Tango Greco: χορέψτε τα ωραιότερα ελληνικά ταγκό γιατί «αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου» - στις 18/2 στο Badminton
Η σειρά συναυλιών «Τα θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού», που διευθύνει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, μας παρουσιάζει τα ωραιότερα ελληνικά τανγκό. Από την παλιά Αθήνα, της δεκαετίας του ‘30, έως τις μέρες μας. Γιατί πάντα πολλά παλιά τραγούδια θα συνυπάρχουν με τα νέα, καθώς ό,τι εντέλει πλησιάζει την Τέχνη, κινείται έξω από το χρόνο.
Από την Πρόεδρο της ΑΚΟΣ, Δέσποινα Καστώχη προέρχεται η πρόσκληση για την υποστήριξη της μουσικής παράστασης "Tango Greco" η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ στο πλαίσιο της Πανελλαδικής εκστρατείας της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα- Πρόληψης έργα».
Η ΑΚΟΣ με όχημα τη συναυλία επικοινωνεί το μήνυμα: «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου».
Tο περιεχόμενο της ενημερωτικής- διαδραστικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τύπου του θεάτρου Badminton τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 έχει στόχο την ευαισθητοποίηση στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου.
Στην εκδήλωση θα συνεισφέρουν με σύντομες παρεμβάσεις τους, γυναίκες επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες αλλά και ειδικοί οι οποίες θα αναπτύξουν τα οφέλη της πρόληψης. Τις γνώσεις και την εμπειρία τους αναμένεται να μοιραστούν με το κοινό, Ιατρός διατροφολόγος, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, οφθαλμίατρος, ιατρός ακτινολόγος εξειδικευμένη στη διαγνωστική προσέγγιση των παθήσεων του μαστού, στελέχη της Ορθοβιοτικής (νέο πρότυπο πολυατρείο Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης), πλαστική χειρουργός και επαγγελματίες που θα αναπτύξουν τα οφέλη της άσκησης.
Στοχεύοντας στην πραγματοποίηση ενός event που δεν θα περιορίζεται σε στείρες ομιλίες και προκειμένου να διατηρήθεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που θα παρακολουθεί, τις παρεμβάσεις θα πλαισιώσουν ανάλογο οπτικό υλικό και δρώμενα για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων που θέλουν να μεταδώσουν.
Τα μέλη που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ακολουθώντας την ειδική σήμανση θα πρέπει να επιλέξουν την είσοδο του backstage του Badminton, η οποία βρίσκεται από την πίσω πλευρά της κεντρικής εισόδου του θεάτρου. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 18.00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μουσική παράσταση Tango Greco, με τη συμμετοχή δημοφιλών καλλιτεχνών.
Όπως είναι γνωστό, για τους αρχαίους Έλληνες η μουσική είχε διφυή χαρακτήρα. Ήταν μέσο διασκέδασης και τέρψης της ψυχής, αλλά και επικοινωνίας με το Θείο.
Στα αρχαία Iερά δίνονταν μουσικές συνταγές για θεραπεία ψυχικών ασθενειών πολύ πριν η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύψει εκ νέου τη μέθοδο της μουσικοθεραπείας. O Πίνδαρος υμνούσε τον Aσκληπιό που θεράπευε όλες τις ασθένειες με τραγούδια, ενώ ο μαθητής και διάδοχος του Αριστοτέλη, Θεόφραστος, χρησιμοποιούσε μελωδίες του Φρύγιου ήχου για να “επικουφίζει τα άλγη”.
Αυτή η άρρηκτη σχέση ψυχής και σώματος με γέφυρα τη μουσική, που χάνεται στα βάθη του χρόνου, οδήγησε να επιλεχθεί μία μουσική παράσταση ως όχημα για τη διάδοση των σκοπών της ΑΚΟΣ. Οδηγός- κυβερνήτης σε αυτήν τη βραδιά μέθεξης, ο παγκόσμιος και ερωτικός ρυθμός του ταγκό, που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, σαγηνεύει την ψυχή και δονεί το κορμί και συγκεκριμένα τα ωραιότερα ελληνικά ταγκό, από την παλιά Αθήνα ως τις μέρες μας, που ζωντανεύουν με τη συμμετοχή εκλεκτών τραγουδιστών και χορευτών.
Το τανγκό είναι ένας παγκόσμιος ρυθμός που από τη γέννηση του αγαπά να ταξιδεύει. Πιθανολογείται ότι έχει τις ρίζες του στους αφρικανικούς ρυθμούς. Είναι ρυθμοί που έκαναν μεγάλα ταξίδια κι έτσι εξελίχθηκαν, άλλαξαν. Έφτασαν στην Ισπανία με τους Άραβες κατακτητές για να μεταναστεύσουν αργότερα στην Αμερικανική ήπειρο. Έτσι δημιουργήθηκαν το danzon και η habanera στην Κούβα και το Tango στην Ουρουγουάη και στην Αργεντινή.
Γύρω στο 1870 το ταγκό εξαπλώνεται τόσο στην Ουρουγουάη όσο και στην Αργεντινή και γύρω στο 1890 εγκαθίσταται οριστικά στο Μπουένος Άιρες , ξεκινώντας από τα κακόφημα μπαρ, κυρίως από αυτά των σφαγείων, όπου οι γκαούτσος (οι Νοτιοαμερικανοί καουμπόυς) του δίνουν την ιδιοσυγκρασία τους και την προσωπική τους νοσταλγία.
Αρχικά είναι απαγορευμένος, παράνομος και χορεύεται από άντρες, όχι όμως με ερωτικές διαθέσεις, αλλά επιθετικές, καθώς είναι άντρες ζωσμένοι με μαχαίρια που χορεύουν σε ένα εμπόλεμο κλίμα. Το τανγκό θα δραπετεύσει όμως από τις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και θα φτάσει στο κοσμοπολίτικο Παρίσι όπου εξευρωπαΐζεται και εξελίσσεται σε ερωτικό, αριστοκρατικό χορό. Το τανγκό από το Παρίσι εξαπλώνεται γρήγορα σ’ όλη τη γηραιά Ήπειρο και φυσικά τα κύματα του δεν αργούν να «χτυπήσουν» όλη την Ελλάδα.
Ακόμα και στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου, σαντουροβιόλια, κλαρίνα και λαούτα αλλά και η Κρητική λύρα αποδίδουν τη μελαγχολική σκέψη που χορεύεται. Βέβαια, αυτό που έπαιζαν οι ελληνικές παραδοσιακές ορχήστρες, δεν ήταν παρά ο απόηχος της μεγάλης μόδας των αθηναϊκών σαλονιών. Εκεί, όπου τα τανγκό ήταν βασικό συστατικό στα κοσμικά τσάγια (τέϊα) και τις χοροεσπερίδες. Το τανγκό στο πέρασμα των χρόνων μπήκε και στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι...
Όταν το 1930 φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα ο «βασιλιάς του τανγκό» Εντουάρντο Μπιάνκο, η Αθήνα «τανγκοκρατείται». Η έλευση ενός κορυφαίου ξένου εκπροσώπου του αργεντίνικου τανγκό αποτέλεσε μέγα κοσμικό γεγονός. Ο Μπιάνκο θα ενσωματώσει στην ορχήστρα του τον Μιχάλη Σουγιούλ και θα παίξουν μαζί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας...
Η σειρά συναυλιών «Τα θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού», που διευθύνει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, μας παρουσιάζει τα ωραιότερα ελληνικά τανγκό. Από την παλιά Αθήνα, της δεκαετίας του ‘30, έως τις μέρες μας.
Γιατί πάντα πολλά παλιά τραγούδια θα συνυπάρχουν με τα νέα, καθώς ό,τι εντέλει πλησιάζει την Τέχνη, κινείται έξω από το χρόνο.
Τα Τανγκό συνθετών όπως: Αττίκ, Κώστας Γιαννίδης, Μιχάλης Σουγιούλ, Χρήστος Χαιρόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, Σταμάτης Κραουνάκης κ.α.
Θα ερμηνεύσουν τέσσερις εξαίσιες και ιδιαίτερες φωνές. Η Γλυκερία, ο Χρήστος Θηβαίος, η μέτζο σοπράνο Ελένη Βουδουράκη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, ενώ μία ομάδα βραβευμένων χορευτών της Academia del tango θα τα χορέψουν.
Εισιτήρια από 8€
Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013
Έναρξη 20:30
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr