H ''Ελιά'' όχι η βρώσιμη αλλά η πολιτική στο κεντροαριστερό τραπέζι: Κουβέλης - Βαγγέλης στον δρόμο της ιταλικής ελιάς!

Ένα σχέδιο για τη δημιουργία της ενιαίας κεντροαριστεράς, της ελληνικής «Ελιάς», με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, που είχαν στα χέρια τους εδώ και μήνες, ξαναδιαβάζουν προσεκτικά τις τελευταίες ημέρες στελέχη του χώρου.

Ένα σχέδιο για τη δημιουργία της ενιαίας κεντροαριστεράς, της ελληνικής «Ελιάς», με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, που είχαν στα χέρια τους εδώ και μήνες, ξαναδιαβάζουν προσεκτικά τις τελευταίες ημέρες στελέχη του χώρου.



Μπορεί το Φόρουμ Διαλόγου για την ενιαία κεντροαριστερά να «σκόνταψε» ουκ ολίγες φορές στη ρητορική υπέρ της αυτόνομης πορείας του κάθε κόμματος ή σχήματος, ωστόσο, αφενός ο «σταθμός» των ευρωεκλογών-αυτοδιοικητικών εκλογών και αφετέρου οι ραγδαίες πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα εξελίξεις στο εσωτερικό, καταδεικνύουν την ανάγκη μιας ανοιχτής συζήτησης χωρίς φετίχ και προαπαιτούμενα.

Η λογική αυτή βρίσκει καταρχάς σύμφωνους αρκετούς πρώην και νυν βουλευτές καθώς και στελέχη που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα σκαμπανεβάσματα της τρικομματικής κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: Έθνος

Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο, τις οποίες προς το παρόν αποφεύγουν να σχολιάσουν επισήμως οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Είναι όμως γνωστό ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης από την «ημέρα» που το Μαξίμου «πάγωσε» επί της ουσίας το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, άρχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις σχεδόν σε καθημερινή βάση και να συντονίζουν τα βήματά τους.

Ο «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ εν τω μεταξύ λειτούργησε ως φαίνεται υπέρ της ενίσχυσης του «κοινού μετώπου» απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι -λέγεται επίσης- συνυπολόγισαν τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και δέχθηκαν σειρά εισηγήσεων για την «επιβίωση» από το κλίμα πόλωσης που ενθαρρύνουν μεταξύ τους Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης των όρων για την ελληνική μεταρρυθμιστική «Ελιά», για κοινή κάθοδο ακόμη και στις πρόωρες εθνικές εκλογές που ουδείς πια αποκλείει; Οσοι «πρωταγωνιστούν» στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ή θέλουν να ανοίξουν δρόμο στην ...Ελιά με δημόσιες παρεμβάσεις τους, πιστεύουν ότι αν ο διάλογος αποκτήσει «δια ταύτα», τότε στον ενιαίο φορέα θα συμμετέχουν ως συνιστώσες, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μαζί με διάφορες κινήσεις πολιτών (πασοκογενείς οι περισσότερες) και προσωπικότητες που σήμερα αποφεύγουν το κομματικό στέγαστρο.

Οι έχοντες στα χέρια τους το «σχέδιο» για το κοινό ψηφοδέλτιο (μέχρι τις 5 Νοέμβρη ισχύει πάντως η λίστα για την εκλογή των βουλευτών) προτείνουν για επικεφαλής του νέου φορέα πρόσωπο κοινής αποδοχής- που σημαίνει ότι ζητούν στην πραγματικότητα από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συμφωνήσουν στο να ηγηθεί προσωπικότητα από την κεντροαριστερά.

«Πρέπει όμως οι όποιοι πιθανοί υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν τους ψηφοφόρους και ειδικά το περίπου 15% που δηλώνει αυτήν την στιγμή εντός της κεντροαριστεράς αλλά κομματικά άστεγο», τονίζει έμπειρο στέλεχος προσθέτοντας ότι ο δημοφιλής Γιάννης Μπουτάρης έχει σχετικό προφίλ, όπως και αρκετοί άλλοι.

Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι στελέχη της Ιπποκράτους (οι κ. Μανιάτης, Κουκουλόπουλος, Πρωτόπαπας, Ανδρουλάκης, Δατσέρης, Δερβένης, η Φώφη Γεννηματά κ.ά.) και της Αγίου Κωνσταντίνου (Λυκούδης, Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης, Παπαδόπουλος κ.ά.) έχουν αναπτύξει σχέση συνεργασίας που ούτως ή άλλως «επιβάλλεται» από τη στήριξη των κομμάτων τους στην τρικομματική κυβέρνηση.

Τι λένε όμως οι ηγεσίες τους; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε απαντήσει θετικά για τη δημιουργία του Φόρουμ Διαλόγου και συνέχισε προς την ίδια κατεύθυνση καλώντας τον Φ. Κουβέλη -πριν και μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτη- να αποδεχθεί την πρόταση του κοινού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές.

Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ απαντά, αντιθέτως, αρνητικά στις «οχλήσεις», προτιμά την αυτόνομη πορεία και όχι τη συμπόρευση, εκτιμώντας -λένε στελέχη- ότι όσο το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρεί να βελτιώσει το προφίλ του, το δικό του κόμμα θα «ανεβαίνει».

ΣΤΕΛΕΧΗ
Ποιοι είναι υπέρ της ίδρυσης νέου φορέα

Υπέρ της συνεννόησης και της ίδρυσης νέου και ενιαίου φορέα που θα χωρά τη «μεγάλη κεντροαριστερά» έχει ταχθεί και επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση, προ της ίδρυσης της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Είναι πασιφανές ότι στον διάλογο αυτόν δεν αρνούνται να συμμετάσχουν η Αννα Διαμαντοπούλου (επικεφαλής του «Δικτύου» για τη μεταρρύθμιση, οι κ. Ραγκούσης και Μόσιαλος και φυσικά ο Νίκος Μπίστης που έπαιξε κεντρικό ρόλο από το περασμένο φθινόπωρο για το χτίσιμο του Φόρουμ.

Ο τίτλος του άρθρου του Ν. Μπίστη που δημοσιεύει το «Εθνος», «Νέο εκλογικό σχήμα τώρα», παραπέμπει στην ανάγκη πανστρατιάς των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. «Από ένα τέτοιο προσκλητήριο δεν δικαιολογείται απουσία», αναφέρει ο κ. Μπίστης, ο οποίος να σημειωθεί τέλος ότι είχε την περασμένη εβδομάδα τετ α τετ με τον κ. Κουβέλη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr