Πάνος Καρβούνης: Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση: μύθοι και παραμύθια

Τα τρία τελευταία χρόνια η σχέση των Ελλήνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα. Μέσω της μετονομασίας των εταίρων σε δανειστές, η ΕΕ έχει πλέον λίγο-πολύ ταυτιστεί με την άκρατη αυστηρότητα και την παντελή έλλειψη κατανόησης και συμπόνιας για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες, οι οποίοι όντως δοκιμάζονται. Παράλληλα όμως οι μύθοι που συχνά καλλιεργούνται είναι πολλοί, αναφέρει ο κ. Καρβούνης σε άρθρο του στο Πρώτο Θέμα:CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Τα τρία τελευταία χρόνια η σχέση των Ελλήνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα. Μέσω της μετονομασίας των εταίρων σε δανειστές, η ΕΕ έχει πλέον λίγο-πολύ ταυτιστεί με την άκρατη αυστηρότητα και την παντελή έλλειψη κατανόησης και συμπόνιας για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες, οι οποίοι όντως δοκιμάζονται. Παράλληλα όμως οι μύθοι που συχνά καλλιεργούνται είναι πολλοί, αναφέρει ο κ. Καρβούνης σε άρθρο του στο Πρώτο Θέμα:


"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το κλείσιμο της ΕΡΤ"

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέταξε την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία"

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις για το προσωπικό των αμυντικών βιομηχανιών"

Δυστυχώς η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα δεν τοποθετείται πάντα με ειλικρίνεια ή τουλάχιστον αφήνει να αιωρούνται και δεν διαψεύδει τους "μύθους" που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Ας θυμηθούμε:

1) Τo Ελληνικό κράτος ήταν εκείνο που ζήτησε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, η οποία ήταν και η μόνη που ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει το 2010.

2) Χωρίς τα προγράμματα δανειοδότησης, των οποίων το ύψος δεν έχει διεθνώς προηγούμενο, το Ελληνικό κράτος θα κήρυττε πτώχευση οπότε θα επέρχετο η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας και η απόλυτη καταστροφή για τους πολίτες.

3) Βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει όταν μια χώρα έχει πάψει να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική.

4) Το Ελληνικό κράτος χρειάζεται ουσιαστική μεταρρύθμιση ώστε να ενισχυθούν η διαφάνεια και η αποδοτικότητα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

5) Σε αυτή την προσπάθεια το Ελληνικό κράτος λαμβάνει τεχνική βοήθεια υψηλού επιπέδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιτελέσει τις αναγκαίες αλλαγές.

Πέραν της τεχνικής βοήθειας, αυτό που συχνά υποβαθμίζεται επικοινωνιακά είναι το γεγονός ότι η ΕΕ εξακολουθεί να προσφέρει στη χώρα μας πολλά επιπλέον χρήματα που δεν είναι δανικά αλλά επιχορηγήσεις. Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 35 δισεκατομμύρια την περίοδο 2014-2020. Οι πόροι αυτοί θα είναι πολύτιμοι στην στήριξη της ανάπτυξης, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων - κυρίως των μικρομεσαίων. 20 σχεδόν δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την γεωργία με ιδιαίτερη έμφαση για πρώτη φορά στου μικρούς κλήρους και τους νέους αγρότες – τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα. Παράλληλα, μόλις πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκαν μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών τα οποία αφορούν την Ελλάδα ενώ πριν το τέλος του έτους αναμένεται η επανεκκίνηση των έργων των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όπως αλήθεια είναι και το γεγονός ότι, αντίθετα με ότι υποστηρίζουν αρκετοί η μεταμνημονιακή εποχή δεν θα σημάνει μια επιστροφή στα παλιά – ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Έχουμε μπει πλέον σε μια νέα περίοδο που χαρακτηρίζεται από έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη αλλά και από αυστηρούς νέους κανόνες δημοσιονομικής και οικονομικής πειθαρχίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο καλούμαστε όλοι πλέον να πορευτούμε στην Ευρώπη με συνέπεια, προσήλωση και κάνοντας καλά τη δουλειά μας.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους μύθους και τα παραμύθια, και ας επικεντρωθούμε στο χτίσιμο ενός νέου μοντέλου για τη χώρα – ενός μοντέλου απεξαρτημένου από ξένο δανεισμό, που θα είναι αυτάρκες και παραγωγικό και θα προσφέρει ευημερία και θέσεις εργασίας σε όλους τους πολίτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ