Made in Greece o Στυλιανός Αντωναράκης: Διδάσκει γενετική στο Παν/μιο της Γενεύης & ανακάλυψε το τρωτό σημείο του HIV
Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν προς το παρόν μόνο στην διαδικτυακή έκδοση της έγκυσρης επιστημονικής επιθεώρησης Nature, δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες υποδοχής της κυτταρικής μεμβράνης SERINC5 και SERINC3 μειώνουν σημαντικά την “μολυσματικότητα” του HIV-1, εμποδίζοντας την ικανότητα του ιού να μολύνει νέα κύτταρα. Ο ιός HIV-1 κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που ονομάζεται Nef και η οποία εξουδετερώνει τις κυτταρικές μεμβράνες SERINC. Ένα νέος είδος φαρμάκων που στοχεύει στην πρωτεΐνη Nef του ιού HIV-1 θα επιτρέψει στις πρωτεΐνες SERINC να επέμβουν για αδρανοποίησουν τον ιό. Η επίσημη δημοσίευση θα γίνει στην έντυπη έκδοση της Nature στις 8 Οκτωβρίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων που συμμετείχαν σε αυτήν τη σπουδαία έρευνα, είναι και ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης.
Οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιικά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεϊνης Nef, ώστε οι πρωτεϊνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεϊνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».
Οι πρωτεϊνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεϊνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το www.eurekalert.org
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr