Να ’τανε το 2021 – Άρθρο του Κώστα Λεονταρίδη


Του Κώστα Λεονταρίδη στην  kathimerini.gr

Πολλοί οι διερμηνείς σε αυτό που βαφτίστηκε «τέλος μεταπολίτευσης». Με διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλά το χρονικό όριο είναι αυτό: το πέρασμα στο Μνημόνιο. Αφήσαμε πίσω την πιο μακρά -αν μη τι άλλο- περίοδο νηνεμίας στη νεότερη ελληνική ιστορία. Με τα τρωτά και τα στραβά της. Εύθραυστες βιτρίνες που άδειασαν. Ξεπούλημα διαπιστώσεων· είτε από αναπαλαιωμένα είτε από φρέσκα δημόσια βλαστάρια. Και αηδιάσαμε από αλληλοκαταγγελίες απύλωτων στομάτων. Κι από υποσχέσεις-δεσμεύσεις που δεν πείθουν ούτε καθ’ έξιν εύπιστους. Κράτει.

Mόλις που ακούγεται σήμερα ο αντίλαλος από εορταστικές ευχές αρχηγών (όχι ηγετών): «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά η ερχόμενη, αλλά ενωμένοι και με πίστη θα τα καταφέρουμε». Τα χρόνια κυλούσαν στο ίδιο μοτίβο, με ελεγχόμενες αναταράξεις και δειλές διορθωτικές κινήσεις. Και καθάρσεις. Με καινούργια, άφθαρτα πρόσωπα. Και τεχνοκράτες. Και καθαρές λύσεις που ξεθώριαζαν. Αίτημα κοινωνίας. Η αλλαγή της αλλαγής. Κατόπιν, η απαλλαγή από την αλλαγή της αλλαγής. Οποιος έταζε πριμοδοτείτο από τη λαϊκή σοφία.

Αλλά κάθε νέα χρονιά αμπαλάρει ξανά το δώρο του ενστίκτου επιβίωσης. Αυθαίρετα κτίζονται και πάνω σε κινούμενη άμμο. Ποιος δεν έχει καταρρεύσει ενώπιον του εαυτού του; Αυτοδεσμευόμενος -31η Δεκεμβρίου, πάντα μεσάνυχτα- ότι θα αλλάξει, με δικές του δυνάμεις, κάτι προς το καλύτερο. Ημερομηνίες- ορόσημα. Σαν τα κεράκια τα χρυσά, ζεστά και ζωηρά του ποιητή. Ευθεία η γραμμή αλλά διαφορετικού, άγνωστου, μήκους για τον καθένα. Να κι ένας εθνικός σταθμός μπροστά μας. Σε επτά χρόνια θα εορτασθούν τα 200 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων. Το 2021, τόσο κοντά και τόσο μακριά μας. Κοινωνείται ήδη, διερευνητικά, ως σημείο επανεκκίνησης. Με προαπαιτούμενο ότι έως τότε θα έχουν επιτευχθεί οι «στόχοι». Και θα έχει ανακτηθεί μέρος της αξιοπρέπειας. Συλλογικής και ατομικής.

Δύο αιώνες νεοελληνικού κράτους. Ξεφυλλίζοντας από το παρόν προς το παρελθόν σε πιάνει δέος. Μια χώρα σαν κιβωτός ιστορικής κοσμογονίας. Ενδεικτικές και μόνον ψηφίδες: Κυπριακό. Μια ελεεινή δικτατορία. Σύγκρουση Γ. Παπανδρέου-παλατιού. Καραμανλής. Ενας αγριότατος εμφύλιος, πάνω σε ερείπια. Λιμός και ηρωισμός. Ενα έπος. Αλλη δικτατορία. Αλλεπάλληλα κινήματα. Χρεοκοπία. Μια τεράστια εθνική καταστροφή. Συνεχείς πόλεμοι, εδαφικό άπλωμα. Βενιζέλος. Οδυνηρή ήττα από την Τουρκία. Χρεοκοπία. Τρικούπης. Νέος βασιλιάς εκ Δανίας. Ταπεινώσεις από τις«προστάτιδες» δυνάμεις. Εξοστρακισμός του πρώτου, εκ Βαυαρίας, βασιλιά. Σύνταγμα. Αφιξη εφήβου Οθωνα. Δολοφονία Καποδίστρια. Αναγνώριση ανεξαρτησίας. Αφιξη Καποδίστρια. Αδελφοκτόνες συγκρούσεις με φοβερές ωμότητες, κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Ξέσπασμα αγώνα αποτίναξης οθωμανικού ζυγού. Κράτει.

Ο ιστορικός στο εγγύς μέλλον έχει πολλά να διερευνήσει, φωτίζοντας τον δικό μας ενεστώτα χρόνο. Να είναι καλά οι απόγονοί μας να τα διαβάσουν. Ευχόμεθα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ