Αναστασία Γιάμαλη στην Αυγή γράφει: Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχεται ότι μόνον ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει το περιβάλλον!

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "The Atlantic", ο μεγιστάνας της πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς όχι μόνο υποστήριξε πως μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει το περιβάλλον αλλά ανακοίνωσε πως θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια για πράσινες επενδύσεις. 

Ο Γκέιτς κάλεσε μάλιστα και άλλους δισεκατομμυριούχους να βοηθήσουν να απαλλαγούν οι ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα, παραδεχόμενος παράλληλα πως ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ εγωκεντρικός και αναποτελεσματικός για να κάνει αυτή τη δουλειά μόνος του και ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν αδύνατη χωρίς τη βοήθεια της κρατικής έρευνας και ανάπτυξης.

Γράφει η Αναστασία Γιάμαλη στην avgi.gr

O Γκέιτς τάχθηκε και υπέρ της μεγάλης φορολόγησης του άνθρακα ως κίνητρο για καινοτομία και για αλλαγή στην αγορά. O ίδιος έκανε και άνοιγμα στ' αριστερά χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως το ότι η κρατική έρευνα και ανάπτυξη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από οτιδήποτε θα μπορούσε να γίνει στον ιδιωτικό τομέα.
"Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κρατική έρευνα και ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει ορίσει την εξέλιξη της τεχνολογίας σχεδόν σε κάθε τομέα", δήλωσε ο γκουρού της τεχνολογίας. «Ο ιδιωτικός τομέας είναι σε γενικές γραμμές ανίκανος». Υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί η κρατική δαπάνη για έρευνα και ανάπτυξη, ενδεικτικά αναφέρθηκε στα Κέντρα Αριστείας (Centers of Excellence, υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο για την Ανανεώσιμη Ενέργεια). Ακόμη μίλησε και για το Ίντερνετ, του οποίου οι "ρίζες", όπως είπε, είναι κρατικές.
Άλλωστε, σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία, για να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ το παράδειγμα της πράσινης ενέργειας δεν πρέπει να κάνουν θαύματα, παρά μόνο να δούν τα παραδείγματα άλλων χωρών που εφαρμόζουν σοσιαλιστικές πολιτικές - όπως η Γερμανία και η Κίνα, για παράδειγμα, που ηγούνται της πράσινης ενέργειας. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αν οι μεγαλύτερες χώρες θέσουν ψηλά τον πήχη.
"Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επιλυθεί από τις πλούσιες χώρες", είπε, "η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να λύσουν το θέμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και όταν το κάνουν, ιδανικά θα γίνει αρκετά φθηνό και για όλες τις υπόλοιπες".
Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιούλιο η Γερμανία έσπασε το δικό της ρεκόρ του Μαΐου παράγοντας 78 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σε επίπεδο επένδυσης στην πράσινη ενέργεια τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια της Κίνας ξεπερνούν την επένδυση των ΗΠΑ (34 δισ. δολάρια) και της Ευρώπης (46 δισ. δολάρια) μαζί. Το ίδιο συμβαίνει και με την κινέζικη ηλιακή παραγωγή ενέργειας που ξεπερνά εκείνη όλων των άλλων χωρών μαζί.
Ο Γκέιτς θέλει οι ΗΠΑ να ηγηθούν της πράσινης ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα να πάρουν την επένδυση σοβαρά, με τον δημόσιο τομέα να λειτουργεί καταλυτικά ώστε να αποφευχθεί διψήφια αύξηση στη θερμοκρασία του πλανήτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ