Άρθρο -φωτιά της Εστίας: Κάθε πολίτης ένα λογιστήριο! Το κράτος δυνάστης αντικατέστησε το «χαρτοβασίλειο» με ηλεκτρονική γραφειοκρατία τελικά χειρότερη για τους πολίτες!

Κάθε φορολογούμενος πρέπει πλέον να τηρή ατομικό λογιστήριο! Και τούτο ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητος, ύψους ή πηγής των εισοδημάτων και ηλικίας του φορολογουμένου. Ακόμη και ένας συνταξιούχος που είχε τοποθετήσει τις οικονομίες του σε κάποιο ακίνητο, σήμερα υποχρεώνεται να τηρή λογιστήριο και δη ηλεκτρονικό.

Το σημερινό βασικό άρθρο στην εφημερίδα Εστία :

Να θεσπισθή επίδομα αμοιβής φοροτεχνικού

Κάθε φορολογούμενος πρέπει πλέον να τηρή ατομικό λογιστήριο! Και τούτο ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητος, ύψους ή πηγής των εισοδημάτων και ηλικίας του φορολογουμένου. Ακόμη και ένας συνταξιούχος που είχε τοποθετήσει τις οικονομίες του σε κάποιο ακίνητο, σήμερα υποχρεώνεται να τηρή λογιστήριο και δη ηλεκτρονικό. Ωστε να γνωρίζη επακριβώς πότε εκπνέει κάθε δόσις των ΦΑΠ, τί ποσά πρέπει να πληρώση και να τυπώνη από το taxisnet την «ταυτότητα πληρωμής» γιά να καταβάλη τον φόρο στην τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και γιά τις δόσεις του φόρου εισοδήματος. Γιά όλα απαιτείται οργάνωσις λογιστηρίου.

 

Χρονοβόρες διαδικασίες

Κάποιοι φορολογούμενοι που διαθέτουν τις γνώσεις, τον χρόνο και την υπομονή, προβαίνουν στις διαδικασίες αυτές μόνοι τους από τον προσωπικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ομως ούτε αυτό είναι πάντα εύκολο. Το να εκτυπώση κανείς μία «ταυτότητα πληρωμής» γιά να πληρώση τον φόρο είναι όντως απλό. Αλλά το να συμπληρώση το Ε-9 γιά τα ακίνητα και να προσθέτη κάθε χρόνο τα νέα στοιχεία που ζητεί το Υπουργείο των Οικονομικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο, περίπλοκο και να κρύβη παγίδες. Οπότε ακόμη και ο γνώστης συνήθως καταφεύγει σε φοροτεχνικό γιά να είναι σίγουρος ότι δεν θα κάνη κάποιο λάθος. Πόσο μάλλον οι αδαείς περί τα ηλεκτρονικά. Αυτοί είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε φοροτεχνικό.

 
Καλό θα ήταν λοιπόν, το κράτος να καταβάλλη στους φορολογουμένους και ένα ετήσιο επίδομα γιά την δαπάνη φοροτεχνικού. Το οποίο να καλύπτη τις αμοιβές που αναγκάζεται να καταβάλλη κάθε χρόνο ο φορολογούμενος στον φοροτεχνικό του προκειμένου να του εισάγη στο taxisnet την φορολογική του δήλωση, να του συμπληρώνη το Ε-9 και να προσθέτη τα εκάστοτε νέα στοιχεία που ζητεί το Υπουργείο Οικονομικών, να παρακολουθή την έκδοση των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος και των ΦΑΠ, να τον ενημερώνη γιά τους φόρους που πρέπει να πληρώνη, να εκδίδη τις «ταυτότητες πληρωμής» και γενικώς να έχη οργανώσει γιά λογαριασμό του ένα μικρό λογιστήριο, ανάλογο εκείνου που τηρούν οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις.

 Στις επιχειρήσεις, οι δαπάνες που καταβάλλονται στους λογιστές αποτελούν έξοδα που εκπίπτονται και δεν φορολογούνται. Ενώ οι απλοί φορολογούμενοι υπόκεινται κάθε χρόνο σε σημαντική δαπάνη γιά φοροτεχνικούς, η οποία δεν εκπίπτεται. Κανονικά θα έπρεπε όχι μόνον να εκπίπτεται, αλλά και να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος. Διότι η δαπάνη αυτή δεν αφορά στην γένεση του εισοδήματος, ώστε να είναι απλώς εκπεστέα. Είναι δαπάνη την οποία καταβάλλει ο φορολογούμενος όχι γιά δικό του λογαριασμό, αλλά γιά λογαριασμό του κράτους. Στην πραγματικότητα είναι το κόστος της βεβαιώσεως της φορολογητέας ύλης και της εισπράξεως των φόρων, το οποίο εντέχνως έχει μετακυλίσει το κράτος στους φορολογουμένους.

 
Κράτος δυνάστης

Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται αστεία, αλλά δεν είναι. Διότι εκτός από την ίδια την δαπάνη με την οποία επιβαρύνει το κράτος τους φορολογουμένους προκειμένου να μπορή εκείνο να εισπράττη τους φόρους, τους επιβαρύνει και με δυσανάλογο χρόνο. Αν θελήση ένας φορολογούμενος να κάνη μόνος του όλες αυτές τις περίπλοκες διαδικασίες μέσω του taxisnet, θα πρέπει να χάνη χρόνο ή από την εργασία του -ο οποίος έχει κάποιο κόστος- ή από τον ελεύθερο χρόνο του. Και ερωτάται: Με ποιό δικαίωμα υποχρεώνει το κράτος τους πολίτες να σπαταλούν τόσο χρόνο της ζωής τους γιά να υπηρετούν την δική του γραφειοκρατία; Ποιοί το αποφασίζουν αυτό και με ποιά κριτήρια; Είναι οι βουλευτές που ψηφίζουν νόμους με τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες; Ή είναι οι ίδιοι οι γραφειοκράτες, που παρασύρουν τους βουλευτές να ψηφίζουν εν αγνοία τους τέτοια ταλαιπωρία των πολιτών;

 
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ανάγεται στις σχέσεις κράτους-πολίτου. Και δη στον καταχρηστικό τρόπο με τον οποίο ενεργεί το κράτος, θεωρώντας ότι μπορεί να ταλαιπωρή και να κλέβη τον χρόνο των πολιτών, επειδή το ίδιο είναι ανίκανο να θεσπίση κάποιες πιό απλές και λιγώτερο χρονοβόρες διαδικασίες. Αραγε σε ποιό άλλο ευρωπαϊκό κράτος υποχρεώνεται ο απλός φορολογούμενος να τηρή προσωπικό λογιστήριο και να καταφεύγη σε φοροτεχνικό γιά να υποβάλη την φορολογική του δήλωση; Σε κανένα. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Και θα έπρεπε να έχη ήδη προβληματίσει τους κυβερνώντες. Διότι τα τελευταία χρόνια το κράτος απλώς αντικατέστησε το «χαρτοβασίλειο» με μία ηλεκτρονική γραφειοκρατία που ναι μεν δεν είναι τόσο ορατή, αλλά τελικά είναι χειρότερη γιά τους πολίτες!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ