«Σκωτσέζικο ντους» από την Κομισιόν: «Εντός των στόχων της η Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες περικοπές»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2013 και το 2014, εκφράζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η χώρα μας θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το πακέτο διάσωσης για το 2015 και το 2016.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2013 και το 2014, εκφράζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η χώρα μας θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το πακέτο διάσωσης για το 2015 και το 2016, όπως γράφει το ethnos.gr..



Υπό την νέα κυβέρνηση που ανέλαβε πέρυσι, η Ελλάδα υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας και ξεπέρασε τους στόχους για το 2012, αναφέρει η Κομισιόν σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Μαΐου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Επιπλέον, η χώρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει τους στόχους για το 2013 και το 2014, συμπληρώνει η Κομισιόν, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

«Έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων... το 2013 και το 2014», σημειώνει η Κομισιόν στην 11σέλιδη έκθεσή της.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να πετύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016.

Η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που ανέρχονται στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% το 2016 για να πετύχει αυτούς τους στόχους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομαστικό ΑΕΠ την επόμενη διετία, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μεταφράζονται σε δημοσιονομικό κενό περίπου 8 δις ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το φθινόπωρο θα επαναξιολογηθεί το μέγεθος του κενού από την Αθήνα και τους δανειστές της και θα συζητηθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν την αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr