Ο «Όρθιος Άνδρας» της Πλατείας Ταξίμ έγινε το δημοφιλέστερο πρόσωπο στο twitter-Στάθηκε για 8 ώρες όρθιος κάνοντας παθητική διαμαρτυρία

Μετά τη φωτογραφία της γυναίκας με τα κόκκινα που της ρίχνουν δακρυγόνα στο πρόσωπο, τώρα το γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ενός άνδρα ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας στάθηκε ακίνητος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ και έγινε το δημοφιλέστερο «πρόσωπο» στο Twitter.

Μετά τη φωτογραφία της γυναίκας με τα κόκκινα που της ρίχνουν δακρυγόνα στο πρόσωπο, τώρα το γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ενός άνδρα ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας στάθηκε ακίνητος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ και έγινε το δημοφιλέστερο «πρόσωπο» στο Twitter, όπως γράφει η  Hürriyet Daily News.



Ο άνδρας στάθηκε για οκτώ ώρες (από τις 6 το απόγευμα έως τις 2 τα ξημερώματα) όρθιος πραγματοποιώντας παθητική διαμαρτυρία στο κέντρο της πλατείας και η ενέργειά του αυτή ακολουθήθηκε απο μία ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών.
Ο διαμαρτυρόμενος και κάποιοι από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν γύρω του, προσήχθησαν από τις αστυνομικές Αρχές, σύμφωνα με τη Hürriyet.



Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο άνδρας αφέθηκε αμέσως ελεύθερος αφού κρατήθηκε για πολύ λίγη ώρα από την αστυνομία.
Ο «όρθιος άνδρας» ταυτοποιήθηκε ως ο χορογράφος Ερντέμ Γκιουντούζ. Η διαμαρτυρία του άρχισε αφότου οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στην τσάντα του. Τότε στάθηκε στο ίδιο σημείο χωρίς να κινείται, κοιτώντας τη σημαία με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ, που είναι κρεμασμένη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, σημείο όπου έχουν σημειωθεί σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Σύντομα στη διαμαρτυρία του τον ακολούθησε μία ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι έκατσαν δίπλα του σιωπηροί, κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση. Δέκα άτομα που «συμμετείχαν στην όρθια διαμαρτυρία» συνελήφθησαν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η διαμαρτυρία του είχε στόχο τόσο τα μέσα ενημέρωσης, όσο και την κυβέρνηση. «Η αληθινή βία είναι αυτή που δεν δείχνει κανείς τι συμβαίνει», τόνισε στην τουρκική υπηρεσία του BBC ο Γκιοντούζ.
«Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες τραυματίστηκαν, αλλά τα μέσα ενημέρωσης δεν μας έχουν δείξει τίποτα», πρόθεσε.
Βασικός όμως στόχος της διαμαρτυρίας του ήταν η κυβέρνηση Ερτνογάν. «Ανοίγοντας την Ταξίμ (στους πεζούς) σαν να μη συμβαίνει τίποτα, φυτεύοντας δέντρα στο πάρκο Γκεζί... Αυτά δεν είναι καλές προθέσεις», συνέχισε.
Η είδηση για τον «όρθιο άνδρα» άρχισε να εξαπλώνεται αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λίαν συντόμως το hashtag #duranadam (Όρθιος Άνδρας) στο Twitter έγινε το πιο δημοφιλές θέμα συζήτησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr