Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Με τέχνη, πρόγραμμα και όραμα απαντά στις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής μας το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο στα 22 και πλέον χρόνια παρουσίας του, συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας αλλά και του διεθνούς γίγνεσθαι.

Με τέχνη, πρόγραμμα και όραμα απαντά στις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής μας το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο στα 22 και πλέον χρόνια παρουσίας του, συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας αλλά και του διεθνούς γίγνεσθαι.

 

«Στις περιόδους που διανύουμε, το Μέγαρο πρέπει να είναι περισσότερο ανοιχτό στην κοινωνία και στους νέους και ν’ αποτελεί κύριο άξονα του δημόσιου αγαθού που λέγεται πολιτισμός» ανέφερε στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του νέου προγράμματος ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος.

 «Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν για το Μέγαρο η πιο δύσκολη περίοδος της πορείας του. Αντιμετωπίσαμε χρονίζοντα ζητήματα, σήμερα όμως βρισκόμαστε, όπως έχει τονιστεί και από τους εκπροσώπους της πολιτείας, στα πρόθυρα της οριστικής λύσης, που οριστικά πλέον θα διασφαλίσει τη διαχρονική του λειτουργία και ανάπτυξη. Η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την πολιτιστική φυσιογνωμία του Μεγάρου, το μέλλον των εργαζομένων σε αυτό και την υλοποίηση της ευρύτερης αποστολής του.

 Η σούπερσταρ Συλβί Γκιλέμ θα λάμψει για μια ακόμη φορά με τον Άκραμ Καμ και την ομάδα του.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα έχουμε στη διάθεσή μας μια πλήρη μελέτη των απαιτούμενων προϋποθέσεων και παραμέτρων της οικονομικής οργανωτικής και λειτουργικής αναδιάταξης του Μεγάρου ώστε από τον επόμενο χρόνο, με τη βοήθεια όλων των αναγκαίων σύγχρονων εργαλείων, να χαράξουμε μια αποτελεσματική και ευέλικτη πορεία» συμπλήρωσε ο κ. Μάνος.

TOSHI SAKURAI

Ο Chic Corea.

Η κλασική μουσική βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής του, ενώ όλες οι μορφές της τέχνης, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά και ο στοχασμός μέσα από το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus συνθέτουν το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου της χώρας, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ. Οι συνεργασίες με φορείς πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολύτιμες και αναγκαίες, βρίσκονται στο επίκεντρο και φέτος, στοχεύοντας σ’ ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

 

Μεγαρο Μουσικής Αθηνών: Εκδηλώσεις 2013-2014

Ευκαιρίες στους αυριανούς πρωταγωνιστές

 Το ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό, πρέπει να δηλώνει επιθετικά την παρουσία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτός είναι στόχος βασικός του Μεγάρου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Βήμα λοιπόν σε καταξιωμένους έλληνες καλλιτέχνες αλλά και ευκαιρίες για γνωριμία με το ταλέντο και την ευαισθησία των πρωταγωνιστών του αύριο, βρίσκονται στο επίκεντρο.

 

Ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες

 Το Μέγαρο στηρίζουν η πολιτεία, το κοινό που συνεχίζει να γεμίζει τις αίθουσές του - βοηθά άλλωστε στη δύσκολη συγκυρία, η μείωση των τιμών -,  αλλά και οι ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, και οπωσδήποτε οι χορηγοί του, ανάμεσα τους Έλληνας του εξωτερικού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος αναλαμβάνει φέτος πλήρως το κόστος των συναυλιών τριών μεγάλων ορχηστρών (έναντι των δύο πέρυσι), το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα των οποίων, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

 Ο Καθηγητής Κώστας Κωστής έχει αναλάβει τον συντονισμό και τη διαμόρφωση του προγράμματος του Megaron Plus. Επιδίωξη του διεθνούς αυτού φόρουμ ιδεών είναι η δημιουργία μιας διαρκούς εστίας ενημέρωσης ανταλλαγής απόψεων και στοχασμού, και κυρίως η πρακτική προσέγγιση μεγάλων κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων.

 

 Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

 Η ισχυροποίηση της παρουσίας της κλασικής μουσικής αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα, ενώ το πρόγραμμα διευρύνεται σε άλλους τομείς, πάντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα. Η παρουσία των νέων ενισχύεται και γίνεται πιο πυκνή και δυναμική, ο κήπος που ήταν πρωταγωνιστής στην πόλη φέτος το καλοκαίρι θα αξιοποιηθεί με καινούριες ιδέες και δράσεις, ενώ θα συνεχιστούν οι - με χαμηλό κόστος ή και δωρεάν -  εκδηλώσεις για νέους και κατηγορίες πολιτών που πλήττονται. Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.

 

 Megaron Plus: Εκδηλώσεις 2013 -2014

Μαέστροι παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο μύθος του πόντιουμ Κλάουντιο Αμπάντο, ο Ζούμπιν Μέτα, ο Ιβάν Φίσερ και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, σολίστ που μεσουρανούν στη διεθνή μουσική σκηνή, ο σούπερσταρ τενόρος Γιόνας Κάουφμαν, η Μαρία Ζοάο Πίρες (πιάνο), ο Γκίντον Κρέμερ (βιολί) ή ο Αλαίν Λεφέβρ (πιάνο), συνθέτουν τον λαμπρό κορμό των αστέρων της κλασικής μουσικής που θα εμφανιστούν φέτος στο Μέγαρο.

Επίσης,  η Comédie-Française, το θέατρο - θεσμός της Γαλλίας, επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 60 ολόκληρα χρόνια για να παρουσιάσει στο Μέγαρο την Αντιγόνη του Ανούιγ, ενώ από τη μακρινή Ιαπωνία φθάνει το παραδοσιακό κωμικό θέατρο Kyogen, με το Yamamoto Kyogen Company.  Μεταξύ άλλων, η σούπερσταρ Συλβί Γκιλέμ θα λάμψει για μια ακόμη φορά με τον Άκραμ Καμ και την ομάδα του, το Minus One του σπουδαίου Οχάντ Ναχαρίν και μια χιπ-χοπ εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και τη Ιουλιέτας θα ενθουσιάσουν το κοινό. Τέλος, το πορτογαλικό συγκρότημα Madredeus και ο μεγάλος Chic Corea θα ταξιδέψουν τους φίλους της jazz και της world music.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ