Αρχίζει απόψε το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το όμορφο Ανάπλι-Δείτε όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τιμώντας την Ελλάδα και την ελληνική πολιτιστική και μουσική προσφορά, από τα βάθη των αιώνων μέχρι τη σημερινή δημιουργία, το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου διοργανώνεται φέτος στην παλαιότερη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το όμορφο Ανάπλι, από σήμερα, Παρασκευή 21, έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Τιμώντας την Ελλάδα και την ελληνική πολιτιστική και μουσική προσφορά, από τα βάθη των αιώνων μέχρι τη σημερινή δημιουργία, το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου διοργανώνεται φέτος στην παλαιότερη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το όμορφο Ανάπλι, από σήμερα, Παρασκευή 21, έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου.



Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλη και την οργανωτική ευθύνη της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, το φετινό Φεστιβάλ έχει ως κεντρικό κορμό την ελληνική πολιτιστική και μουσική δημιουργία ως ένα «χρέος» υπενθύμισης, ιδιαίτερα σήμερα με την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που πλανάται στη χώρα< γράφει το naftemporiki.gr.



Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 9 το βράδυ, στους πανέμορφους χώρους του Ναυπλίου: το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, την πλατεία Αρβανιτιάς, την πλατεία Αγίου Γεωργίου και το Φουγάρο. Συνολικά, περισσότεροι από 45 καλλιτέχνες προσφέρουν την τέχνη τους σε 10 διαφορετικές βραδιές, που αγκαλιάζουν ολόκληρη την πόλη.

Πλούσιο πρόγραμμα με εκπλήξεις



Το Βουλευτικό.

Το βασικό πρόγραμμα διανθίζεται με ξεχωριστές μουσικές κλασικών και σύγχρονων συνθετών και διακεκριμένους καλλιτέχνες του κόσμου,  και θα ανοίξει με ένα αφιέρωμα στον Όμηρο και στα 150 χρόνια του Κ. Π. Καβάφη, στο οποίο η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου για τη θεατρική «Οδύσσεια» του Ρόμπερτ Ουίλσον συνδυάζεται αρμονικά με 11 μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή, με τη Λυδία Κονιόρδου στην αφήγηση - ερμηνεία και τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο.
Ως δημιουργική - εκπαιδευτική  προσφορά στον κόσμο της μουσικής,  το Φεστιβάλ θα μας συστήσει στο κοινό ένα νέο 7μελές σύνολο, το Ensemble του Φεστιβάλ του Ναυπλίου / Nafplion Festival Ensemble,  το οποίο θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση, ενώ σημαντική είναι η προσφορά της  Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα παρουσιάσει ένα Gala του Μπαλέτου της.



Η πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Έλληνες και ξένοι σολίστες της κλασικής μουσικής από τη Δανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Γαλλία θα δώσουν το στίγμα τους στο Φεστιβάλ, που  θα κλείσει με μία βραδιά - έκπληξη, στην οποία η σπουδαία αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη θα αποκαλύψει τον υπέροχο κόσμο του Αρχαίου Συμποσίου και η  κορυφαία γαλλίδα μουσικολόγος Nathalie Berland θα παρουσιάσει αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και θα παίξει με τον Benoît Tessé μελωδίες του Ευριπίδη,  του Τιμόθεου της Μιλήτου, ανωνύμων κ.ά., όπως έχουν καταγραφεί σε αρχαίους παπύρους που φυλάσσονται στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Λούβρο, αλλά και σε επιγραφή στον Θησαυρό των Αθηναίων, στους Δελφούς.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς



To Piano Quartet PAïAN θα παρουσιάσει έργα σύγχρονων δανών συνθετών, του Robert Schumann και πρώτη παγκόσμια εκτέλεση  της μεταγραφής για κουαρτέτο του «Επιταφίου του Σείκιλου».

Στα 22 χρόνια διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλλίτερου Φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 22 κουαρτέτα, 18 συμφωνικές και ορχήστρες δωματίου, πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με την «Όπερα της Βαλίτσας».

Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται - με συμβολικό εισιτήριο -  στα μαγευτικά μνημεία και στις πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, έλληνες και ξένους,  τόσο από την τοπική κοινωνία που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 21:00, Φουγάρο
Αφιέρωμα στον Όμηρο και στα 150 χρόνια του Κ. Π. Καβάφη.
Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 21:00, Πλατεία της Αρβανιτιάς



Εθνική Λυρική Σκηνή: Μπαλέτο Gala, σε χορογραφίες του διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, με τους Α’ χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de Βallet της ΕΛΣ.

Κυριακή 23 Ιουνίου, στις 21:00, Πλατεία Αγίου Γεωργίου
Nafplion Festival Ensemble, Felix Mendelssohn Bartholdy: Piano Sextet in D major, Op. 110, George Gerswin: «Suite from porgy and bess».

Δευτέρα 24 Ιουνίου, στις 21:00, Βουλευτικό
Βασίλης Βαρβαρέσος - ρεσιτάλ πιάνου, έργα: Mozart, Chopin,  Rameau, d'Agincourt, Balbastre, Debussy, Saint - Saens/F. Liszt/ V. Horowitz.
Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 21:00, Βουλευτικό
Βραδιά τραγουδιού: Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) - Νίκος Αθηναίος (πιάνο), σε τραγούδια των: Weill, Strawinsky,  Montsalvatge, De Falla και Ν. Αθηναίου.

Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 21:00, Βουλευτικό
Piano Quartet PAïAN: έργα σύγχρονων δανών συνθετών, του Robert Schumann και πρώτη παγκόσμια εκτέλεση  της μεταγραφής για κουαρτέτο του «Επιταφίου του Σείκιλου».

Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 21:00, Βουλευτικό
Βραδιά τραγουδιού: Christine Holzwarth (υψίφωνος) - Agata Lucasziewicz (πιάνο), σε τραγούδια των: Schubert, Brahms,   Mozart, Scarlatti, Bernstein, Χατζιδάκι, Σακελλαρίδη, Raymond, Lehár, Abraham, J. Strauss και Ravel.
Παρασκευή 28 Ιουνίου, στις 21:00, Παλαμήδι
Σύνολο Χάλκινων Πνευστών Suono, σε μελωδίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο και μουσικές των: Nino Rota, Leonard Bernstein, Ástor Piazzolla,  Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Lalo Schifrin, Nicola Piovani, Henry Mancini, John Barry, George Gershwin.

Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 21:00, Παλαμήδι
Dalia Dedinskaite (βιολί) και Gleb Pysniak (τσέλο), σε έργα των: Anatolijus Šenderovas, Kodály, Bach, Sollima, Händel / J. Halvorsen.

Κυριακή 30 Ιουνίου, στις 21:00, Βουλευτικό
Το Αρχαίο Συμπόσιο: Διάλεξη της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη, αρχαία ελληνική μουσική: παρτιτούρες και όργανα, επιμέλεια - παρουσίαση: Nathalie Berland, Benoît Tessé.

Πληροφορίες
Φεστιβάλ Ναυπλίου: Ισμήνης 36 – Αθήνα, τηλ.: 210 5149656. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 5 ευρώ.  Προπώληση: στα γραφεία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ (παραλιακή οδός Ναυπλίου – Νέας Κίου) ημέρες και ώρες εργασίας, τηλ.: 27520 27153 και 27520 99085, στο γραφείο Τουρισμού και Πληροφοριών του Δήμου Ναυπλιακών: Πλατεία Τριών Ναυάρχων (ισόγειο Δημαρχείου), καθημερινά: 9.00 - 13.00 και 16.00 - 20.00, τηλ.: 27520 24444 και 27520 23332, στον χώρο κάθε συναυλίας, μία ώρα πριν την έναρξή της, www.nafplionfestival.gr.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ