Μεταρρυθμιστές στην Υγεία - Γράφει ο Άγης Βερούτης

Ο χώρος της Υγείας αποτελεί από δεκαετίες σημείο σύγκρουσης συμφερόντων, με κύριο θύμα την ίδια την υγεία του πολίτη, αλλά και σε μεγάλο βαθμό την τσέπη του.

Ο χώρος της Υγείας αποτελεί από δεκαετίες σημείο σύγκρουσης συμφερόντων, με κύριο θύμα την ίδια την υγεία του πολίτη, αλλά και σε μεγάλο βαθμό την τσέπη του.



Άρθρο του Άγη Βερούτη στο Capital.gr

Έχω στο παρελθόν αναφερθεί λεπτομερώς τόσο στη λεηλασία που υπόκειται το δημόσιο ταμείο από το transfer pricing ιατροφαρμακευτικού υλικού από πολυεθνικές εταιρίες του χώρου και τις πρακτικές κλοπής υλικών και επαναπώλησης υλικών στα νοσοκομεία από κάποιους προμηθευτές στο παρελθόν, όσο και στην κακοδιαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα και της λειτουργικής διαχείρισης των νοσοκομείων και των οικονομικών τους. Τα θεωρώ γνωστά και μετρήσιμα προβλήματα της Υγείας, που όμως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να διορθωθούν, κόντρα στα συμφέροντα που θέλουν την Υγεία ανοργάνωτη.

Το κυριότερο σημείο όμως που θα διορθώσει τα προβλήματα της Υγείας είναι η έμφαση στη βελτίωση της Ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει το σύστημα στον άρρωστο πολίτη και τους ανθρώπους του.

Με την πιστοποίηση των διαδικασιών θα βελτιωθεί πραγματικά το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θα εξορθολογιστεί η αξιοποίηση του προσωπικού στο σύστημα, και θα αναδειχθούν τόσο οι σπατάλες σε ανθρώπινους πόρους, όσο και οι ελλείψεις που όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που σήμερα διατηρεί ζωντανό το σύστημα με υπεράνθρωπες προσπάθειες και προσωπικό τους κόστος.

Όμως, ακόμη και όταν γίνουν τα παραπάνω, η Υγεία θα παραμένει ασθενής, κυρίως για τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση του ασθενή.

Εκατομμύρια ανθρωπο-ώρες πολιτών και υπαλλήλων σπαταλώνται για τη συντήρηση ενός συστήματος έκδοσης και επικύρωσης βιβλιαρίων, υπογραφών και διπλότυπων, ουρών για σφραγίδες και για συνταγογράφηση, δημιουργώντας βουνά χαρτών για κάποιο πιθανό μελλοντικό έλεγχο ο οποίος είναι πρακτικά αδύνατος και μόνο από τον όγκο του χαρτιού. Από πάνω, σημαντικότατη είναι η αδυναμία τήρησης ιατρικού ιστορικού για τον ασθενή και ανέφικτη η κοστολόγηση του κάθε περιστατικού υγείας, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια εξετάσεις να επαναλαμβάνονται χωρίς λόγο, κάθε χρόνο.

Στον 21ο αιώνα, που οι βάσεις δεδομένων και η πρόσβαση σε αυτές είναι από παντού εφικτή, όλες οι χώρες με κεντρικό σύστημα παροχής Εθνικής Υγείας αξιοποιούν την κάρτα υγείας για τον έλεγχο του κόστους, την τήρηση ιατρικού ιστορικού, τη συνταγογράφηση, και την επίσπευση της εξυπηρέτησης των ασθενών, χωρίς να επιβαρύνουν το σύστημα με κόστος για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους με μόνη εργασία την έκδοση, σφράγιση, ή αρχειοθέτηση χαρτιών.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις που είναι αυτονόητες και με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη μείωση του κόστους, όσο και στη βελτίωση της Εθνικής Υγείας, σέρνονται χρόνια τώρα, τουλάχιστον 12, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε με τους φόρους μας ένα σύστημα αναντίστοιχα ακριβό συγκριτικά με τη χαμηλή του ποιότητα, απλά και μόνο γιατί ήταν βολικό για τον εκάστοτε υπουργό υγείας να υποκύπτει στα συμφέροντα (με την αρνητική έννοια του όρου) παρά να ρισκάρει να δημιουργήσει πολιτική αναταραχή.

Είναι η πρώτη φορά που έχω τη βεβαιότητα ότι ο υπουργός υγείας θα κάνει τη δουλειά του: θα κάνει μεταρρυθμίσεις.

Ο Γεωργιάδης ήταν πειστικός στην προηγούμενη υπουργική θητεία που υπηρέτησε στη Ναυτιλία, και με την αποφασιστικότητα της υπογραφής της τελικής άρσης του καμποτάζ απέδειξε τη μεταρρυθμιστική του πρόθεση αλλά και πράξη. Θυμίζω στους τιμητές του ότι παρότι όντως ήταν δρομολογημένη αυτή η άρση, εξίσου δρομολογημένη είναι πχ η ένταξη στο σχέδιο πόλης της τουριστικής περιοχής της Κεφαλονιάς εδώ και 22 χρόνια, που όμως η μια υπογραφή που χρειάζεται δεν έχει μπει.

Όπως κινήθηκε στην πάταξη του λαθρεμπορίου, στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αύξηση της κρουαζιέρας από την άρση του καμποτάζ, με την αξιοπρέπεια του βιοπορισμού μετά το πέρας της θητείας του αντί να τεμπελιάσει ως πλείστοι άλλοι παλαιότερα, έτσι τον περιμένει ο ελληνικός λαός, να είναι αποφασιστικός και αποτελεσματικός στη στήριξη του υπέρτατου αγαθού της Υγείας για Όλους τους Έλληνες, όπως είπε και στον κ. Ράιχενμπαχ.

Όσο περιμένουν οι περισσότεροι επικριτές πριν δουν το έργο του να τον κατασπαράξουν, τόσο το δικό μου στοίχημα είναι ότι θα φέρει αέρα μεταρρύθμισης και έργο.

Για να δούμε!



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ