Ο Άκης Πετρετζίκης σε ένα τέλειο Χριστουγεννιάτικο πιάτο - Γερμανικό ψητό κατσαρόλας - Sauerbraten

Φτιάξτε ένα τέλειο πιάτο για το εορταστικό τραπέζι... 

Συστατικά

Για τη μαρινάδα

230 γρ. ξίδι, από κόκκινο κρασί

500 γρ. νερό

1 κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. κόκκους πιπεριού

4 κλ. θυμάρι, φρέσκο

1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

1/2 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο

Για το κρέας

1 1/2 κιλό μοσχάρι, χτένι σε κομμάτι

αλάτι

πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4

2 κλ. σέλερι

250 γρ. πατάτες baby

200 γρ. καρότα, baby

250 γρ. νερό

1 κύβο βοδινού

Για τη σάλτσα

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Το Sauerbraten είναι ένα γερμανικό ψητό κατσαρόλας που μπορεί να παρασκευαστεί από μία ποικιλία κρεάτων - συνήθως από βόειο κρέας, αλλά και από κυνήγι, όπως αρνί, χοιρινό και παραδοσιακά από άλογο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, εκτός από το τζίντζερ και το θυμάρι και τα φέρνουμε σε βρασμό σε δυνατή φωτιά.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η μαρινάδα για 30 λεπτά.

Για το κρέας

Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ τη μαρινάδα και ρίχνουμε το κρέας μέσα στο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 έως 24 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και το ταμπονάρουμε ελαφρά με απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε στη μαρινάδα το τζίντζερ και το αποξηραμένο θυμάρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε 5 λεπτά από την κάθε μεριά μέχρι να χρυσαφίσει.

Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4, το σέλερι στα 3 και τις πατάτες στη μέση. Τα baby καρότα τα αφήνουμε ολόκληρα.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, την μαρινάδα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα βαθύ ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. ή σε μία γάστρα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150° C και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες.

Βγάζουμε το ταψί ή τη γάστρα από τον φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με τα λαχανικά.

Για τη σάλτσα

Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από το κρέας και τα λαχανικά.

Πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr