Βίβιαν Ρέντινγκ: παρουσίασε 12 δράσεις για να αγαπήσουμε και πάλι την Ευρώπη

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ παρουσίασε χθες 12 νέες δράσεις που θα επιτρέψουν στους ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, ελπίζοντας ότι έτσι θα περιοριστεί η αντίθεση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που όσο πάει και μεγαλώνει.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ παρουσίασε χθες 12 νέες δράσεις που θα επιτρέψουν στους ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους, ελπίζοντας ότι έτσι θα περιοριστεί η αντίθεση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που όσο πάει και μεγαλώνει.



Με τα μέτρα αυτά η επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη προσπαθεί να μας κάνει να ξαναγαπήσουμε την Ευρώπη< σύμφωνα με το ethnos.gr.

Δύο στους τρεις πολίτες αισθάνονται Ευρωπαίοι, μόνο ένας όμως γνωρίζει τις πρακτικές συνέπειες αυτής της ιδιότητας. Τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην άσκηση του δικαιώματος της κινητικότητας - ένα από τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας της Ευρώπης - περιορίζουν τις προσδοκίες τους ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Για την άρση των εμποδίων και την ενίσχυση της συνοχής της ευρωπαϊκής κοινωνίας η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ προωθεί μία σειρά μέτρων που θα ενθαρρύνουν τη μετακίνηση από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη. «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ενιαία αγορά, η κρίση ή το ευρώ. Αποτελείται από πολίτες και θα πρέπει να λύνει τα προβλήματά τους», δήλωσε σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».
Εάν πρόκειται να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους, το πρώτο πράγμα είναι να καταπολεμηθεί η ανεργία. Η έλλειψη κινήτρων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την ανεργία οδηγεί πολλούς να μεταναστεύσουν. Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση οι Βρυξέλλες προτείνουν τώρα να παραταθεί σε έξι μήνες το διάστημα κατά το οποίο ο άνεργος θα παίρνει το επίδομα ανεργίας από τη χώρα καταγωγής του, ενώ παράλληλα ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα. «Τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνεργος που ξέρει ότι στη Μαδρίτη δεν πρόκειται να βρει δουλειά; Να παραμείνει εκεί εξαντλώντας το επίδομά του ή να πάρει τα χρήματα αυτά και να πάει στη Γερμανία προσπαθώντας να βρει δουλειά;». Η Ρέντινγκ τάσσεται σαφώς υπέρ της δεύτερης επιλογής, αλλά πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότεροι από τρεις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί το επίδομα στις περισσότερες χώρες παρότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιτρέπουν έξι μήνες.
Τόσο αυτό όσο και τα άλλα 11 μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η Κομισιόν έχουν ένα κοινό στοιχείο: στην πραγματικότητα υπάρχουν ήδη στα χαρτιά αλλά τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι απρόθυμα να τα εφαρμόσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά, η Ρέντινγκ καλεί τις κυβερνήσεις να δράσουν για την αποκατάσταση της σύνδεσης των πολιτών με την Ευρώπη. «Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μειώνεται δραματικά. Πρόκειται κυρίως για την απώλεια της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς. Πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στους πολίτες», λέει.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ο ευρωσκεπτικισμός απλώνεται σε όλη την ήπειρο. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας μέσω της κινητικότητας των πολιτών μεταξύ των χωρών εγείρει σε πολλούς ανησυχίες για περαιτέρω επέκταση της ευρωφοβίας, με τη Βρετανία να δείχνει τον δρόμο. Η Κομισιόν απορρίπτει αυτούς τους φόβους διαλύοντας μύθους: μόνο το 3% των πολιτών των 27 χωρών έχουν βρει δουλειά σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.
Παρά τα γεγονός ότι οι Βρυξέλλες θέλουν τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν πριν από το 2015 η επίτροπος από το Λουξεμβούργο γνωρίζει ότι υπάρχουν περίπλοκα σχέδια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία ομοιογενούς αγοράς, έτσι ώστε οι νέοι να απολαμβάνουν παντού τα ίδια δικαιώματα. «Οι νέοι μου λένε: θέλουμε να μάθουμε, αλλά πέφτουμε θύματα εκμετάλλευσης», λέει η Ρέντινγκ που οδηγήθηκε σε αυτές τις προτάσεις έπειτα από μελέτη μεγάλης έρευνας 12.000 πολιτών που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr