Aυτό είναι το πρώτο ζευγάρι Γάλλων ομοφυλόφιλων - Ο Βενσάν Οτέν και Μπρουνό Μπουαλό θα παντρευτούν επίσημα σήμερα στο Μονπελιέ - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αντιδράσεις και κυβερνητικές παρουσίες!

Στην πόλη του Μονπελιέ αναμένεται να γίνει σήμερα ο πρώτος γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων στη Γαλλία, λίγες ημέρες αφότου θεσπίστηκε το σχετικό νομικό πλαίσιο κάτι που προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Στην πόλη του Μονπελιέ αναμένεται να γίνει σήμερα ο πρώτος γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων στη Γαλλία, λίγες ημέρες αφότου θεσπίστηκε το σχετικό νομικό πλαίσιο κάτι που προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.



Ο 40χρονος Βινσέν Αουτίν και ο 30χρονος Μπρούνο Μπουαλό θα ανταλλάξουν «όρκους πίστης» σε μια αστική τελετή (πολιτικός γάμος) στο Μονπελιέ. Ο δήμαρχος της πόλης που προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα θα τελέσει το γάμο στο δημαρχείο, γύρω στις 5 μ.μ. ώρα Γαλλίας (15.00 GMT).

Τις αντιδράσεις για την τέλεση του πρώτου γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ο οποίος αναμένεται να γίνει σήμερα στο Μονπελιέ της Νότιας Γαλλίας, επιχειρεί να περιορίσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό. Εν μέσω φόβων για την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων με αφορμή τη συγκεκριμένη τελετή, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την εκπροσώπησή της σε αυτό το ιστορικό για τη Γαλλία γεγονός.

Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης επρόκειτο να παραστούν σε αυτόν τον γάμο. Ωστόσο, η υπουργός αρμόδια για ζητήματα οικογένειας, Ντομινίκ Μπερτινοτί, ανακοίνωσε ότι τελικώς δεν θα παραστεί. «Ο νόμος συζητήθηκε εκτενώς ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ψηφίστηκε και κατόπιν επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Τώρα εφαρμόζεται και εφ’ εξής εισερχόμαστε πλέον στη σφαίρα του προσωπικού», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL. Η Μπερτινοτί ζήτησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να υπάρξει ηρεμία έπειτα από μήνες μαζικών διαδηλώσεων υπέρ ή κατά του «γάμου για όλους», στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.


Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ, η οποία είχε ανακοινώσει επισήμως ήδη από τον Σεπτέμβριο τη βούλησή της να παραστεί στον πρώτο γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, έκανε γνωστό από την πλευρά της ότι θα παραστεί ιδιωτικά. Θα μεταβεί «εκτός των επισήμων καθηκόντων της, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και με διακριτικότητα, στον γάμο των φίλων της, Βενσάν Οτέν, 40 ετών, και Μπρουνό Μπουαλό, 30 ετών, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες της υπουργού.

Μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και σε εξτρεμιστικές οργανώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι, στη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων, εκφράσθηκαν φόβοι για τον κίνδυνο ταραχών κατά την τελετή του πρώτου γάμου. Την περασμένη Δευτέρα, 93 πολέμιοι του νόμου συνελήφθησαν, ενώ ήθελαν να δημιουργήσουν αναταραχή κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε λύκειο του Παρισιού. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, υπάρχουν ακόμη δήμαρχοι στη Γαλλία που αντιμάχονται τον «νόμο Τομπιρά», από το όνομα της υπουργού Δικαιοσύνης, και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τελέσουν στους δήμους τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Τα διατάγματα εφαρμογής του νόμου περί του «γάμου για όλους», ο οποίος ψηφίστηκε προ μηνός από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχουν δημοσιευθεί στη γαλλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την εν λόγω νομοθεσία, η Γαλλία έγινε η 14η χώρα στον κόσμο η οποία αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr