Χρηματιστήριο :Οι 2.000 μονάδες δεν είναι ο προορισμός είναι η αφετηρία - Τι θα γίνει λοιπόν μετά τη χθεσινή άνοδο 7% - Του Κώστα Στούπα στο Capital‏

Δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τις 2.000 μονάδες του Γενικού Δείκτη σαν προορισμό, γιατί μοιάζουν περισσότερο με  την αφετηρία. Αυτό βέβαια μακροπρόθεσμα όταν το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τις 2.000 μονάδες του Γενικού Δείκτη σαν προορισμό, γιατί μοιάζουν περισσότερο με  την αφετηρία. Αυτό βέβαια μακροπρόθεσμα όταν το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.



Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά δεν  ερμηνεύεται σαν «φούσκωμα» των τιμών, αλλά σαν βίαιη αναρρόφηση αέρα από ένα πλαστικό μπουκάλι που είχε πιεστεί εξαντλητικά να αποβάλει το περιεχόμενο...

Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες προσέγγισε τα υψηλά του 2013 και είναι απίθανο σύντομα να μην τα αφήσει πίσω.

Η δεύτερη φάση του ανοδικού κύματος που δρομολογήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει.

Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τον ενθουσιασμό που επωάζεται για την ελληνική αγορά. Αυτό είναι βέβαιο... Όταν όμως τα θεμελιώδη θα δικαιολογούν ή θα διαψεύδουν τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η αγορά, οι τιμές θα είναι πολύ ψηλότερα.

Η Ελλάδα σίγουρα δεν κέρδισε το στοίχημα, απλά είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με αυτή που βρισκόταν πριν ένα χρόνο.

Όποιος ξέρει να διαβάζει αγορές αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα κρύβει κάποια είδηση. Άλλο τα λόγια, άλλο τα λεφτά... Ενίοτε τα λόγια τα τοποθετούν πολλοί οπουδήποτε καθώς αυτό δεν στοιχίζει τίποτα.

Τα χρήματα όμως τα τοποθετούν με περισσότερη προσοχή. Γιατί τα λάθη κοστίζουν άμεσα και σε μετρητά.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα, όπως έχουμε ξαναγράψει επανειλημμένα από αυτή τη στήλη, δεν χρειάζεται μόνο να απολύσει 50 ή 150.000 δημοσίους υπαλλήλους, όπως απαιτούν οι γραφειοκράτες της τρόικας.

Η Ελλάδα χρειάζεται να επανιδρύσει το ελληνικό δημόσιο από την αρχή προσλαμβάνοντας με συμβάσεις όσους χρειάζεται, εφαρμόζοντας διαδικασίες συνεχούς αξιολόγησης και αμείβοντας ανάλογα με την προσφορά του τον καθένα.

Όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες ανάγκες του νέου ελληνικού δημοσίου θα έχουν περιορισμένες επιλογές, όπως συνέβη και με τους σοβιετικούς πολίτες μετά την κατάρρευση της σοβιετίας, οι οποίοι για τα δεδομένα των νέων συνθηκών ήταν ανειδίκευτοι...

Οι αγορές προεξοφλούν λοιπόν πως στην Ελλάδα το νερό έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Οι πιθανότητες ενός ατυχήματος φαίνεται πως έχουν μειωθεί.

Για πρώτη φορά μετά το 2010 έχει μια σταθερή κυβέρνηση, έστω και με αδυναμίες και για πρώτη φορά παρατηρείται στασιμότητα και τάσεις υποχώρησης του αντισυστημικού ρεύματος που αναπτύχθηκε από τα άκρα της δεξιάς και της αριστεράς.

Οι αγορές και η οικονομία

Η οικονομία δεν λειτουργεί με βάση το λεπτομερές σχέδιο κάποιου εγκεφάλου που εργάζεται για το κοινό καλό ή κακό.

Η οικονομία λειτουργεί με βάση ένα πλέγμα ανταμοιβών και τιμωριών, όπου η κάθε μονάδα επιδιώκει την ανταμοιβή που της αναλογεί και αποφεύγει την τιμωρία.

Είναι προφανές πως η αγορά διαβλέπει πως οι επιλογές που υπάρχουν για την ελληνική κοινωνία με βάση αυτό το πλέγμα είναι ικανές να την βγάλουν από το τέλμα κινητοποιώντας την κοινωνία ανάλογα.

Ούτε συνωμοσίες, ούτε ψεκασμοί, ούτε μαρξιστικές αρλούμπες με καλές προθέσεις και υψηλά ιδανικά και πολλά δανεικά.





Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ