Πότε συνειδητοποιούμε τον εθισμό μας στο Ιnternet: μια υπαρκτή απειλή

Αν και το διαδίκτυο παρέχει μια σταθερή, συνεχώς μεταβαλλόμενη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω των blogs, κοινωνικών δικτύων, ιστοσελίδων, e-mail και λοιπών εφαρμογών, τα τελευτά έτη έχει αποδειχθεί ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να εθίζονται πολύ σε αυτό.

Αν και το διαδίκτυο παρέχει μια σταθερή, συνεχώς μεταβαλλόμενη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω των blogs, κοινωνικών δικτύων, ιστοσελίδων, e-mail και λοιπών εφαρμογών, τα τελευτά έτη έχει αποδειχθεί ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να εθίζονται πολύ σε αυτό.



Όταν αισθάνεστε πιο άνετα με τους online φίλους σας παρά από τους πραγματικούς σας φίλους ή παίζετε παιχνίδια ατελείωτες ώρες ακόμη και όταν έχει αρνητικές συνέπειες στις καθημερινές σας δραστηριότητες, τότε είστε στην κατηγορία αυτή.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο, γράφει το madeincreta.gr, είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία ερευνάται από την επιστημονική κοινότητα αφού η εξάρτηση στο Internet δεν είναι ακόμη μια κλινική οντότητα που συναντάμε σε ψυχιατρικά βιβλία. Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως την «ενασχόληση με το Internet για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος».

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που παρουσιάζουν αυτά τα άτομα αυτά ώστε να κριθούν εθισμένα;
•Όταν ο χρήστης θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το internet το σημαντικότερο «κεφάλαιο» της καθημερινότητάς του
•Όταν δαπανώνται όλο και περισσότερες ώρες χρήσης του υπολογιστή ώστε να νιώθει ευχαρίστηση
•Όταν αισθάνεται ότι υφίσταται πρόβλημα και δεν μπορεί να ελέγξει και να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες/ευκολίες στο Internet έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να καλύπτουν συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός χρήστη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισμούς αφού δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεών του.



Ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει από αυτή την ιδιάζουσα κατάσταση, ενώ μπορεί να αναδείξει την όποια εξωτερική εμφάνιση, μιας και δεν υπάρχει οπτική επαφή και ταυτόχρονα, μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου.

Τα κύρια συμπτώματα σε ένα τέτοιο είδος εθισμού είναι κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία.
Ήδη σε δύο νοσοκομεία στην Αττική (Παίδων & Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) και σε αρκετές ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν κέντρα απεξάρτησης από το Internet. Επειδή οι νέοι και οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπής σε αυτό τον εθισμό, ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τους γονείς είναι πρωτίστως να γνωρίζουν τι είναι το διαδίκτυο, τις δυνατότητες που παρέχει, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύει. Μία από τις πηγές ενημέρωσης είναι η ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (www.hasiad.gr).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr