Οι καυτές αλήθειες της Alpha Bank για την οικονομία-Άρθρο του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Επαναλαμβάνουμε για μιαν ακόμη φορά ότι, στην Ελλάδα της οργανωμένης παραπληροφορήσεως, το εβδομαδιαίο οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank είναι μία σημαντική πηγή αξιόπιστης και πολύπλευρης γνώσεως –για όσους, βέβαια, θέλουν να έχουν πληροφόρηση που να βοηθά την γνώση και την αντίληψη όχι πάντα απλών οικονομικών φαινομένων.

Επαναλαμβάνουμε για μιαν ακόμη φορά ότι, στην Ελλάδα της οργανωμένης παραπληροφορήσεως, το εβδομαδιαίο οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank είναι μία σημαντική πηγή αξιόπιστης και πολύπλευρης γνώσεως –για όσους, βέβαια, θέλουν να έχουν πληροφόρηση που να βοηθά την γνώση και την αντίληψη όχι πάντα απλών οικονομικών φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η περί την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανάλυση που περιέχεται στο τελευταίο τεύχος του Δελτίου λέει αλήθειες και καταγράφει πραγματικότητες οι οποίες συστηματικά διαστρεβλώνονται και υπεραπλοποιούνται προς εξυπηρέτησιν του άκρατου λαϊκισμού.



Η πρώτη μεγάλη αλήθεια που μάς λέει η Alpha Bank είναι αυτή που οι άκρατοι λαϊκιστές και λοιποί «κοινωνικοί σωτήρες» επιμελώς συσκοτίζουν: Ανάπτυξη και «ευημερία» με δανεικά, τέλος. Αν η χώρα και οι κάτοικοί της θέλουν να επιβιώσουν στον γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο, θα πρέπει να παράγουν εισόδημα. Τελεία και παύλα.

Από την πλευρά του, το μέχρι σήμερα διεφθαρμένο, σπάταλο, ανίκανο και γελοίο στις αντιλήψεις του κράτος, χωρίς πρωτογενή πλεονάσματα ούτε μισό ευρώ δεν θα βρίσκει στις διεθνείς χρηματαγορές. Και ας λέει ό,τι θέλει ο υπουργός Οικονομίας σε κάποια τηλεοπτικά θεάματα. Χωρίς πρωτογενή πλεονάσματα που θα πείθουν για την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και για την βιωσιμότητα (δυνατότητα εξυπηρέτησης) του παλαιού και του νέου δανεισμού της από το εξωτερικό, η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη στην λιτότητα και στην ανεργία για δεκαετίες, υποστηρίζει το Δελτίο της Alpha Bank. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, τόσο το χειρότερο για τον ίδιον και τους περί αυτόν. Οι πομπώδεις διακηρύξεις των αντιμνημονιακών τενόρων και λοιπών σαλτιμπάγκων της πολιτικής συνιστούν οργανωμένη ψευδολογία και εξαπάτηση και τίποτα περισσότερο.

Συνεπώς, επισημαίνεται στο Δελτίο, πρέπει να σταματήσει πλέον η απίστευτη μιζέρια της ιδεολογίας του συνεχούς κουρέματος του ήδη δραστικά κουρεμένου και αναδιαρθρωμένου χρέους της χώρας μας ή της αναστολής των μειωμένων τόκων που επιβαρύνουν το χρέος αυτό. Σήμερα, η τακτική αυτή αποτελεί τον πιο επικίνδυνο μηχανισμό υπονομεύσεως της προσπάθειας που καταβάλλεται για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Από την άποψη αυτή, θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν ότι η γενική –και παραπλανητική, ταυτοχρόνως– αναφορά σε χρέος ύψους 178% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) δεν απεικονίζει την πραγματική δανειακή επιβάρυνση της χώρας. Στην πραγματικότητα, η μέση διάρκεια του εξαιρετικά χαμηλότοκου ελληνικού χρέους υπερβαίνει τα 17,2 έτη και, από τα 305 δισεκατ. ευρώ του συνολικού χρέους, τα 203 δισεκατ. έχουν λήξεις μετά το 2025 και τα 165,4 δισεκατ. λήγουν μετά το 2030. Πιθανότατα δε, επίκεινται και νέες επιμηκύνσεις –τις οποίες οι καλοθελητές προσποιούνται ότι αγνοούν.

Είναι λοιπόν καιρός να σταματήσει, από αυτούς που «οραματίζονται» μία Ελλάδα απατεώνων, η υπονόμευση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας με τις συνεχείς συζητήσεις για «σεισάχθειες» χρεών προς τις τράπεζες ή για μονομερείς «διαπραγματεύσεις» με τους δανειστές μας για το πώς θα πληρώσουμε τις ήδη δραστικά μειωμένες υποχρεώσεις μας.

Στην παρούσα φάση της ελληνικής οικονομίας, η Alpha Bank πολύ σωστά προτείνει να εγκαταλειφθούν παρωχημένες και ανιστόρητες προτάσεις για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής ενεργούς στηρίξεως της ζητήσεως, με τη δια νόμου αύξηση των κατώτατων μισθών (ως εάν να μπορεί να νομοθετηθεί η αύξηση των εισοδημάτων και η δημιουργία πλούτου), επιβαρύνοντας επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν ή για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω απαλλαγής χιλιάδων αναξιοπαθούντων νοικοκυριών από την πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος. Και, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όλα αυτά να χρηματοδοτούνται από αύξηση των φόρων κατοχής στην –ήδη υπερφορολογούμενη– ακίνητη περιουσία και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και του φόρους εισοδήματος στα (ανύπαρκτα) μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη, από ανακατανομή πόρων ΕΣΠΑ, από την «εξυγίανση» των τραπεζών, κλπ. Θεός φυλάξοι!

Όπως σημειώνει το Δελτίο, οι εντυπωσιακές εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες, η σημαντική καθαρή εισροή νέων επιχειρηματικών κεφαλαίων και το πλήθος των ξένων επενδυτών που κατακλύζουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια την Ελλάδα, οφείλονται στο πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνουμε το 2013 και δείχνουν από πού θα έρθει η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης στην χώρα από εδώ και πέρα. Το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνον δεν θα συνεπάγεται επέκταση της λιτότητας, αλλά είναι τώρα ο μόνος μηχανισμός με τον οποίο μπορούμε έγκαιρα να βγούμε από την λιτότητα.

Αν αποτύχουμε στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ και το 2014 και αν δεν προχωρήσουν έγκαιρα οι αποκρατικοποιήσεις και η εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας, τότε τα διεθνή (κυρίως επιχειρηματικά) κεφάλαια θα σταματήσουν να έρχονται, ή θα φύγουν και πάλι –και η λιτότητα θα συνεχιστεί, αφού η ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια δεν είναι δυνατή. Ακόμη και η παράμετρος της επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα προσδιοριστεί από την ασφάλεια που θα παρέχει στους καταθέτες το πρωτογενές πλεόνασμα και η συνεπαγόμενη οριστική αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ήδη σημαντικά μειωμένου και αναδιαρθρωμένου δημοσίου χρέους.

«Σε κάθε περίπτωση, το ποτάμι δεν γυρίζει πια πίσω», καταλήγει η ανάλυση του Δελτίου της Alpha Bank. Η ελληνική οικονομία έχει πολλά ακόμη προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μεγαλύτερο απ’ όλα τη εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα και την ουσιαστική μείωση της ανεξέλεγκτης έως τώρα φοροδιαφυγής. Ωστόσο, έχει και πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία την οδηγούν στην ανάκαμψη. Ο τουρισμός, οι εξαγωγές γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων και η υποκατάσταση εισαγωγών (που θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στα επόμενα χρόνια), δείχνουν τον δρόμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ