Δεν μας ταιριάζει άλλη επαιτεία... Δεν βγαίνει το πρόγραμμα, πάμε για κούρεμα - αναλύει ο Αντώνης Καρακούσης

Το ελληνικό πρόβλημα επανήλθε καλοκαιριάτικα στον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο με αναφορές στη βιωσιμότητα του χρέους και στην ανάγκη να «κουρευτεί» εκ νέου.

Το ελληνικό πρόβλημα επανήλθε καλοκαιριάτικα στον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο με αναφορές στη βιωσιμότητα του χρέους και στην ανάγκη να «κουρευτεί» εκ νέου.

«Το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει», «έρχεται νέο κούρεμα για την Ελλάδα», «η λιτότητα δεν είναι λύση» ήταν μερικοί από τους ενδεικτικότερους τίτλους, γραφει στο Βήμα ο κ. Καρακούσης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι παραπάνω αναφορές ήλθαν σε μια στιγμή που η τρέχουσα ειδησεογραφία από την Ελλάδα απέδιδε «καλές» ειδήσεις για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών και την ανάσχεση του κλίματος της ύφεσης στην οικονομία.

Η προφανής αυτή αντίφαση μπέρδεψε αρκετούς. Διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, μάλιστα, που ειδικεύεται στα οικονομικά νέα, ακριβώς επειδή οι τρέχουσες εξελίξεις δεν ταίριαζαν με την πεποίθησή του για νέο κούρεμα, προέτρεψε τους Ελληνες, τώρα που δημιουργούν πρωτογενή πλεονάσματα και μπορούν να ζήσουν χωρίς δανεικά, να εξέλθουν της ευρωζώνης!

Οσο και αν κανείς αποστρέφεται τα συνωμοσιολογικά σενάρια, δεν μπορεί παρά να διακρίνει τη σκοπιμότητα των πολλών υποβολέων.

Είναι γνωστή άλλωστε η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Γερμανίας για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί θέλουν να εδραιώσουν την ανάκαμψη που επέτυχαν χρησιμοποιώντας κυρίως νομισματικά εργαλεία και απαιτούν από τους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως από τους Γερμανούς αντίστοιχη δράση ώστε να διευθετηθεί όπως - όπως η κρίση χρέους, να μην απειληθεί εκ νέου η διεθνής οικονομική σταθερότητα και κατ' επέκταση να μην αμφισβητηθεί η αμερικανική οικονομική ισχύς.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η υπερχρησιμοποίηση της νομισματικής πολιτικής απλώς κουκουλώνει το πρόβλημα και επιμένουν στη δική τους σκληρή γραμμή της εφαρμογής αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων και μεταρρυθμιστικών πολιτικών σε όλη την Ευρώπη.

Και σε αυτή τη βάση διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία. Ο οποίος αναπόφευκτα έχει ως αντικείμενο την Ελλάδα.

Οι επικριτές της κυρίας Μέρκελ διατυμπανίζουν ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη, ότι βυθίζει την Ελλάδα στην ύφεση και κατ' επέκταση απειλεί όλη την Ευρώπη. Οπότε ένα νέο κούρεμα και μια γενικότερη διευθέτηση της κρίσης χρέους θα αποτελούσε τη λύση.

Εκείνη όμως αντιτείνει ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική είναι η σωστή τόσο για την ευρωζώνη όσο και για μας. Ετσι αρνείται νέο κούρεμα, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις καθυστερήσεις, η ελληνική προσπάθεια αποδίδει και πως αν δοθεί ακόμη λίγος χρόνος στην Αθήνα, η κατάσταση θα βελτιωθεί και η Ελλάδα θα δημιουργήσει βάσεις σταθερότητας.          

Σε αυτή την αντιπαράθεση είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να θυσιάσει τον κόπο και την προσπάθειά της. Δεν γίνεται να κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα.

Αντιθέτως, είναι υποχρεωμένη να επιμείνει στη γραμμή δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων, να κερδίσει βαθμούς ελευθερίας και στη συνέχεια να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες για μια νέα ρύθμιση - και όχι κούρεμα - του χρέους με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια και μακρότερο χρόνο αποπληρωμής.

Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει το καθεστώς της επαιτείας, να επανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και να διεκδικήσει με ίδιες και όχι δάνειες δυνάμεις την ανάκτηση και πάλι της οικονομικής ανεξαρτησίας της. Είναι ο μόνος δρόμος που ταιριάζει στη χώρα και στην Ιστορία της. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ