Finacial Times & Reuters μας οικτίρουν για τη νέα κρίση, τη Χρυσή Αυγή και τα 2 δισ. ευρώ που μας λείπουν λόγω ΕΟΠΠΥ

Τα παγκόσμια αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης περιγράφει σε άρθρο του ο γνωστός οικονομικός αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Μάρτιν Γουλφ.

Τα παγκόσμια αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης περιγράφει σε άρθρο του ο γνωστός οικονομικός αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Μάρτιν Γουλφ. Όπως αναφέρει αρχικά, εντός της νομισματικής ένωσης το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που περιέπεσε σε προβλήματα προσέδωσε βάρος στην άποψη των βορειοευρωπαίων ότι η κρίση ήταν δημοσιονομική. Ενώ για την Ελλάδα ήταν πράγματι θέμα αξιοσημείωτης δημοσιονομικής σπατάλης, η κατάσταση και τα αίτια της κρίσης ήταν διαφορετικά στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο.


«Αποφασίζοντας ότι η κρίση ήταν εν πολλοίς δημοσιονομική, οι διαμορφωτές πολιτικής μπορούσαν να αγνοήσουν την αλήθεια ότι η βαθύτερη αιτία της αταξίας ήταν ο ανεύθυνος διασυνοριακός δανεισμός, για τον οποίο οι πάροχοι πίστωσης είναι σίγουρα όσο υπεύθυνοι είναι και οι χρήστες της πίστωσης. Αν η ευθύνη και των δύο πλευρών – δανειστών και δανειζομένων – είχε γίνει κατανοητή, το ηθικό επιχείρημα για διαγραφή χρεών θα ήταν πιο ξεκάθαρο», υποστηρίζει ο κ. Γουλφ.
Το δεύτερο αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης, εκτός ευρωζώνης, ήταν ότι τρόμαξε τους διαμορφωτές πολιτικής παντού στον κόσμο. Αντί να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη μείωση του υπερκρεμάμενου ιδιωτικού χρέους, που ήταν τα αίτια της κρίσης, επικεντρώθηκαν στη δημοσιονομικά ελλείμματα, σχολιάζει ο αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Με την απόφαση των ηγετών του G20 στο Τορόντο τον Ιούνιο του 2010 να ανατρέψουν την πολιτική οικονομικών κινήτρων και να στραφούν στη λιτότητα, η έως τότε ανάκαμψη από τη "Μεγάλη Ύφεση" εγκαταλείφθηκε, κυρίως στη Βρετανία και την ευρωζώνη. Στο ερώτημα αν η λιτότητα ευθύνεται μόνη για την αδύναμη ανάκαμψη, ο κ. Γουλφ απαντά «σίγουρα όχι, αλλά αφαίρεσε ένα ακόμα απεγνωσμένα αναγκαίο αντίβαρο στις συσταλτικές δυνάμεις που πηγάζουν από τον ιδιωτικό τομέα που έχει πληγεί από την κρίση».
Ο κ. Γουλφ σχολιάζει στη συνέχεια ότι αυτό που κάνει την ιστορία της δημοσιονομικής λιτότητας «καταθλιπτική» είναι πως δεν χρειαζόταν, καθώς παρά τους λογικούς αρχικούς φόβους περί δημοσιονομικής πανδημίας λόγω της Ελλάδας, γρήγορα έγινε σαφές πως χώρες με το δικό τους νόμισμα μπορούσαν ακόμα να πωλούν δημόσιο χρέος με υπερ-χαμηλά επιτόκια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τους τραπεζών. Η γρήγορη διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή σε αυτές τις χώρες προϋπέθετε κανονικά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και διαγραφή του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους.
Συνοψίζοντας, ο Μάρτιν Γουλφ, ο οποίος σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει πως χρειάζεται βαθύτερη μείωση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση «τριπλή καταστροφή»: καταστροφή για τους ίδιους τους Έλληνες, καταστροφή για το πώς αντιλήφθηκαν την κρίση μέσα στην ευρωζώνη και καταστροφή για τη δημοσιονομική πολιτική παντού. «Το αποτέλεσμα είναι στασιμότητα ή ακόμα χειρότερη κατάσταση, ιδίως στην Ευρώπη. Σήμερα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τεράστια μείωση της παραγωγής σε σχέση με τις προ-κρίσης τάσεις ίσως να μην καλυφθεί ποτέ. Παρόλα αυτά η αντίδραση των διαμορφωτών πολιτικής δεν ήταν να παραδεχθούν τα λάθη, αλλά να επαναπροσδιορίσουν τις αποδεκτές επιδόσεις σε ένα νέο, χαμηλό επίπεδο. Είναι μια θλιβερή ιστορία», καταλήγει το άρθρο του κ. Γουλφ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.



«Η ολιγωρία των Ευρωπαίων μπορεί να δημιουργήσει 'τρύπα' 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το 2013, καθώς ορισμένοι πιστωτές της Ευρωζώνης διστάζουν να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που διακρατούν», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο πηγές από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι οι πιστωτές της Ελλλάδας -οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών-μελών να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά χρεόγραφα, καθώς το χρέος θα ωριμάζει.
Το μέτρο αυτό, γνωστό ως «μετακύλιση των ομολόγων ΑΝFA», αναμενόταν να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την υποχρέωση να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.
Ωστόσο, σύμφωνα με Έλληνα ανώτατο αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters, η μετακύλιση των ομολόγων έχει «πέσει σε τοίχο επειδή ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πως μπορεί να θεωρηθεί άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι. Ο κανονισμός της ΕΚΤ άλλωστε απαγορεύει την άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων».

«Έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας, τώρα οι πιστωτές μας πρέπει να κάνουν το ίδιο», δηλώνει στο πρακτορείο άλλος Έλληνας αξιωματούχος.
«Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης με απευθείας γνώση του θέματος, επιβεβαίωσαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό 'κενό' από τη μετακύλιση ομολόγων».
«Μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του έτους και το ερώτημα είναι πώς θα το αντιμετωπίσει η Ελλάδα και θα τα καταφέρει» ανέφερε άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Αυτό το έλλειμμα αποτελεί απειλή για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας καθώς το ΔΝΤ απαιτεί από τη χώρα να χρηματοδοτείται πλήρως, τουλάχιστον 12 μήνες πριν ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης στην Αθήνα.

Η Αθήνα και η ευρωζώνη επεξεργάζονται ήδη κάποιες «τεχνικές» λύσεις για να καλυφθεί το κενό, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι και η πρόωρη εκταμίευση προγραμματισμένων δόσεων προς την Ελλάδα.
Το χρηματοδοτικό κενό της χώρας ενδέχεται να διευρυνθεί και από τις καθυστερήσεις και αποτυχίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά και την τρύπα 1 δις ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει στα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.
«Έχουμε deja vu με την Ελλάδα», σχολίασε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης. «Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων καθυστερεί λόγω του δημόσιου τομέα... ενώ και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με αργό ρυθμό».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr