Ο Bill Gates, το σπίτι στην Καλντέρα για να μένει 5 μήνες το χρόνο και η Ελληνική εφορία

Ο νομοθέτης (αλήθεια καλό θα ήταν κάθε φορά να μαθαίναμε όχι μόνο ποιος υπουργός προτείνει ένα νομοσχέδιο, αλλά και ποιος το γράφει) έσπευσε να προβλέψει ότι όποιος θέλει να χαίρεται για περισσότερους από έξι μήνες το φοβερό ελληνικό κλίμα και τον ήλιο, θα πρέπει να το  πληρώνει φορολογικά πανάκριβα.

Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης στον capital.gr

Ο Μπίλ Γκέιτς βρισκόταν σε ένα πολυτελές εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Στο διπλανό τραπέζι, κατά τύχη, έτρωγε ο επενδυτής των επενδυτών Γουόρεν Μπάφετ. Ο Μπίλ ως νεότερος πλησίασε τον ηλικιωμένο μεγαλοεπενδυτή. Ο Μπάφετ θα περίμενε να συζητήσουν για το που πηγαίνει η αμερικανική οικονομία, για την ποσοτική χαλάρωση της FED και την κόντρα Ομπάμα ρεπουμπλικανών που οδήγησε στο shutdown του αμερικανικού δημοσίου.



Ο Γκέιτς όμως είχε πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα να πει στον συνομιλητή του. «Γουόρεν, έκανα πρόσφατα μια πολύ ωραία σκέψη. Πλέον έχουμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες  να δουλεύουμε από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη επιθυμούμε χωρίς να μας διαφεύγει τίποτε. Σκέφτηκα λοιπόν να διαλέξω ένα από το ωραιότερα μέρη του κόσμου για να ζω αρκετούς μήνες το χρόνο και να δουλεύω από εκεί. Και το βρήκα. Είναι ένα ελληνικό νησί, η Σαντορίνη,  που σε ομορφιά δεν το συναγωνίζεται κανένα μέρος του κόσμου. Βρήκα ένα πανέμορφο σπίτι πάνω στο ηφαίστειο, στην καλντέρα όπως τη λένε οι Έλληνες, και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή λόγω της κρίσης που έχει ρίξει τις αξίες στην Ελλάδα. Ήμουν έτοιμος να το αγοράσω και να κάνω όλες τις ενέργειες για την μετακόμισή μου εκεί αλλά ευτυχώς σταμάτησα. Οι δικηγόροι μου και οι φορολογικοί μου σύμβουλοι που μελέτησαν το ελληνικό φορολογικό σύστημα μου είπαν ότι αυτοί οι Έλληνες είναι τρελοί. Αν μείνω, λέει, στην Ελλάδα περισσότερες από 183 ημέρες θεωρούμαι Έλληνας φορολογικός κάτοικος. Και θα με ρωτήσεις αν αυτό είναι τόσο κακό. Σε πληροφορώ ότι αν θεωρείσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας θα πρέπει να φορολογηθείς εκεί για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός σου. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώνω φόρο στην Ελλάδα για τα κέρδη από τη Microsoft και όλες τις επενδύσεις μου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μόνο και  μόνο επειδή επέλεξα να περάσω εκεί το μισό χρόνο και να επενδύσω αγοράζοντας τουλάχιστον μια κατοικία. Μου είπαν ακόμη ότι υπάρχει τρόπος να μην φορολογηθώ για το παγκόσμιο εισόδημά μου στην Ελλάδα. Θα πρέπει, λέει, να κάνω χρήση διαφόρων συμβάσεων περί αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες στις οποίες αποκτώ εισόδημα. Μου είπαν βέβαια ότι θα πρέπει να έχω συνεχώς το επιτελείο των φορολογικών μου συμβούλων μαζί μου για να υποβάλλουν διάφορες βεβαιώσεις και έντυπα στην ελληνική εφορία».

«Δεν τα πιστεύω. Μου κάνεις πλάκα», του είπε ο Μπάφετ. «Η Ελλάδα δεν είναι αυτή η χώρα που παραλίγο να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει από το ευρώ και ο πρωθυπουργός της ήταν εδώ την περασμένη εβδομάδα ζητώντας επενδύσεις; Η Ελλάδα δεν είναι αυτή η χώρα που κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε ότι θέλει να βρει επενδυτές για να πουλήσει κρατικές επιχειρήσεις;».

«Ναι, αυτή η χώρα είναι» του είπε ο Γκέιτς και συνέχισε: «Όπως καταλαβαίνεις ακύρωσα και την αγορά της κατοικίας και τα σχέδια για μερική εγκατάστασή μου στην Ελλάδα. Αυτοί εκεί δεν ψάχνουν για επενδυτές. Μάλλον ψάχνουν για θύματα και κορόιδα».

Το παραπάνω περιστατικό είναι φανταστικό. Αυτό που δεν είναι φανταστικό είναι αυτό που θα αντιμετώπιζε ο Μπιλ Γκέιτς αν αποφάσιζε πράγματι να περνά περισσότερους από έξι μήνες της ζωής του στην Ελλάδα. Ο νομοθέτης (αλήθεια καλό θα ήταν κάθε φορά να μαθαίναμε όχι μόνο ποιος υπουργός προτείνει ένα νομοσχέδιο, αλλά και ποιος το γράφει) έσπευσε να προβλέψει ότι όποιος θέλει να χαίρεται για περισσότερους από έξι μήνες το φοβερό ελληνικό κλίμα και τον ήλιο, θα πρέπει να το  πληρώνει φορολογικά πανάκριβα. Η παραπάνω νάρκη είναι μόνο μια στο ναρκοθετημένο ελληνικό φορολογικό σύστημα. Για πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα φυτεύονται στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, νάρκες στο σύστημα που τις πατά όποιος έχει τη φαεινή ιδέα να επενδύσει χρόνο και χρήμα σε αυτή τη χώρα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το γεγονός ότι πλέον πληρώνεις φόρο για να αγοράσεις ένα ακίνητο με βάση την κατά πολύ υψηλότερη από την πραγματική αντικειμενική τιμή ή το ότι πηγαίνει σε φόρους περίπου το 70% του εισοδήματος που αποκτάς.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ομολογήσει ότι το να πληρώνει κανείς φόρους στην Ελλάδα είναι παράλογο. Ετσι, πολλοί από όσους ζουν σε αυτήν την χώρα επιλέγουν να μην πληρώνουν φόρους. Όσο γι’ αυτούς που δεν ζουν σε αυτήν τη χώρα, όπως ο Μπίλ Γκέιτς, θα το σκεφτούν διπλά πριν αποφασίσουν να έρθουν.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ