Μαρία Ρέσα: Εναντίον του Facebook η δημοσιογράφος που κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης - «είναι απειλή κατά της Δημοκρατίας» (φωτό)

Δεν προστατεύει τους χρήστες από την διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης

Η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, η οποία τιμήθηκε την, Παρασκευή, μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ με το Νόμπελ Ειρήνης, άσκησε σφορδή κριτική στο Facebook σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι απειλή κατά της Δημοκρατίας».

Ειδικότερα η Μαρία Ρέσα, σε συνέντευξή της στο Reuters, χαρακτήρισε την πλατφόρμα,  ως απειλή κατά της Δημοκρατίας και επισήμανε ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα» και δεν προστατεύει τους χρήστες από την διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της βράβευσής της, η βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του φιλιππινέζικου ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, είπε ότι οι αλγόριθμοι του Facebook «θέτουν σε προτεραιότητα την διάδοση ψευδών μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».

Δείτε επίσης: Topwoman η Frances Haugen: Όλος ο πλανήτης μιλάει για αυτή - η γυναίκα που τα έβαλε με τον Ζούκερμπεργκ & θέλει να σώσει τους εφήβους από το Facebook (βίντεο)

Το Νόμπελ Ειρήνης

«Είναι πράγματι για όλους τους δημοσιογράφους στον κόσμο», σημείωσε αναφερόμενη στο Νόμπελ Ειρήνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP η Ρέσα, μια δεινή επικρίτρια του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά βοήθεια σε τόσο πολλά μέτωπα - είναι πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο να είσαι δημοσιογράφος σήμερα» υπογράμμισε.

Η Μαρία Ρέσα έγινε συνιδρύτρια το 2012 της ψηφιακής πλατφόρμας ερευνητικής δημοσιογραφίας Rappler, ένα μέσο που έρριξε φως στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ντουτέρτε, στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και πλέον ερευνάται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Δημοσιογραφικές οργανώσεις στις Φιλιππίνες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την βράβευση της Ρέσα με το βραβείο Νόμπελ κάνοντας λόγο για "θρίαμβο", σε μια χώρα που κατατάσσεται ως μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.

Η 58χρονη δημοσιογράφος δήλωσε ότι ελπίζει αυτό το βραβείο να αποτελέσει μια προστατευτική ασπίδα για εκείνη και τους άλλους Φιλιππινέζους δημοσιογράφους απέναντι στις σωματικές επιθέσεις και τις απειλές μέσω διαδικτύου.

Από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία, το 2016, η Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο της, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει το Rappler ιστότοπο "ψευδών ειδήσεων", και η Ρέσα έχει αποτελέσει στόχο υβριστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Time με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ - Delete στο Facebook

Εν μέσω των κατηγοριών εις βάρος του Facebook, που έχουν δει τον τελευταίοπ καιρό το φως της δημοσιότητας το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Time κυκλοφορεί με τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ στο εξώφυλλό του και από κάτω την ερώτηση "Διαγραφή του" Facebook;" και δύο επιλογές "Ακύρωση" ή "Διαγραφή".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπάλληλος του Facebook Fances Haugen την περασμένη εβδομάδα είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο 60 Minutes ότι το Facebook «βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών, ενώ να σημειωθεί ότι ήταν εκείνη η οποία διέρρευσε έγγραφα «φωτιά» κατά του κολοσσού.

Παλιότερα εξώφυλλα του περιοδικού Time με τον  Ζούκενμπεργκ

Ο Ζούκενμπεργκ από πλευράς του δήλωσε ότι το «επιχείρημα ότι εσκεμμένα προωθούμε περιεχόμενο που θυμώνει τους ανθρώπους για το κέρδος είναι βαθιά παράλογο. Δεν γνωρίζω καμία εταιρεία τεχνολογίας που να προσπαθεί να κατασκευάσει προϊόντα που κάνουν τους ανθρώπους να θυμώνουν ή να καταθλίβονται. Τα ηθικά, επιχειρηματικά και κίνητρα για προϊόντα δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr