Ο τιμονιέρης τα έχει χαμένα-Του Θάνου Τζήμερου

Ποιος σου είπε, Αντώνη μου, ότι οι επενδυτές με το κόκκινο χαλί θα ξεχάσουν το μαύρο χάλι; Για ηλίθιους τους περνάς;

Γράφει ο Θάνος Τζήμερος στο protagon.gr:

Κάθεσαι να φας σε ένα άγνωστο εστιατόριο, σε μια κωμόπολη που δεν την ξέρεις καλά. Δεν έχει κόσμο, αλλά δεν δίνεις σημασία. Σε προσέλκυσαν και οι ταμπέλες που έχει κρεμάσει ο εστιάτορας: "αγνά υλικά", "κρέατα παραγωγής μας", "εδώ τα φημισμένα μπιφτέκια του κυρ-Αντώνη". Βέβαια, βρίσκεις λίγο καλτ το όλο σκηνικό αλλά μπορείς να το δεις και ως αυθεντικά επαρχιώτικο, θέμα οπτικής γωνίας είναι. Σε βλέπει, λοιπόν, ο κυρ-Αντώνης, κι έρχεται για παραγγελία. "Μπιφτέκια" λες εσύ, οπότε τον ακούς, σε μια κρίση ειλικρίνειας, να σου λέει: "ξέρετε, δεν μπορώ να σας φέρω φρέσκο μπιφτέκι, μολονότι θα ήθελα, γιατί δεν έχω πια πολλή κίνηση, και δεν με συμφέρει. Θα ψήσω κάτι μπαγιάτικα, μάλλον θα σάπισαν, αλλά μην ανησυχείτε, θας σας στρώσω καθαρό λινό τραπεζομάντηλο! Όταν με το καλό αυξηθεί η πελατεία, (να! δείτε πόσες διαφημίσεις έβαλα!) θα μπορώ να σερβίρω και φρέσκο μπιφτέκι. Τι θα πιείτε;"



(photo: Angeliki Panagiotou@fosphotos.com)

Τι συμπέρασμα βγάζεις; Πόσο γρήγορα θα γεμίσει με πελατεία το στέκι του κυρ-Αντώνη;

Φεύγεις τρέχοντας. Ρωτώντας τους ντόπιους, μαθαίνεις κι άλλα: ότι ο κυρ-Αντώνης είναι ο πρόεδρος των εστιατόρων της περιοχής, οι οποίοι για να αντιμετωπίσουν την πτώση της πελατείας, αποφάσισαν να μην πετάν καθόλου υλικά και να τα σερβίρουν ακόμα και με σκουλήκια. Μαθαίνεις ότι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση μερικοί, στο νοσοκομείο έχουν καταλήξει περισσότεροι και στην περιοχή δεν ζυγώνει άνθρωπος. Όμως ο κυρ-Αντώνης μαζεύει τους συναδέλφους του και τους λέει να βάζουν όλοι διαφημίσεις με "αγνά κρέατα" και άλλα ηχηρά παρόμοια και να πηγαίνουν σε μακρινές περιοχές να προσκαλούν τον κόσμο. Τους δείχνει και πόσο έχουν μειωθεί τα έξοδα από τότε που σταμάτησαν να αγοράζουν φρέσκα. Τώρα, οργανώνουν μια γιορτή του μπιφτεκιού για να σπρώξουν τους κιμάδες που έχουν ζυμώσει εδώ και έξι μήνες.

Τι συμπέρασμα βγάζεις; Πόσο ξέρει τη δουλειά ο κυρ-Αντώνης; Πόσο θα πετύχει η "γιορτή του μπιφτεκιού";

Δυστυχώς ο κυρ-Αντώνης έχει και επώνυμο. Λέγεται Σαμαράς. Και, εφαρμόζοντας το σχέδιο διαφήμισης του σάπιου κιμά, ταξιδεύει μέχρι την μακρινή Αμερική κάνοντας δηλώσεις στους ομογενείς, που προφανώς τους περνάει για Αμερικανάκια. Τι τους λέει; "Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα, θα σας στρώσουμε κόκκινο χαλί!" Αλλά, προσθέτει "δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τώρα flat tax 15%, γιατί δεν πάει καλά η οικονομία! Μόλις, βελτιωθεί η κατάσταση, ο φόρος θα μειωθεί". Τους είπε ακόμη ότι σύντομα θα υπάρξει νέος νόμος για τη φορολόγηση των ακινήτων που να ευνοεί την αγορά και να αναθερμάνει την οικοδομή!

Κι εκεί, σου κόβεται η ανάσα. Και η δικιά σου, και ολόκληρης της οικονομίας. Αντιλαμβάνεσαι ότι ο τιμονιέρης της χώρας, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, τα έχει εντελώς χαμένα, τόσο που έχει μπερδέψει το αίτιο με το αποτέλεσμα. Νομίζει ότι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής είναι ένα μπόνους που δίνει η κυβέρνηση στους ιδιώτες όταν τα ταμεία είναι γεμάτα, κι όχι η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να έρθουν επενδύσεις (και να μην φύγουν οι υπάρχουσες), να παραχθεί πλούτος, να πληρωθεί φόρος, να γεμίσουν τα ταμεία. Κι από πάνω, την ώρα που διαβάζεις για την αναθέρμανση της οικοδομής, μαθαίνεις ότι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που αν δεν έχεις να πληρώσεις το χαράτσι, θα σου κατάσχουν ολόκληρο το σπίτι! Κι εκεί, σου έχει κοπεί και ο σφυγμός.

Ποιος σου είπε, Αντώνη μου, ότι οι επενδυτές με το κόκκινο χαλί θα ξεχάσουν το μαύρο χάλι; Για ηλίθιους τους περνάς; Νομίζεις δεν ξέρουν ότι η φορολογία αλλάζει κάθε δύο μέρες, ότι θα χρειαστούν καναδυό χρόνια και καμιά εκατοστή φακελάκια μέχρι να πάρουν άδεια, ότι θα τους βάλεις, με το καλημέρα, και τέλη και χαράτσια και προκαταβολή φόρου 80% κι ότι όλο το κύκλωμα των κρατικών νταβατζήδων θα περνάει να εισπράττει το μηνιάτικο "για να μην σας καταγγείλουμε για παραβάσεις"; Νομίζεις δεν έχουν ακούσει ότι ορμήσατε να φορολογήσετε ό,τι αναπνέει, ότι έχετε τσακίσει την αγορά κι ότι ο Στουρνάρας - υπουργός με τον Στουρνάρα - του ΙΟΒΕ είναι απλή συνωνυμία; Ότι οι Τράπεζες δεν έχουν ούτε σάλιο; Ότι οι ξένοι, για να σου στείλουν οτιδήποτε, ζητάνε προκαταβολή όλο το ποσό; Ότι αν μπλέξεις με τη Δικαιοσύνη, υπολόγισε μια εικοσαετία; Ότι είναι τόσο εύκολο να μπλέξεις με τη Δικαιοσύνη αν προσφύγουν εναντίον της επένδυσης, τρεις μπεκατσοπροστάτες; Ότι ακόμα κι αν καταφέρεις να τελειώσεις την επένδυση μπορεί να 'ρθει το ΠΑΜΕ και να μη σε αφήνει να μπεις στη δουλειά σου; Ότι το κόστος της ενέργειας είναι στο Θεό; ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΣ; Δεν είναι!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ