H δικομματική κυβέρνηση των δύο Κεδίκογλου, ενός Μητσοτάκη και μίας αποχώρησης αστραπής ορκίζεται στις 12.30!‏

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Α. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλο και τις καραμπόλες που προκάλεσαν οι δικομματικές και οι εσωκομματικές ισορροπίες, εγεννήθη η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Α. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλο και τις καραμπόλες που προκάλεσαν οι δικομματικές και οι εσωκομματικές ισορροπίες, εγεννήθη η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.



Η ορκωμοσία της θα γίνει σήμερα στις 12.30 μμ παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αριθμεί 42 υπουργούς-αναπληρωτές-υφυπουργους (έναντι 41 μελών της τρικομματικής) εκ των οποίων οι 11 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ –προς επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι θα αναλογούσαν τρεις “γαλάζιοι” σε έναν “πράσινο”.

Οι ισορροπίες ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους επιχειρήθηκαν μέσω της διπλής εκπροσώπησης: οι υπουργοί της ΝΔ “συνοδεύονται” από αναπληρωτές ή υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ – και αντιστρόφως, όπως αναφέρει το Capital.gr. 

Το “κράτος” στη ΝΔ

Η ουσία ωστόσο δεν κρύβεται στην αριθμητική. 

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι το «κράτος» έμεινε στη ΝΔ –δηλαδή τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Αμυνας. 

Εχει επίσης τον πρώτο λόγο στο οικονομικό επιτελείο (σ.σ. ουδεμία αλλαγή σημειώθηκε στο υπουγείο Οικονομικών όπου παραμένουν οι Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Μαυραγάνης) και στο Ανάπτυξης (σ.σ. το κομμάτι που «έσπασε» από το ομότιτλο υπερ-υπουργείο), με τον Κωστή Χατζηδάκη να παραμένει υπουργός και τον Νότη Μηταράκη να διατηρεί, ως υφυπουργός, την αρμοδιότητα των ξένων επενδύσεων.  

Η ΝΔ διατηρεί, επίσης, τα λεγόμενα «κοινωνικά» υπουργεία, με τον Γιάννη Βρούτση στο Εργασίας (σ.σ. παρότι ο κ. Βενιζέλος τον είχε κατηγορήσει προ δύο μηνών ότι δεν προωθούσε τα επιδοτούμενα προγράμματα για τους ανέργους) και το Παιδείας (παραμένει ο Κων. Αρβανιτόπουλος).

Αβραμόπουλος – Παναγιωτόπουλος

Η κόντρα για τους αντιπροέδρους έληξε... με νίκη του κ. Βενιζέλου, τον οποίον οι πληροφορίες φέρουν να μην δέχθηκε θέσπιση «δεύτερου αντιπροέδρου», την οποία έθετε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως προϋπόθεση για να μετακινηθεί από το Εξωτερικών στο Αμυνας.  (Κατά άλλες πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε να αναλάβει το Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Η μετακίνηση αυτή οδήγησε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο από το Πεντάγωνο (που ήταν) στο Πολιτισμού (που ανέλαβε) με μία... ενδιάμεση στάση στο Εσωτερικών όπου δεν κατάφερε να ριζώσει. 

Απόδειξη ότι οι αναθέσεις χαρτοφυλακίων γίνονται κυρίως με όρους ισορροπιών...

Μπήκε-βγήκε η Βούλτεψη 

Διατηρεί και το Υγείας, μόνο που σ΄αυτό το υπουργείο έμελλε να εκδηλωθεί η πρώτη... εσωτερική και εσωκομματική κόντρα τρεις μόλις ώρες μετά τον ανασχηματισμό. Η «γαλάζια» Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε αργά τη νύχτα ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει υφυπουργός επικαλούμενη «προσωπικούς λόγους» και στη θέση της τοποθετήθηκε η έτερη βουλευτής της ΝΔ Ζέτα Μακρή.

Οι πληροφορίες  θέλουν την κ.Βούλτεψη να αρνήθηκε τον τίτλο επειδή το χαρτοφυλάκιο δόθηκε στον (επίσης «γαλάζιο») Αδωνι Γεωργιάδη – κάτι που, όπως λέγεται,δεν γνώριζε όταν αποδεχόταν τη θέση της υφυπουργού... (Με την κίνηση αυτή η βουλευτής της ΝΔ έσπασε κάθε ρεκόρ αποποίησης τίτλου, μετά τα περσινά περιστατικά με τους Βασίλη Ράπανο και Γιώργο Βερνίκο).

Μάκης-Αδωνις-Κυριάκος

Στις εκπλήξεις ανήκει και η μη υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος εμφανιζόταν “φαβορί” για πολλές θέσεις – από του κυβερνητικού εκπροσώπου μέχρι του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών.

Από την Ιπποκράτους τονίζεται ότι δεν τέθηκε veto εναντίον του, ωστόσο η εξέλιξη αποδίδεται στο ιδεολογικό του προφίλ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στο Υγείας παρότι οι πληροφορίες τον ήθελαν στο Ναυτιλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε, τελικά, την "καυτή πατάτα" του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που σημαίνει ότι αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να “βρει” τους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν μέχρι τον Δεκέμβριο και τους 12.500 που θα ενταχθούν στην κινητικότητα.

Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως τον είχε προτείνει ο κ.Βενιζέλος για αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών καθώς εκτιμούσε τα προσόντα του. Φαίνεται όμως ότι ο κ.Σαμαράς αποφάσισε να τον …βουτήξει στα βαθιά και άγρια νερά του Δημοσίου…

Δύο... Κεδίκογλου

Η κυβέρνηση διαθέτει... δύο Κεδίκογλου, τον Σίμο (ΝΔ) που παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος και τον Συμεών (ΠΑΣΟΚ) που γίνεται υφυπουργός Παιδείας. Εν προκειμένω και τα δύο κόμματα θέλησαν να επευθυνθούν... εξ ημισείας στο (σημαντικό) εκλογικό κοινό της Εύβοιας.

Το Ενέργειας (μετά την κατάτμηση του υπερυπουργείου Ανάπτυξης) περνά στα χέρια του Γιάννη Μανιάτη –προς εκπλήρωση της σφοδρής επιθυμίας του κ. Βενιζέλου. (Ο κ. Μανιάτης ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος με την αρμοδιότητα της Ενέργειας στην κυβέρνηση Παπανδρέου και είχε δρομολογήσει το θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων).

“Γαλάζιες” ισορροπίες

Εμφανείς είναι οι προσπάθειες του κ. Σαμαρά να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει (και) του συνεδρίου της ΝΔ που αρχίζει την Παρασκευή.

Ετσι, έβγαλε από την κυβέρνηση δύο “καραμανλικούς” (Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο), έβαλε όμως τους Γιάννη Ανδριανό, Αντώνη Μπέζα και Κώστα Γκιουλέκα. (σ.σ. ο κ.Ανδριανός  ήταν διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου επί Κώστα Καραμανλή).

Ο κ.Σαμαράς κράτησε ισορροπίες και... στους “σαμαρικούς”: Αφησε εκτός κυβέρνησης τον Κώστα Τζαβάρα αλλά ενέταξε στο σχήμα τον διαχρονικό και πιστό συνεργάτη του Ακη Γεροντόπουλο – και δη, στη θέση του υφυπουργού  Εξωτερικών. 

Ανασχηματισμός ήταν και πέρασε... Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα.



Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr