Μετά από 123 χρόνια, άνδρας βασιλιάς στο Θρόνο της Ολλανδίας-Δείτε live την λαμπερή τελετή της στέψης του Βίλεμ Αλεξάντερ

Το προσωρινό τέλος μιας... γυναικείας υπόθεσης γράφεται σήμερα στην Ολλανδία, η οποία έπειτα από 123 χρόνια με γυναίκες στον θρόνο απέκτησε βασιλιά, τον Βίλεμ Αλεξάντερ

Το προσωρινό τέλος μιας... γυναικείας υπόθεσης γράφεται σήμερα στην Ολλανδία, η οποία έπειτα από 123 χρόνια με γυναίκες στον θρόνο απέκτησε βασιλιά, τον Βίλεμ Αλεξάντερ. Και λέμε προσωρινό, γιατί διάδοχος του Βίλεμ Αλεξάντερ είναι η μεγαλύτερη κόρη του, Αμαλία.

 

Η μητέρα του νέου βασιλιά, Βεατρίκη -που υπέγραψε σήμερα το πρωί την πράξη παραίτησης-, είχε ανέβει στον θρόνο το 1980, διαδεχόμενη τη μητέρα της Τζουλιάνα. Εκείνη -με τη σειρά της- είχε διαδεχθεί τη δική της μητέρα Βιλελμίνη το 1948.

 Η ενθρόνιση του Βίλεμ Αλεξάντερ σηματοδοτεί και ακόμα μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς στα 46 του γίνεται ο νεότερος μονάρχης της Ευρώπης, όταν ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 71 χρόνια. Η ενθρόνιση θα γιορταστεί με κάθε επισημότητα αλλά και με εορταστική διάθεση, καθώς έχουν προγραμματιστεί πολλές συναυλίες και υπαίθριες παραστάσεις.

Στην πόλη βρίσκονται 800 χιλιάδες επισκέπτες, έχουν κινητοποιηθεί 10 χιλιάδες αστυνομικοί και το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

Παρόντες είναι επίσης «γαλαζοαίματοι»  από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Κάρολος και η γυναίκα του Καμίλα και ο πρίγκιπας-διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου Ναρουχίτο με τη σύζυγό του, Μασάκο. Δύο, ωστόσο, απουσίες θα σημαδέψουν την τελετή: αυτή της οικογένειας της Μαξίμα, συζύγου του Βίλεμ Αλεξάντερ, και αυτή του αδελφού του, Γιόχαν Φρίζο. Ο πατέρας της Μαξίμα, Χόρχε Ζορεγκουιέτα, είχε διατελέσει υπουργός στη δικτατορία του Βιντέλα στην Αργεντινή. Γι' αυτόν τον λόγο δεν είναι ευπρόσδεκτος στην τελετή ενθρόνισης, όπως δεν ήταν και στον γάμο της κόρης του το 2002.

 

Σε κώμα

 

Ο δεύτερος από τους τρεις γιους της Βεατρίκης, Γιόχαν Φρίζο, βρίσκεται σε κώμα από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο σκι. Ο νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ενώπιον των δύο Σωμάτων της Βουλής σε εκκλησία του Αμστερνταμ, κοντά στα ανάκτορα. Οι τρεις κόρες του θα βρίσκονται στο πλευρό του και μάλιστα η μεγαλύτερη, η 9χρονη Καταρίνα-Αμαλία θα χρισθεί επισήμως πριγκίπισσα-διάδοχος.

 

Από το 2012 ο βασιλιάς δεν συμμετέχει στον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει το Κοινοβούλιο, αλλά ακόμα υπογράφει τους νόμους. Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Όταν ήταν νεότερος το παρατσούκλι του ήταν «Πρίγκιπας Pils» (από γνωστή μπίρα). Είχε δύσκολη εφηβεία και στάλθηκε στην Ουαλία για να τελειώσει το γυμνάσιο. Επέστρεψε στη χώρα του για να υπηρετήσει στο Ναυτικό και στη συνέχεια να σπουδάσει.

 

Ήταν μια περίοδος ανεμελιάς, άφθονης μπίρας και πολλών κατακτήσεων, όταν όμως ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία το 1993 αποφάσισε να πάρει στα σοβαρά τον ρόλο τους ως διαδόχου και να σταματήσει τα πάρτι.

 

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ

Η Μαξίμα και τα... σύννεφα από Μοζαμβίκη

 

Ο άλλοτε «ερωτιάρης» διάδοχος βρήκε στο πρόσωπο της Μαξίμα Ζορεγκουιέτα την ιδανική σύντροφο. Η Μαξίμα αποφοίτησε από ιδιωτικό σχολείο της Αργεντινής και έχει πτυχίο Οικονομικών κι εργάστηκε για ένα διάστημα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας της καθώς επίσης και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οι συμπατριώτες όμως του Βίλεμ Αλεξάντερ δεν ενθουσιάστηκαν το ίδιο, εξαιτίας του χουντικού παρελθόντος του πατέρα της, που τον κρατάει και μακριά από την Ολλανδία. Στην πορεία πάντως η βασίλισσα πλέον Μαξίμα «μαλάκωσε» και τους πιο δύσπιστους.

Η... Μοζαμβίκη όμως και ένα εξοχικό σπίτι έφεραν και πάλι σύννεφα. Το πριγκιπικό ζεύγος ανακοίνωσε το 2008 πως επένδυσε σ' ένα αναπτυξιακό έργο στο Ματσανγκούλο στη Μοζαμβίκη και συγκεκριμένα σ' ένα οικολογικό θέρετρο, εντός του οποίου θα ήταν και η εξοχική κατοικία του ζεύγους.

 

Στο Κρανίδι

 

Ωστόσο, το έργο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ιδίως επειδή οι κατασκευαστές ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ υπήρξαν υπόνοιες ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του διέθεσαν τα κεφάλαια για την επένδυση δεν ήταν διαφανής.


Τελικά, το σπίτι πουλήθηκε και το ζεύγος βρήκε καταφύγιο στο Κρανίδι. Γνώρισαν την περιοχή όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα για τον γάμο του Νικολάου με την Τατιάνα Μπλάτνικ στις Σπέτσες και αγόρασαν ένα πολυτελές συγκρότημα τριών κατοικιών με πισίνα, αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε απευθείας τη στέψη του Βίλεμ Αλεξάντερ:


 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr