Τοp Woman η Ελληνίδα σοπράνο Σοφία Κυανίδου που θριαμβεύει στη Βιέννη αλλά και στην Ελλάδα

Η Σοφία Κυανίδου αποτελεί μια από τις πιο ταλαντούχες νέες σοπράνο της Ελληνικής σκηνής.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Νέο Ωδείο της πόλης (τάξη Β. Τσαμπαλή). Έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τους H. Karusso (τραγούδι), Kurt Equiluz (ληντ – ορατόριο) και Curt Malm (σχολή της Όπερας).

To ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα έργων από μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης, το Wiener Opern Theater, την Καμεράτα, τη Δημοτική και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Συγκρότημα Ελληνικής Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το συγκρότημα προκλασικής μουσικής Le Monde Classique και άλλους ανεξάρτητους οργανισμούς. Έχει ερμηνεύσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως των: Σκαλκώτα, Παπαϊωάννου, Αντωνίου, Σισιλιάνου, Κούκου, Σαμάρα, Παπαδάτου, Ka, Ξενάκη, Bryars, Birtwistle κ.ά. 

Έχει λάβει μέρος στα Δημήτρια, Φεστιβάλ Αθηνών, Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο, Φεστιβάλ Δελφών, Kaleidoskop der Nationen, στο Gaude Mater κ.α., τραγουδώντας τη Missa Solemnis του Μπετόβεν, Das Paradies und die Peri του Σούμαν, 2η και 8η Συμφωνία του Μάλερ, Die Schopfung, Jahreszeiten του Χάυντν, Elias και Paulus του Μέντελσον κ.ά.

Είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί στο Konzerthaus και την Musikverein της αυστριακής πρωτεύουσας. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από την προκλασική μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα (Σκαλκώτας, Παπαϊωάννου, Αντωνίου, Σισιλιάνος, Κούκος, Σαμάρας, Ξενάκης, Μπέρτγουισλ κ.ά.). 

Έχει συμπράξει ακόμη με το Wiener Opern Theater, το Konzerthaus του Βερολίνου, το συγκρότημα μπαρόκ μουσικής Le Monde Classique και άλλους ανεξάρτητους μουσικούς οργανισμούς. Έχει επίσης λάβει μέρος σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος, τραγουδώντας εκκλησιαστική μουσική των Μπετόβεν, Σούμαν, Χάυντν, Μέντελσον αλλά και τα μέρη της σοπράνο στη 2η και 8η Συμφωνία του Μάλερ. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια τελειοποίησης με τους Κώστα Πασχάλη, Δάφνη Ευαγγελάτου, Άννα Τόμοβα-Σίντοφ και Ίνγκε Μποργκ. Το 2010, τραγούδησε στο Βούπερταλ τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα «Η μάρτυς» του Σπύρου Σαμάρα. Έχει διδάξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2005-7).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ