Διάλογος (όχι τόσο φανταστικός) - Σαμαράς: ''Γιούνκερ αδελφέ μου, ανάλαβε διαμεσολαβητής να μας πάνε για νέο κούρεμα'' - Σήμερα ο ''αδελφός'', σίγουρα φιλέλληνας στο Megaron Plus!

Σε μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση στο σαλόνι του γραφείου του λίγο πριν από το Πάσχα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντ. Σαμαράς, απαντώντας στον συνομιλητή του για το πώς βλέπει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε: «Είναι αδελφός».

Σε μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση στο σαλόνι του γραφείου του λίγο πριν από το Πάσχα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντ. Σαμαράς, απαντώντας στον συνομιλητή του για το πώς βλέπει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε: «Είναι αδελφός».



Αυτός ο «αδελφός», λοιπόν, έρχεται για επίσκεψη σήμερα και η κουβέντα που πρόκειται να γίνει θα περιλαμβάνει κι ένα κομμάτι που θα είναι χωρίς την παρουσία τρίτων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Kεφάλαιο...

Όχι γιατί μεταξύ «αδελφών» λέγονται και πράγματα που δεν πρέπει να ακούγονται από τρίτους, αλλά γιατί στη συνάντηση αυτή θα ειπωθούν και θα συμφωνηθούν πράγματα που έχουν να κάνουν με όσα «δεν πρέπει να συζητούνται τώρα δημοσίως», όπως υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΜΝΙ o νυν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Eurogroup.

Τι είναι αυτά; Πρώτα από όλα, το νέο «κούρεμα» του διακρατικού χρέους.

Και, δεύτερον, η απόσυρση των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το δημόσιο χρέος.

Ο κ. Γιούνκερ θεωρείται -παρότι δεν είναι τόσο μεγάλος σε ηλικία- ως η «γριά αλεπού» της Ευρωζώνης. Ο άνθρωπος που μπορεί να... τα ρίξει στη Μέρκελ και αυτή να κάτσει να ακούσει με προσοχή.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης τον σέβονται και κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος όταν, τελικά, αποφάσισε να αποχωρήσει, έπειτα από αμέτρητες αναβολές.

Ένα από τα μικρά μυστικά του κ. Γιούνκερ που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και στα ΜΜΕ είναι πως αυτός -με έμμεσο και διακριτικό τρόπο- είχε υποδείξει στον Αντ. Σαμαρά το πώς θα απαντήσει θειικά στις προϋποθέσεις που έθετε το Eurogroup σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί να προσθέσει ούτε μία λέξη στα όσα είχε μέχρι τότε δεσμευτεί δημοσίως!

Μόνο με έναν «συνάδελφό» του δεν αισθανόταν άνετα ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών μέχρι πρόσφατα: με τον κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε για ένα μεγάλο διάστημα φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει τον κ. Γιούνκερ. Τελικά, τα κουκκιά και οι ισορροπίες δεν έβγαιναν, καθώς η σκληρή γραμμή του κ. Σόιμπλε έβγαζε απέναντί του τόσο τη Γαλλία και την Ιταλία όσο και άλλους «μικρότερους». Και, έτσι, προέκυψε πρόεδρος του Eurogroup ο... κατσαρομάλλης νεαρός Ολλανδός κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πέρασε πριν από λίγες ημέρες από την Αθήνα, λέγοντας όλα όσα δεν έπρεπε να πει, για το «κούρεμα», για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και άλλα πολλά...

Συνομιλητές του κ. Γιούνκερ τον εμφανίζουν να εξαπολύει μύδρους σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κατά του κ. Σόιμπλε, στον οποίο αποδίδει μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Ευρωζώνη, και ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γιούνκερ, με την πείρα που έχει και τη γνώση του γερμανικού πολιτικού σκηνικού, φαίνεται να έχει καταλήξει ότι στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου η κυρία Μέρκελ θα επανεκλεγεί. Αλλά η σύνθεση του Κοινοβουλίου θα είναι τέτοια, που θα της επιτρέψει να... μη συνοδεύεται από τον κ. Σόιμπλε. Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο.

Πάνω σ΄ αυτό το σημείο οι κύριοι Γιούνκερ και Σαμαράς τη Δευτέρα πρόκειται να συμφωνήσουν, χωρίς την παρουσία τρίτων, σε έναν τακτικό σχεδιασμό που θα έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί η Αθήνα αυτήν την ουσιώδη αλλαγή. Έναν σχεδιασμό που θα αφορά τόσο το χρέος όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr