Ενώπιον ειδικού δικαστηρίου κατέθεσε σήμερα το πρωί η Κριστίν Λαγκάρντ για την πολύκροτη υπόθεση Ταπί!

Έφθασε το πρωί της Πέμπτης στο δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστών που ερευνούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της κυβέρνησης Σαρκοζί και του επιχειρηματία και πρώην υπουργού Μπερνάρ Ταπί.

Έφθασε το πρωί της Πέμπτης στο δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστών που ερευνούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της κυβέρνησης Σαρκοζί και του επιχειρηματία και πρώην υπουργού Μπερνάρ Ταπί.


H Κριστίν Λαγκάρντ ενώ προσέρχεται σήμερα το πρωί στο δικαστήριο στο Παρίσι για να απαντήσει στις ερωτήσεις των γάλλων δικαστών σχετικά με τον εξωδικαστικό διακανονισμό της κυβέρνησης Σαρκοζί με τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.
«Χαίρομαι που σας βλέπω» ήταν η μόνη δήλωση που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο δικαστήριο.

Οι δικαστές ζητούν από αυτήν, τώρα, να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στη συμφωνία με τον Ταπί το 2007, από την οποία ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Adidas αποκόμισε 400 εκατομμύρια ευρώ.



Οι απαντήσεις της Λαγκάρντ, η οποία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκείνη την περίοδο, θα κρίνουν και το μέλλον των ερευνών όπως και την πιθανότητα απαγγελίας κατηγοριών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς το ποσό της εξωδικαστικής αποζημίωσης που έλαβε ο Ταπί ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό, που ενδεχομένως να κέρδιζε στα δικαστήρια.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν κατηγορείται για δωροδοκία από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Ταπί αλλά για κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος και εφόσον διαταχθεί επίσημη έρευνα ενδέχεται η Λαγκάρντ να μην αποφύγει το εδώλιο.   
 
«Η κατάθεσή της είναι πιθανόν να συνεχισθεί και την αυριανή ημέρα», δήλωσε ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, Ιβ Ρεπικέ.

Το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό Δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.



Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να βάλει στην τσέπη 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008 σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.

Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και , κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί.

Οι πολιτικές όμως συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκονται, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ, και ειδικότερα των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν απαγγελθούν κατηγορίες κατά της Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή θα πρέπει «χωρίς αμφιβολία» να παραιτηθεί.

«Αυτό θα το ρυθμίσει το ΔΝΤ», δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC.

«Η Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα, θα τής ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.

Οταν ερωτήθηκε μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: «Για ποιον λόγο;»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr