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, προβλέπει ειδικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Με ορίζοντα εξαετίας, περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να ενισχυθούν με πριμ ύψους έως 50.000 ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.



Συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, τα επονομαζόμενα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και ένα ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες και τις άμεσες ενισχύσεις, μέσω του νέου εθνικού σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το νέο αυτό σχέδιο προβλέπει ότι οι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ ανώτατο πλαφόν αναμένεται να μπει στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ετησίως, μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.



Η οικονομική ενίσχυση των 50.000 ευρώ θα χορηγείται σε τρεις δόσεις με τη μορφή κεφαλαίου με την πρώτη να φτάνει το 70% της εγκεκριμένης δαπάνης κάθε δικαιούχου. Το υπόλοιπο 30% θα καταβάλλεται ανάλογα με την εκπλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου του κάθε δικαιούχου.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που αναφέρονται στο «Έθνος», δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr