Μπύρα η πολύτιμη: Μείωση της κακής χοληστερόλης, υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο
Η μπύρα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ποτά σε σχέση με τις θερμίδες της και την διατροφική της αξία.
Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό! Πάει παντού και με όλα… Στην παραλία, στο φαγητό αλλά και στο club, επιλογή αντρών και γυναικών, για «καταστάσεις brutal» αλλά και πιο «chic»… Δυστυχώς, όμως, η μπύρα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ποτά σε σχέση με τις θερμίδες της και την διατροφική της αξία.
Διατροφική αξία
Η μπύρα έχει θρεπτική αξία λόγω της περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες, φώσφορο, αλάτι. Παρασκευάζεται από φυσικά συστατικά όπως κριθάρι, μαγιά, νερό και δημητριακά. Το νερό βρίσκεται συνήθως στην μπύρα σε ποσοστό 93%, ενώ το αλκοόλ σε ποσοστό περίπου 5%. Οι θερμίδες που έχει η μπύρα οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ, όπως δημοσιεύει το greekbeershop.gr σε άρθρο του.
Η μπύρα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως, Β1, Β6 και φυλλικό οξύ, ενώ η βύνη προσφέρει στην μπύρα υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες. Το κριθάρι που περιέχεται στην μπύρα και ο λυκίσκος που προσδίδει το χαρακτηριστικό της άρωμα, είναι αντιοξειδωτικά στοιχεία και μάλιστα η μπύρα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε ίση ποσότητα από το λευκό κρασί και μισά από το κόκκινο.
Οφέλη για την υγεία
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα συστατικά της μπύρας, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ οι βιταμίνες της μπύρας συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο προστατεύουν από την εμφάνιση πέτρας στη χολή και στα νεφρά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ήπια κατανάλωση μπύρας οδηγεί σε χαμηλότερη ινσουλινοαντίσταση, που σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Η μέτρια κατανάλωση μπύρας, ένα ποτό ημερησίως, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία όπως επίσης και τα οστά από την οστεοπόρωση. . Όταν όμως καταναλώνεται παραπάνω ποσότητα μπορεί να εμφανιστούν αντίθετα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα να εμφανίσουν τα οστά μειωμένη οστική πυκνότητα. Γενικά, η υπερβολική κατανάλωση της μπύρας επιφέρει τις ίδιες βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας όπως και υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
Τελικά παχαίνει η μπύρα;
Ένα ποτήρι μπύρα 250ml έχει 107 θερμίδες ενώ ένα ποτήρι κρασί 150ml έχει 115 θερμίδες. Η μπύρα κατηγορείται συνήθως άδικα για την αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα, η μπύρα δεν παχαίνει, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και να μη συνοδεύεται από πολύ πλούσια σε λιπαρά φαγητά και σνακ. H μπύρα δεν περιέχει λίπος, ούτε χοληστερόλη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα. H θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα αλκοολούχα ποτά, αλλά έχουμε την τάση να την καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Πώς να αποφύγουμε το ανεπιθύμητο φούσκωμα;
Μπορεί να ξεκαθαρίσαμε ότι η μπύρα από μόνη της δεν παχαίνει, όταν καταναλώνεται με μέτρο, πολλές φορές ωστόσο προκαλεί ένα ανεπιθύμητο φούσκωμα. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;
- Πίνουμε την μπύρα από το ποτήρι και όχι απευθείας από το μπουκάλι ή το κουτάκι, έτσι ώστε να δημιουργείται αφρός και να απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. H μπύρα με αφρό είναι πιο εύπεπτη και προκαλεί λιγότερες ερυγές.
- Δεν προσπαθούμε να ξεδιψάσουμε με μπύρα! H μπύρα δεν ξεδιψάει, γι’ αυτό σβήνουμε πρώτα την δίψα μας με νερό και μετά απολαμβάνουμε την μπύρα μας.
- Δεν καταναλώνουμε την μπύρα με μεγάλες ποσότητες φαγητού, γιατί θα φουσκώσουμε και το φούσκωμα θα κρατήσει αρκετή ώρα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr