Ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε από τα 30 και ύστερα;

Κάθε ηλικία έχει τη διατροφή της, η οποία εξαρτάται από τα προβλήματά της αλλά και τις αλλαγές στον οργανισμό και κυρίως στον μεταβολισμό. Η σωστή διατροφή μπορεί να εξελιχθεί σε ασπίδα άμυνας σε ένα πλήθος ασθενειών - από την αναιμία και την οστεοπόρωση έως τον καρκίνο και τη στεφανιαία νόσο – που σχετίζονται με αυτήν.
 

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στις ηλικίες από τα 30 έως τα 39 βλέπουν το στρες να απογειώνεται εξαιτίας των επαγγελματικών και των οικογενειακών υποχρεώσεων. Η διατροφή μπορεί να αντιμετωπίσει το στρες και αυτό προσφέρουν τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β ή συμπληρώματα βιταμινών Β.

Οι βιταμίνες αυτές εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και δεν αποθηκεύονται από τον οργανισμό, για αυτό και εύκολα τις εξαντλεί το στρες. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη των εν λόγω βιταμινών, οι οποίες με διάφορες μορφές υπάρχουν στα περισσότερα τρόφιμα.


Στις ηλικίες 40-50 ετών, αν θέλετε να φαίνεστε νέοι, πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ώστε να περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Από τα 40 και μετά, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται ακόμα περισσότερα, οπότε χρειάζεστε καθημερινά 100 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με την ηλικία των 30. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άφθονα τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να σας προστατεύσουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου αργότερα στη ζωή. Πλούσια σε ίνες είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικού αλεύρου, καθώς και τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Μετά τα 50 η επιβράδυνση του μεταβολισμού σας συνεχίζεται. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, όπως αναφέρει το iatronet.gr, είναι οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο - μην ξεχνάτε ότι άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

Πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα λίγων λιπαρών, οι σαρδέλες με τα κόκαλα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό και ο σολομός. Επίσης, χρήσιμα είναι τα «παχιά» ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο σολομός, αλλά και τα λαχανικά και φρούτα, καθώς όλα τα είδη σχεδόν περιέχουν βόριο.


Σημαντική είναι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο και ορισμένες μορφές καρκίνου. Βιταμίνη C περιέχουν, μεταξύ άλλων, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Βιταμίνη Α περιέχει το συκώτι, το γάλα, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο, ενώ βιταμίνη Ε περιέχουν τα φυτικά έλαια, τα δημητριακά ολικού αλεύρου, οι ψητές γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα και το καφέ ρύζι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr