Κουνηθήκαμε για τα καλά τα ξημερώματα: 4,4 ρίχτερ η σεισμική δόνηση με επίκεντρο το Πικέρμι!

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα λίγο πριν από τις πέντε τα ξημερώματα της Τρίτης, αναγκάζοντας πολύ κόσμο να πεταχτεί έντρομος από το κρεβάτι του ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Αττική και τη νοτιοδυτική Εύβοια.

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα λίγο πριν από τις πέντε τα ξημερώματα της Τρίτης, αναγκάζοντας πολύ κόσμο να πεταχτεί έντρομος από το κρεβάτι του ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Αττική και τη νοτιοδυτική Εύβοια.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, πρόκειται για ασθενή σεισμική δόνηση η οποία σημειώθηκε στις 04.56 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά των Αθηνών, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ..

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων αναφέρουν ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό (5-10 χλμ.) και το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιοχή του Πικερμίου. Οι ίδιοι εξηγούσαν ότι η περιοχή έχει δώσει και στο παρελθόν σεισμούς ανάλογου μεγέθους και από αυτή την άποψη ο σημερινός δεν πρέπει να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.



Ενα ακόμη καθησυχαστικό στοιχείο είναι ότι δεν σχετίζεται με τα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής, όπως για παράδειγμα του Ωρωπού. Πάντως, σε ό,τι αφορά την εκδήλωση του φαινομένου παραμένουν όπως πάντοτε επιφυλακτικοί μέχρι να περάσουν, τουλάχιστον, οι πρώτες ώρες προκειμένου να παρατηρήσουν την εξέλιξή του και να είναι πιο ακριβείς στα συμπεράσματά τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η σεισμική δόνηση δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια αλλά ήταν έντονη και συνοδευόταν από υπόκωφο κρότο. Μέχρι στιγμής από καμία υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, o καιηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου ΑΘηνών, Κώστας Μακρόπουλος: «Πιστεύω ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι σε αυτά τα πολύ μικρά ρήγματα που γενικά όλος ο ελληνικός χώρος έχει τέτοια, δεν έχουμε κάποιο βεβαρημένο παρελθόν από την περιοχή (...) Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η περιοχή δεν έχει κάποιο βεβερημένο παρελθόν για μεγάλους σεισμούς. Το ρήγμα είναι μικρό», είπε.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι η περιοχή των Σπάτων και της Αρτέμιδας δίνει αρκετά συχνά σεισμούς, μικρού μεγέθους, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr