H σημειολογία της επίσκεψης του Πατριάρχη Μόσχας: Business με… τις ευλογίες του λίγες μέρες πριν η Gazprom - Το ρεπορτάζ του Ηλία Γ. Μπέλλου! ‏

Σπανίως η επίσκεψη ενός θρησκευτικού ηγέτη όπως η περιοδεία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλου προσλαμβάνει τόσο μεγάλες προεκτάσεις στον επιχειρηματικό και διπλωματικό στίβο.

Σπανίως η επίσκεψη ενός θρησκευτικού ηγέτη όπως η περιοδεία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλου προσλαμβάνει τόσο μεγάλες προεκτάσεις στον επιχειρηματικό και διπλωματικό στίβο.


 
Η σημειολογία της παρουσίας του στην Ελλάδα λίγα 24ωρα πριν η Gazprom, η μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση της Ρωσίας, δρομολογήσει και επισήμως με την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τη ΔΕΠΑ, μια επένδυση-σταθμό στην ελληνική αγορά ενέργειας και δεκάδες Ρώσοι επιχειρηματίες πραγματοποιούν άμεσες επενδύσεις σε τράπεζες, ακίνητα, τουρισμό και βιομηχανίες, αποκτά καθοριστικό ρόλο.
 
Για όσους γνωρίζουν έστω και λίγο τους Ρώσους και την προσήλωσή τους στην Ορθοδοξία, η επίσκεψη του Πατριάρχη αποτελεί τρανό δείγμα θρησκευτικής διπλωματίας και ένδειξη ολοένα και στενότερης προσέγγισης των δυο χωρών, όπως αναφέρει το Capital.gr.
 
Και για όσους δεν το κατάλαβαν φρόντισε να το εξηγήσει σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη διάκονος Αλεξάντρ Βολκόφ:

«Οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα, μεταξύ άλλων και γιατί το τελευταίο διάστημα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παράσχει σημαντική βοήθεια στην αδελφή Εκκλησία της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεντρώθηκαν χρηματικά μέσα για ποικίλα κοινωνικά προγράμματα. Ωστόσο, αν επικαλεστούμε τη μνήμη μας και από ιστορική άποψη η Ρωσία και η Ελλάδα είχαν πάντοτε πολύ στενές σχέσεις. Και σε αυτή τη φιλία των λαών μας, που τους συνδέει και η ιστορία και η οικονομία και, φυσικά, ο τουρισμός, ανέκαθεν έπαιζαν θεμελιώδη ρόλο και οι πνευματικές σχέσεις».
 
Σπάνια θρησκευτικός ηγέτης μπορεί να γίνει σαφέστερος.

Παρά ταύτα όμως, έγινε ακόμα σαφέστερος όταν μιλώντας στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε πως «Έλληνες και Ρώσοι είναι αδελφοί λαοί με κοινό στοιχείο και θεμέλιο την Ορθοδοξία. Ένα θεμέλιο ακλόνητο, βάσει του οποίου αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοινού».
          
Οι συναντήσεις του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (που του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής) και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην αρχή της εβδομάδας (λίγες μόνον μέρες μετά την δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και μόλις λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ) άφησαν μικρά περιθώρια αμφιβολίας για την σημασία που προσδίδει η ελληνική πλευρά στην παρουσία του στην Ελλάδα.
 
Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχίζει σήμερα Πέμπτη την περιοδεία του στο Άγιο όρος, το «περιβόλι της Παναγιάς» όπως το λένε οι Ρώσοι, συνοδευμένος απο μεγάλη αντιπροσωπεία και παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης και της διπλωματικής αποστολής της στην Αθήνα.
 
Σήμερα επισκέπτεται τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα και τις μονές Ζωγράφου και Χιλανδαρίου και, την περίφημη πλέον, μονή Βατοπεδίου, όπου και θα παραμείνει για το μεσημεριανό γεύμα. Θα επιστρέψει το απόγευμα στην Μονή Αγίου Παντελεήμονα όπου και θα διανυκτερεύσει ενώ το πρωί της Παρασκευής θα αναχωρήσει από το Άγιο Όρος για τη Βέροια. Χτες Τετάρτη επισκέφθηκε το μεσημέρι τη μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου και παρακάθισε σε γεύμα μετά της συνοδείας του, παρουσία και του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, Αρίστου Κασμίρογλου και του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτη Απόστολου. Στη συνέχεια, μετέβη στις μονές Ιβήρων και Παντοκράτορος και στη σκήτη του Προφήτη Ηλία.
 
Όπως εξηγούν στο Capital.gr κύκλοι της Ρωσίας που είναι σε θεση να γνωρίζουν τις εξελίξεις αυτές, Μόσχα και Πατριαρχείο προβάλλουν προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της Ρωσίας (και όχι μόνον) την απόφαση να τοποθετηθούν στρατηγικά στην Ελλάδα. Προσθέτουν δε πως ενδεχομένη ανάδειξη της Gazprom σε πλειοδότη στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ θα «ξεκλειδώσει» νέες επενδύσεις.

Ποιες είναι αυτές; Οι τράπεζες φαίνεται ότι είναι μια εξ αυτών αν κρίνει κανείς από τη συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα που είναι βασικοί μέτοχοι σε ελληνικές τράπεζες και συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και την  αυτόνομη ανάπτυξη που ακολουθεί στην Ελλάδα η ρωσική Kedr Bank. Στην ενεργειακή αγορά το ενδιαφέρον είναι βεβαια εντονότατο και για την ωρα μετουσιώθηκε στην διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ από τις Gazprom και Sintez .

Ενδιαφέρον ασφαλώς υπάρχει και για την άμυνα, μεταξύ άλλων και για την ΕΛΒΟ αλλά και για επένδυση σε πρόγραμμα δημιουργίας νέου εργοστασίου κατασκευής αεροσκαφών. Σημαντικότατο είναι το ενδιαφέρον για τις μεταφορές και ειδικότερα για εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στον ΟΣΕ.
 
Επενδυτικό ενδιαφέρον σηματοδοτεί βέβαια και η σειρά επαφών μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων που έχουν λάβει χώρα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης ρωσικά funds είναι ενεργά όπως η Strategic Initiatives Capital Partners που εξαγόρασε την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και «χτυπάει» και τον διαγωνισμό για τον Αστέρα. Υπενθυμίζονται ακόμα η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από την μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας την Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη αλλά και η προ καιρού επένδυση του JSC Concern Sistema Group, στην Intracom Telecom, θυγατρική του ομίλου Intracom.
 
Τεράστιο έιναι βέβαια, εδώ και χρόνια, και το ενδιαφέρον για το real estate με χιλιάδες Ρώσους να έχουν αποκτήσει ανά την Ελλάδα ακίνητα (αλλά και πολλές υψηλού προφίλ αγορές όπως η απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας από τον Ρώσο πρόεδρο Πουτιν στο Πόρτο Χέλι) και να αναμένεται πλέον νέο κύμα επενδύσεων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που δίνει 5ετη, αυτομάτως ανανεούμενη, visa σε όσους ξένους (και τα μέλη της οικογένειάς τους) αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλιάδων ευρώ.
 
Οι Ρώσοι τουρίστες αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας κοινοτήτων της διασποράς, στην Ελλάδα σήμερα, εκείνοι που κατάγονται από την πρώην ΕΣΣΔ αριθμούν περισσότερους από 500.000 ανθρώπους. Οι δε πολίτες της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν ρωσικά διαβατήρια, είναι περίπου 50.000 και αποτελούν περίπου το 5% του συνολικού αριθμού των νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα.
 
Δεν πρέπει λοιπόν η επίσκεψη Κύριλλου να «παρεξηγηθεί» σαν μια απλή εθιμοτυπική κίνηση, αναφερουν πολιτικοί παρατηρητές και οικονομικοί αναλυτές . Διαθέτει «στοιχεία διεθνούς διπλωματίας κορυφής με θρησκευτικό μανδύα» προσθέτουν.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr