Δεν πάμε σε εκλογές αλλα ξανασυζητάμε απόψε την συγκατοίκηση μας - Η ΕΡΤ στο τραπέζι πάλι - Σαμαράς εμμένει στην απόφαση του ΣτΕ - Ο Τσίπρας στην ΕΡΤ! (βίντεο)

Σε νέα, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση σήμερα στις 20:30 παραπέμπονται το ανοιχτό μέτωπο της ΕΡΤ, αλλά και το θέμα της συνολικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Θα προηγηθούν συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στη Βιέννη για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα επιστρέψει στις 19:15.

Σε νέα, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση σήμερα στις 20:30 παραπέμπονται το ανοιχτό μέτωπο της ΕΡΤ, αλλά και το θέμα της συνολικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Θα προηγηθούν συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στη Βιέννη για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα επιστρέψει στις 19:15.

Ευ. Βενιζέλος: Η πλειονότητα των πολιτών θέλει σταθερότητα

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει σταθερότητα και όχι εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανακοινώνοντας τη νέα συνάντηση επισήμανε πως «η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση αύριο».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την άμεση συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, ενω, αφού είπε πως «κρίνονται πολλά πράγματα ταυτοχρόνως», διαβεβαίωσε πως η στάση του ΠΑΣΟΚ διαπνέεται από πολύ ισχυρό αίσθημα εθνικής, θεσμικής και κοινωνικής ευθύνης.

«Ό,τι έχω πει δημόσια, αυτά λέω και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους άλλους δυο πολιτικούς αρχηγούς», πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Πρέπει, υπογράμμισε, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα σεβασμού της δικαιοσύνης και συμπλήρωσε πως οι συζητήσεις αφορούν στην επαναθεμελίωση με δίκαιο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο της ύπαρξης της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει σταθερότητα, θέλει να έχει μια κυβέρνηση και όχι εκλογές, τόνισε ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας πως δεν αναφέρεται απλώς σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης αλλά σε μια κυβέρνηση γνήσια τρικομματικής συνεργασίας που αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, της αγοράς, των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως στις 17:30, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιπποκράτους, που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη σύσκεψη δεν υπήρξε συμφωνία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, «γι' αυτό βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης παρά στη ρήξη ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα».

Η νέα σύσκεψη στο Μαξίμου δεν συνδέεται με τη συνεδρίαση του ΣτΕ που πραγματοποιείται το απόγευμα, καθώς «τα ζητήματα είναι πολιτικά», αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ με τον οποίο βρίσκονται σε «κοινή γραμμή», ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασε με «απόλυτο και σαφή τρόπο» τη θέση του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη.

Φ. Κουβέλης: Καταβάλλω κάθε προσπάθεια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως καταβάλλει κάθε προσπαθεια για να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με ολες τις συχνότητές της η ΕΡΤ και με κανονικό πρόγραμμα.

Όπως είπε, το θέμα της ΕΡΤ δεν ήταν το μόνο που τέθηκε στη σύσκεψη, αλλά επί τάπητος τέθηκαν «και τα ζητηματα της λειτουργίας της  τρικομματικής κυβερνησης».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τρία κόμματα, πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση και την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων» και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως είναι αναγκαίο και διεκδικεί να υπάρξει επικαιροποίηση μεταξύ των τριών κομμάτων όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, για την κοινωνία.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «επίπονη διαδικασία» αλλά «και με επιμονή από εμάς για να εξασφαλιστούν όλα εκεινα που ανέφερα».

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως «προέχει το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας» και συμπλήρωσε πως «η ΔΗΜΑΡ με υπευθυνότητα είναι διαρκώς παρούσα και θέλησή μας είναι να βγούμε στο δρόμο που οδηγεί τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί από την οικονομική κρίση».

Ανακοίνωσε επίσης πως την Πέμπτη, πριν τη νέα σύσκεψη, θα συγκληθεί και θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ σε κοινή συνεδρίαση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Σ. Κεδίκογλου: Σύνθετη και πολύωρη συζητηση

Υπήρξε μια σύνθετη και πολύωρη συζητηση που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε, «ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πώς θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣΤΕ».

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα τα οποία είχε θέσει από προχθές ο Πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς αναχωρεί την Πέμπτη για τη Βιέννη για τη σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει στις 19:15 στην Αθήνα.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε ενώ οι πολιτικοί κραδασμοί στη σκιά των εξελίξεων για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση συνέχιζαν να τροφοδοτούν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Εν όψει του «ραντεβού» τους με τον κ. Σαμαρά, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν συνάντηση το μεσημέρι στη Βουλή, μετά τη ολοκλήρωση της οποίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έγινε μια συνεννόηση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε λακωνικά ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν».

Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Αλ. Τσίπρας


Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιτίθεται με δριμύτητα στην κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει πέσει στο κατώτατο σκαλοπάτι της αυτογελοιοποίησης».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση συνεχίζει για ένατη ημέρα να παρανομεί κρατώντας κλειστή την ΕΡΤ ενώ τόνισε πως πρέπει να δοθεί άμεσα εντολή για να επαναλειτουργήσει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Ας το καταλάβει ο κύριος Σαμαράς. Με τη δημοκρατία δεν παίζουν σε αυτό τον τόπο. Και όσο αρνείται να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, τόσο απομονώνεται και αυτοεγκλωβίζεται», υπογράμμισε.

Παράλληλα ζήτησε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Απευθυνόμενος τέλος στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, είπε πως σήμερα κρίνονται όλοι και δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με το μαύρο της στις οθόνες της ΕΡΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί

Οι κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμαρά δεν είπαν κουβέντα για την παράνομη και αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,  γεγονός που προϊδεάζει πως τελικώς θα συναινέσουν στην πραξικοπηματική απόφαση του Πρωθυπουργού, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Μάλιστα κατηγορεί τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι εξακολουθούν να παίζουν καθυστέρηση ωστόσο σημειώνει πως δεν μπορούν άλλο να κρύβονται.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να παρανομεί όσο διατηρείται το μαύρο στις οθόνες  και η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί με το προσωπικό και τις διαδικασίες που εξέπεμπε μέχρι να τη φιμώσουν.

«Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει με τη δημοκρατία. Ο λαός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη», καταλήγει.

Διαρροή πλαστών διευκρινίσεων καταγγέλλει η Κουμουνδούρου

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Μενουδάκου, η Κουμουνδούρου εστίασε νωρίτερα την κριτική της στο Μέγαρο Μαξίμου, καταγγέλλοντας τη «διαρροή πλαστών διευκρινίσεων» σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ.

Έχοντας χάσει κάθε ίχνος πολιτικής εντιμότητας και αξιοπιστίας, το Μαξίμου έβαλε μπρος τις μονταζιέρες της Συγγρού, κατασκευάζοντας και διοχετεύοντας πλαστές διευκρινίσεις του προέδρου του ΣτΕ, ανέφερε σε ανακοίνωση της.

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, συνεχίζει να παρανομεί, εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς», ενώ φθάνει και στο σημείο «να κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά χαλκεία του χειρίστου είδους, τα οποία εμπλέκουν στα σχέδιά τους ακόμα και το ΣτΕ».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Θέατρο σκιών

Σε ειρωνικό τόνο σχολίασε το απόγευμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Το θέατρο σκιών της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης ανεβάζει απόψε το έργο "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος" και οι τρεις αρχηγοί διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει το ρόλο του καλού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρυσή Αυγή: Μονόδρομος οι εκλογές

«Η συγκυβέρνηση του ξεπουλήματος απέτυχε και χρεοκόπησε» σημειώνει η Χρυσή Αυγή, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τονίζει πως οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Η Χρυσή Αυγή ζητεί «να δοθεί αμέσως τώρα ο λόγος στον ελληνικό λαό», προσθέτοντας πως «η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής - απέναντι στα διεφθαρμένα συστημικά κόμματα που καταρρέουν - είναι η μόνη ελπίδα για εθνική και κοινωνική αναγέννηση».

Επαναφέρει την τροπολογία για την κατάργηση της ΠΝΠ το ΚΚΕ

Την τροπολογία του για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ επαναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος την Πέμπτη.

«Η προκλητική και απαράδεκτη απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας του ΚΚΕ, με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δείχνει την υποκρισία των δύο κυβερνητικών εταίρων και τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική», αναφέρει ο Περισσός σε σχετική του ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr